Miša Hyskova je Čehinja, ki ljubi Slovenijo: “Letos grem na Triglav, da bom postala prava Slovenka!” #intervju

Mišo Hyskovo sem spoznala na Instagramu, kjer se je s komentarji vklapljala v moje teme o življenju v Sloveniji. Fascinirala me je, ko sem ugotovila, da čeprav je Čehinja, o Sloveniji v resnici ve veliko več kot jaz. Absolutno ji priznam zmago pri peki potice, pri znanju o slovenski zgodovini in politiki ter pri tem, da bo na Triglavu pred mano. Je vedno nasmejana, energična in pripravljena na dolgo debato. Njen pogled na Slovenijo mi je všeč, ker je skozi njene oči še lepša.

Miša Hyskova, kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo? 

Moje ime je Michaela, večina ljudi me kliče Miša. Sem Čehinja, ki ima zelo rada Slovenijo. Sem zgodovinarka in poučujem na osnovni šoli v Karlovih Vareh na Češkem. Znam dobro govoriti slovensko, ker sem slovenščino študirala na univerzi na Češkem. V prostem času rada tečem in se ukvarjam s slovensko politiko, ker me ta tema zelo zanima. Že dolgo objavljam Instagram infostories o vsem zanimivem v zvezi se slovensko politiko – o volitvah, o novi vladi etc. Delam jih v češčini, ampak vem, da jih gledajo tudi Slovenci. Miša Hyskova. 

Kdaj in zakaj ste prvič obiskali Slovenijo? 

Prvič sem Slovenijo obiskala leta 2010, na ekskurziji v okviru šole. Takrat sem se zaljubila v Ljubljano in to mi je ostalo do sedaj.

Kdaj in zakaj ste se v Slovenijo zaljubili? 

V Slovenijo sem se zaljubila kar hitro. Slovenija je čudovita država in jaz sem vedno zelo vesela, ko sem tam. Dobro poznam slovenščino in zato se v Sloveniji počutim kot doma. Zame je ta država moj drugi dom, ki ga imam zelo rada.

Kako dolgo ste živeli v Sloveniji?

Dva semestra mojega študija na univerzi. Študirala sem zgodovino in slovenščino na Univerzi v Pardubicah in del mojega študija – četrti semester – smo morali študirati v Sloveniji. Izbrala sem Ljubljano in to je bila prava izbira. Tudi med magisterskim študijem sem želela v Slovenijo in sem šla spet na izmenjavo. Med tem drugim obiskom se mi zdi, da sem slovenščino dokončno začela obvladati.

Kaj vam je v Sloveniji všeč, če jo primerjate s Češko? 

Zelo všeč mi je slovenska narava. Jaz obožujem naravo – najraje imam gozdove in hribe. Moram reči, da so mi blizu tudi Slovenci in sem zelo vesela, ko sem med njimi. Sicer pa ne vidim veliko razlik med Češko in Slovenijo. Edino, kar je drugače, je del zgodovine po drugi svetovni vojni, ki smo jo Čehi in Slovenci preživeli čisto drugače.

Kje na Češkem živite in kaj vam je najlepše tam?

Jaz živim v Karlovih Vareh, ki se nahajajo na zahodu Češke. To je zelo znano češko zdravilišče. Vsako leto na začetku julija imamo Mednarodni filmski festival – priporočam obisk! V času filmskega festivala so Karlovy Vary po mojem najlepše. V maju imamo tudi polmaraton. Priporočam vsakemu, ki rad teče – proga polmaratona v Karlovih Vareh je prelepa. Na začetku septembra je tukaj še ena mednarodna športna akcija – City Triathlon. Karlovy Vary imajo tudi lepe muzeje in galerijo, ki jih priporočam za obisk. Muzej Karlovy Vary ima čudovito ekspozicijo o naravi in živalih Karlovih Varoh in okolice in odlična je tudi razstava o zgodovini Karlovih Varoh. Potem je zelo lep Muzej Becherovke. Becherovko poznate tudi v Sloveniji, ker sem jo videla v trgovinah. Becherovka je iz Karlovih Varoh. Vsakemu priporočam obisk – sploh degustacijo na koncu. In Umetnostna galerija Karlovy Vary – imajo zanimive razstave znanih in tudi manj znanih čeških in tujih umetnikov. Priporočam za obisk.

Kje v Sloveniji vam je najlepše? Ste je že veliko raziskali? 

Najraje imam Ljubljano in potem Celje. Všeč so mi tudi Rogaška Slatina, Škofja Loka, Kamnik, Bled in Maribor. Slovenijo sem veliko raziskovala, ampak je še veliko mest, kjer še nisem bila. Rada bi na primer končno obiskala Kranj. Moje veliko sanje so vrh Triglava, ker imam rada pohode v hribih in ker pravijo, da potem postaneš pravi Slovenec (smeh).

