Tako kot se Evropejci posmehujejo majonezi na hamburgerju, tako bi morda bili tudi Italijani presenečeni nad tvojim pitjem espressa, saj kot vemo, je njihova kultura pitja kave poseben in resen obred.

Obstaja pravilno in nepravilno uživanje espressa. Poznavalec kavne industrije Luca Di Pietro je za portal Travel and Leisure  delil, kako piti kavo kot pravi Italijan.

1. Spoznaj, kaj je pravzaprav espresso

Kavna zrnca so kavna zrnca. Kljub bogati ponudbi v kavni industriji, ki te želi prepričati v marsikaj, vedi, da ni boljše stvari kot je espresso.

Kavni aparat zapoje, pritisk pa pripomore, da je sedem gramov kave pripravljene v 25 sekundah. Kot razlaga strokovnjak, kava ne sme biti grenka in ne sme povzročiti, da srčna mišica prične neenakomerno udarjati. Ko smo priča takšnemu pojavu, je to znak, da je bil espresso pripravljen s prbiližno 20 grami kave, kar je trikrat več, kakor pa originalna merica.

2. Bodi snob

Italijani so zelo resni, kadar gre za kavo. In če želiš dobro kavo, moraš slediti njihovim željam in zahtevam.

Danes je na trgu ponudba kave zelo velika. Odpirajo se male pražarne ter nastajajo unikatne embalaže. Ampak pri tem nekateri pozabijo, da je tudi kava pokvarljiva dobrina. Veliko je napačnih prepričanj o kavi, razlaga strokovnjak na svojem področju, vendar je vsekakor eno, ki zmeraj drži. Kava mora biti dobrega okusa 365 dni na leto.

3. Naj bo pripravljen ekspresno

Kot že samo ime pove, naj bo espresso pripravljen ekspresno tudi zate.

PREBERI še // Nova kultura pitja kave, ki počasi navdušuje Slovenijo

4. Naroči ga v baru

V Italiji skorajda ne boš videl, da bi oseba pila espresso sede. Tako hitro kakor se pripravi, tako je tudi s časom zaužitja. Ekspresno torej. Espresso mora steči po tvojem grlu še takrat, ko ima na vrhu penico. To je kremasta emulzija kavnega olja in je polna arome. Zato ne pij ekspressa, ki ga na vrhu ne krasi majhna penica.

5. Vzami si sekundo v uživanju tradicije, ki te obdaja

Če si v Italiji in se lahko sporazumevaš, potem naroči espresso in prični pogovor z baristom.  Uživaj v okusu in jutranjem klepetu.

6. Espresso lahko popiješ kadarkoli, ampak nikoli ne naroči cappucina po zajtrku

Italijan te bo pogledal začudeno, če boš naročil cappucino po 11 uri. Presenečini so namreč nad ljudmi, ki si naročijo kavo z dodatki mleka po večerji ali po kosilu. Verjamejo namreč, da je kava z mlekom rezervirana samo za čas zajtrka.

7. Ne dodajaj mleka

Če boš espressu dodal kaplico mleka, boš ustvaril machiatto, ki se prav tako naj ne bi pil po 11 uri. Lahko pa dodaš kanček likerja in pripraviš tako imenovan correto.

8. Naj bo to način življenja in ne le posebna priložnost

Privošči si espresso, rogljiček in izmenjaj nekaj besed, ko boš na poti v službo. To za Italijane ni posebna priložnost, temveč način življenja.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.