Maja Lampe: “Vsake toliko obišči kakšen manj turističen kraj, kjer imaš več stika z lokalci” #intervju

Maja Lampe je študentka, ki trenutno zaključuje magisterij iz prehrane, ves prosti čas in prihranke pa nameni potovanjem. Je avtorica popotniškega bloga majalampe.com, kjer s svetom deli fotografije in prigode s potovanj, kamor se najpogosteje odpravi s fantom. Je hči dveh popotnih duš, zato zavzeto nadaljuje družinsko tradicijo in hodi po svetu.

In zakaj potuje? “Še vedno verjamem v teorijo “popotnega gena”, ki sem ga očitno podedovala, sicer pa me potovanja predvsem osrečujejo in mi obenem širijo obzorja,” nam je zaupala. Več o njenih dogodivščinah pa v Vandraj intervjuju.

Kje smo vas ujeli tokrat?

Med zadnjimi pripravami za potovanje na Florido, kamor odhajam čez nekaj dni.

Kolikšen del leta preživite na potovanjih?

Kolikor dopuščajo finance (smeh).

Kako izbirate naslednjo destinacijo?

Že dolgo imam nek “bucket list”, kjer so vse destinacije, ki jih v bližnji prihodnosti želim obiskati. Včasih se zgodi, da se odpre možnost za potovanje v kraj, ki ni moja prva izbira, čisto po naključju in seveda jo izkoristim. Za kakšno krajše potovanje se odločim tudi zelo “last minute”, večinoma zaradi ugodnih letalskih kart. Moram priznati, da me še nobeno takšno naključno potovanje ni razočaralo, ravno nasprotno.

Katero od preteklih potovanj vam je najbolj pri srcu?

To je najtežje in najpogostejše vprašanje, ki ga dobim (smeh). Težko izberem le enega, a če že, je to verjetno roadtrip skozi južne države ZDA, kjer ni veliko turizma in res okusiš pravo Ameriko, ki pa se precej razlikuje od tiste, ki jo prikazujejo mediji.

Kako dolgo usvarjate svoj blog in kaj je bil povod za zapisovanje popotniških vsebin?

Blog ustvarjam od pomladi 2016. Vedno, ko sem se vrnila s potovanj, so moji bližnji in prijatelji želeli, da z njimi delim zgodbe in fotografije, ki sem jih posnela. Že tedaj sem večkrat razmišljala, da bi ustvarila neko platformo, kamor bi vse to zbrala, a to je bila vedno le želja. Nato pa sem se končno opogumila in nekega dne ustvarila svojo spletno stran in napisala svojo prvo objavo. Že takoj se dobila zelo pozitivne odzive, kar me je motiviralo in kot vidite še vedno vztrajam.

Katera je najbolj brana objava vseh časov na vašem blogu?

Objava z naslovom “Hidden gems of Sintra”, iz serije potovanja po Portugalski. Veliko število ogledov pa so si prislužile tudi zadnje objave iz hribolazenja po Dolomitih.

Kaj počnete, ko ste doma?

Razmišljam, katera bo moja naslednja destinacija (smeh). V resnici znam uživati v tem, da sem doma. Takrat se posvečam študiju in raznim projektom, v prostem času se s fantom odpraviva na kakšen kratek roadtrip, raziskujeva lepote Slovenije in hodiva v hribe.

Na kakšen način si financirate svoje poti? Z blogom tudi služite?

Blog še vedno ostaja le moj hobi in ni sredstvo s katerim bi služila. Tako da si potovanja financiram z različnimi študentskimi deli, delom na projektih itd. 

Kdo so vaši bralci? Prevladujejo Slovenci ali tujci?

V začetku so bili moji bralci izključno Slovenci, ljudje, ki me poznajo. V zadnjem letu pa opažam kar precej novega tujega prometa, kar me res veseli. Zanje čase se mi večkrat dogaja, da ljudje, ki jih poznam le na videz ali zelo bežno preko koga bližnjega povedo, da redno spremljajo moj blog. To, da blog pritegne nekoga, ki me v resnici sploh ne pozna, je zame kar velika pohvala.

Na katerem kontitentu se počutite najbolj domače? Zakaj?

Ljudje, ki me poznajo, pričakujejo, da bo moj odgovor ZDA, vendar mislim, da je to še vedno Evropa. Predvsem zaradi miselnosti in svobode, ki jo na nekaterih drugih kontinentih najdeš v manjših količinah. 

Imate na potovanjih tudi kaj stikov z lokalci? Kje so vam najbolj prirasli k srcu?

Seveda, potrudim se, da vedno navežem vsaj kakšen stik z lokalcem. Rada vidim njihov pogled na svet, njihovo državo in življenje nasploh. Najrajši imam spontana poznanstva, ko se z lokalci zaklepetam v kakšni trgovini, kavarni ali na letalu.