Kakšni so Slovenci skozi vaše oči? 

Slovence imam rada. Res ne vidim veliko razlik med Slovenci in Čehi. Tri leta sem bila v zvezi s slovenskim fantom iz Brežic in zato sem imela priložnost spoznati Slovence še malo bolje. Zelo zanimiva izkušnja zame.

Kakšna je slovenska hrana? 

Slovensko hrano imam rada. Najraje imam štruklje, prekmursko gibanico in potico. Potico sem večkrat poskusila narediti doma, ampak tega ne znam še tako dobro kot Slovenci. Zato si jo vedno v Sloveniji raje kupim v trgovini.

Kako pogosto se vračate v Slovenijo? 

Toliko, kolikor je to zame možno. Letos sem bila v Sloveniji v marcu in aprilu, ker so imeli otroci v tem času početnice. Kot učiteljica lahko potujem samo v času šolskih počitnic. Naslednjič bom v Sloveniji v avgustu in se zelo veselim.

Ste tudi zagrizena tekačica. Ste že tekli na kakšnem dogodku v Sloveniji?

Ne, nisem. Vedno ko sem v Sloveniji, imam s seboj oblačila in čevlje za tek in sama tečem. Najraje tečem v Tivoliju in na Ljubljanski grad. Na Ljubljanski grad najraje tečem zjutraj. Moje sanje so Ljubljanski polmaraton. Upam, da se moje sanje letos uresničijo. Bom tekla tudi za mojega očeta, ki je oboževal tek, ampak nas je zaradi hude in agresivne bolezni v letu 2019 žal zapustil. Želel si je teči v Ljubljani, zato moram to narediti tudi za njega.

Kdaj in zakaj ste se začela zanimati za slovensko politiko? 

Politika me zanima od osnovne šoli – sem vsak dan brala časnike, gledala novice v televiziji in se o vse zanimala. Ko bi se me takrat kdo vprašal kaj bi enkrat hotela delati bi odgovorila da si želim biti političarka. Politiko gledam vedno, ampak v zadnjih letih sem začela več gledati to slovensko, ker mi je Slovenija zelo blizu. Vsak dan se trudim brati različna slovenska medija naj bi vedela kaj se v Sloveniji dogaja. Rada delam primerjave med slovensko in češko politiko. Naprimer vaš Janša je v veliko stvarih isti kot naš Babiš etc.

Vaše prispevke o slovenski politiki lahko beremo celo v slovenskih medijih. Kako ste začeli s pisanjem?

Ko sem bila še v srednji šoli, so imeli v znanem češkem dnevniku rubriko za dijake srednjih šol, ki se je imenovala Dijaki berejo in pišejo dnevnik. Vsak teden je bila kakšna tema in vsak teden se je pisal članek na to temo. Jaz sem jim rada pisala in kar veliko mojih prispevkov so tudi objavili. V tem času sem si želela biti novinarka. Po dolgih letih sem se k temu vrnilo, ko sem dobila priložnost napisati članek za češko preiskovalno revijo Reportér. Zelo mi je pri tem pomagal gospod Jaroslav Kmenta, ki je na Češkem eden izmed najboljših preiskovalnih novinarjev. Zdelo se mu je, da bo tema slovenske politike s primerjavo s češko politiko, zanimiva tudi za Čehe. Pisala sem članek o Janši, kjer sem naredila primerjavo z Babišem. Po tem članku sem napisala še kolumno za časnik Večer, kjer sem prvič pisala samo slovensko. To je bil velik izziv zame in nekaj, kar nisem verjela, da se bo kdaj zgodilo. Upam, da bom imela priložnost napisati še kaj, ker rada pišem češko in slovensko.

Kje se vidite čez 5 let?

Najraje bi se videla v Sloveniji. To je čista resnica. Moje zveza s Slovenijo je zelo močna in rada bi delala nekaj v zvezi s to državo.

HITRIH 5 

Najljubša država: Slovenija

Najljubše mesto: Ljubljana

Najljubša plaža: Menton, Francija

Najljubša kulinarika: italijanska

Naljubši način transporta: vlak

Najljubši jezik: slovenščina

 

Miša Hyskova o Sloveniji in slovenski politiki piše tudi na svojem Instagramu. Sledite jih lahko TUKAJ. 

 

Foto: Miša Hyskova Miša Hyskova

 

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na anja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE: Slovenski par, ki z 31-letnim defenderjem lovi neverjetne dogodivščine #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.