Dunajski ZOO se je razveselil najbolj lenega mladička

Dvoprsta lenivca Alberta in Einstein sta 18. novembra 2016 dobila mladička, vendar ga zaradi skrivanja v materinem kožuščku do sedaj še ni bilo mogoče fotografirati.

Samica Alberta je v zadnjih letih vsako leto skotila po enega mladička in ima tako že precej izkušenj. Mladička hrani, neguje in ga uči, kako grizljati solatne liste. »Mladiček je velik že okoli 20 centimetrov, vendar moramo še malo potrpeti, da ga bomo lahko zares videli,« je povedala direktorica živalskega vrta Schönbrunn Dagmar Schratter. Mladiček bo pri šestih mesecih lahko že samostojno visel z veje in šele takrat bodo njegovi skrbniki ugotovili, ali je naraščaj ženskega ali moškega spola.

Foto: Daniel Zupanc (c)

Domovina dvoprstih lenivcev je tropski gozd Južne Amerike, kjer svoje dneve preživljajo z visenjem na drevesih z glavo obrnjeni navzdol. Z dolgimi, zavitimi kremplji se lahko dobro oprimejo vej. Aktivni so ponoči, takrat se okoli deset ur prehranjujejo, in sicer predvsem z listjem, občasno pa tudi s sadjem in jagodičevjem. Dosežejo težo od štiri do deset kilogramov in starost do 40 let. Zaradi svoje počasnosti plenilcem ne morejo ubežati, vendar jim modrozelene alge, ki rastejo na njihovem kožuhu, služijo kot kamuflaža.

PREBERI še // Lenivska izkušnja na Kostariki

Foto: Daniel Zupanc (c)

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.