Si predstavljate potovanje, na katerem ne naredite niti ene fotografije?

Joj, težko (smeh). Mislim, da takšnega izziva ne bi opravila. 

Kakšen tip popotnika ste?

Mešanica “control freaka” in improvizatorja, tip popotnika, ki prisega na potovanja v lastni režiji ter spoznava druge kulture preko lokalnih jedi. 

5 stvari, ki jih najprej spakirate?

Fotoaparat, moj potovalni dnevnik (kamor si zapisujem vse zanimive zgodbe, ki so se mi zgodile tekom potovanj), potni list, udobne adidaske. Uh, to so le štiri, a so res stvari, ki jih spakiram najprej. 

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenite drugim popotnikom?

Kamorkoli greš, pojdi s srcem. In vsake toliko časa obišči kakšen manj turističen kraj, kjer imaš več stika z lokalci, njihovo hrano in kulturo.

Top 3 jedi, ki ste jih spoznali po svetu?

Dip dish pizza v Chicagu, paella na ulici La Rambla v Barceloni in baby back ribs (rebrca) v ZDA.

Najbolj neprijetna izkušnja s potovanj?

Ko sva s fantom sredi Portugalske zaklenila avtomobilske ključe v najin najet avto, midva pa sva ostala zunaj. Da je bila situacija še bolj neprijetna, je bilo to seveda sredi ničesar, zunaj pa je bilo 40℃. K sreči je z nama ostala plastenka vode in njegov mobilni telefon, s katerim sva nato priklicala nekoga, ki nama je prišel v pomoč. Na koncu smo vsi trije vdirali v lasten avto in po nekaj neuspelih poskusih le rešili situacijo. Še nikoli v življenju nisem bila tako vesela klime.

Katera destinacija je presegla vaša pričakovanja in katera vas je razočarala?

Na potovanja se vedno trudim iti brez nekih hudih pričakovanj in brez že ustvarjenega mnenja o določenem kraju. Želim, da se to izoblikuje tekom obiska. Je pa res, da je moja pričakovanja definitivno presegel skoraj tri tedenski roadtrip po Portugalski, ter mesto Chicago, v katerega sem zaljubljena.

Nobena destinacija me ni ravno razočarala, se pa zgodi da prvi obisk pusti fenomenalen vtis in nato se v želji, da doživim enako, vrnem na isto destinacijo in seveda ni isto. Zaradi prvega vtisa imam drugič previsoka pričakovanja in tako mnenje o določeni destinaciji pokvarim.

Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o potovanjih in popotnikih?

Da je treba obiskati vse glavne znamenitosti kraja, ki ga obiskuješ. In, da se je treba pri vsaki slikati (smeh).

Katerih življenjskih lekcij so vas naučila potovanja?

Zaupaj sebi in svoji intuiciji ter da panika ne reši nobene situacije. 

Kdaj bloganje iz hobija preraste v posel?

Kot prvo mislim, da to zahteva celotnega človeka. Težko je dobro služiti z blogom in zraven početi še toliko drugih stvari. Poleg tebe, mora s tem “dihati” tudi tvoja družina ali partner. Zelo pomembno je tudi redno objavljanje in vztrajnost. Ko zgoraj našteto vse “štima”, moraš imeti še nekaj sreče.

Imamo Slovenci kaj takšnega, kar po svetu pogrešate?

Prva stvar ki jo naredim, ko pridem iz potovanja je, da odprem pipo v domači kuhinji ter si natočim kozarec vode. Prvi požirek vode iz pipe po nekaj tednih pitja vode iz kupljenih plastenk, se tedaj zdi luksuz. To je ena od stvari, ki jo v Sloveniji zelo cenim, drugje pa pogrešam.

HITRIH 6

Najljubša država: Italija

Najljubše mesto: Chicago

Najljubša plaža: Praia do Guincho, Portugalska

Najljubša kulinarika: se kar pogosto spreminja, trenutno mehiška

Naljubši način transporta: khm, letalo!

Najljubši jezik: portugalščina, španščina

Foto: Maja Lampe

Maji lahko sledite na blogu Maja Lampe pa tudi na Instagramu.

Na Facebooku lahko sledite tudi VANDRAJ. Če želite z nami podeliti tudi vaše popotniške utrinke, nas označite na našem Instagram profilu z #vandraj ali @vandraj.

PREBERITE ŠE:

Slovenians travel: “Verjetno je največja zmota o potovanjih ta, da so draga” #intervju

Intervju – Tereza in Žiga: “Sam pejt, nikoli ni pravi čas, sploh, ko delaš sam zase!”

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.