V berlinskem živalskem vrtu sta se skotila prva dvojčka orjaške pande

V berlinskem živalskem vrtu sta se v soboto po številnih neuspelih poskusih skotila dva mladička orjaške pande.

V Berlinu so pozdravili dva mladička orjaške pande, kar je precej redek dogodek. “Mama panda Meng Meng je skotila dvojčka, skotitev je potekala brez zapletov in vsi so zdravi,” je sporočil direktor živalskega vrta Andreas Knieriem.

Mladiča sta se skotila v razmaku ene ure. Mama panda pa ju je sprejela ljubeče in ju ogrela. “Mladička je nežno položila na trebuh in ju začela ljubeče greti z velikimi šapami, toplim dihom in mehkim krznom,” je sporočil direktor živalskega vrta.

Redek pojav, ki pa ne bo ostal v Nemčiji

To je tudi prvi primer kotitve te čudovite ogrožene vrste v Nemčiji. Mladiča orjaške pande, ki sta se skotila v berlinskem živalskem vrtu, sta na svet prišla po številnih prejšnjih neuspešnih poskusih z drugimi pari.

Meng Meng, ki ima šest let, in devetletni oče mladičev Jiao Qing, živita v berlinskem živalskem vrtu od poletja 2017. Oba je živalskemu vrtu posodila Kitajska in prihajata iz rezervata v Chengduju. Živalski vrst je za 15-letno pogodbo Kitajski plačal 15 milijonov dolarjev. Večina denarja gre v raziskovalne programe za ohranitev pand na Kitajskem.

Mladička pa ne bosta za vedno ostala v Nemčiji. V štirih letih ju morajo vrniti na Kitajsko. Na Kitajskem v divjini živi še 1,864 pand, medtem ko jih v živalskih vrtovih po vsem svetu v sklopu podobnih pogodb s Pekingom živi še 400.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

– Destinacije, kjer se lahko družiš z živalmi

To so najboljše plaže za pse v Istri in Kvarnerju

V živalskem vrtu v Kuala Lumpurju lahko vidite redek prizor

Živalski vrt v bližini malezijske prestolnice Kuala Lumpur je te dni razveselil svoje obiskovalce s prizorom, ki smo mu lahko priča le redko!

V Maleziji so javnosti pokazali štirimesečnega mladička velikega pande. To je že druga potomka samice Liang Liang in samca Xiang Xianga, spočeta po naravni poti, kar je prava redkost, zato velja za velik uspeh.

Kitajci pando živalskim vrtovom drugih držav posojajo le pod strogimi pogoji

Liang Liang in Xiang Xiang sicer prihajata iz Kitajske, ki je leta 2014 par za deset let posodila Maleziji. Leto dni po prihodu v malezijsko prestolnico je samica že skotila prvega mladička, samičko Nuan Nuan, ki pa jo je morala Malezija nato skladno z dogovorom med državama lani vrniti Kitajski. Kitajci namreč svoje pande živalskim vrtovom po svetu posojajo pod strogimi pogoji. Morebitne mladičke morajo do njihovega drugega leta starosti namreč vrniti v Peking.

Medvedja starša sta se z drugim naraščajem celo zapisala med rekorderje, saj sta prva, ki sta v ujetništvu v manj kot štirih letih po naravni poti pridelala kar dva mladiča. V gorah na zahodu Kitajske v divjini med bambusovimi gozdovi živi le še 1.864 velikih pand, zato je pogled na mladičke te ogrožene vrste v živalskem vrtu nekaj resnično posebnega. Če se te dni torej mudite v Kuala Lumpurju, veste, kaj morate odkljukati!

Born on the 14th of January 2018, the second offspring of Xing Xing and Liang Liang made her first public appearance…

Objavil/a Zoo Negara Malaysia dne 26. maj 2018

Introducing our new panda cub here in Giant Panda Conservation Centre at Zoo Negara. The Giant Panda cub is now on display for visitors. Come and visit us to see it with your own eyes!Morning session: 11:00 am – 12:30 pmEvening session: 2:00 pm – 3:30 pm

Objavil/a Zoo Negara Malaysia dne 25. maj 2018

 

Foto: Unsplash

Preberite še:

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

 

Skok v Zagreb za le 89 evrov: 2 nočitvi z zajtrkom za 2 osebi in vstopnica v ZOO

Kdaj ste nazadnje povsem spontano spakirali dodaten par nogavic, spodnje perilo in zobno ščetko, sedli v avto ter se podali na dogodivščino?

Iz domače prestolnice boste v metropoli južnih sosedov po dveh urah vožnje z avtomobilom, menjava okolja pa je povsem dovolj, da se boste počutili, kot da ste na kratkem, a sladkem oddihu nekje daleč proč od obveznosti.

UGODNO: INTEGRALNI HOTEL ZAGREB, 2 nočitvi z zajtrkom za 2 osebi + vstopnici za ZOO Zagreb le 89 evrov!

Skočite na tramvaj in raziščite Zagreb, pa v šoping na Ilico, najdaljšo nakupovalno ulico v mestu, na promenadi opazujte zadnje modne krike in povsem v miru spijte svojo prvo kavo.

Zagreb se deli na Donji grad, Gornji grad in širše središče. Ena glavnih znamenitosti prvega je Trg bana Jelačića, osrednji trg v Zagrebu. Poznamo ga tudi kot Jelačićev trg, Trg Republike ali Harmico. Na trgu se nahaja še Hrvaško narodno gledališče, vodnjak z imenom Studenec življenja, ki je delo kiparja Ivana Meštrovića, na severnem delu pa je Univerza v Zagrebu. Nad trgom se razteza tržnica Dolac, bogata s sadjem, zelenjavo, ribami, rožami, domačimi izdelki, tekstilom in še čem.

Od parkov do sprehajališč

Samo nekaj minut hoje od Trga bana Josipa Jelačića se nahaja cvetoč park Zrinjevac, priljubljeno sprehajališče s paviljonom in številni vodnjaki. Vaš pogled pa bo prevzela tudi zagrebška katedrala, stolnica nadškofije Zagreb in največja cerkev na Hrvaškem, njeni zvoniki, ki so visoki osupljivih 105 metrov, pa predstavljajo simbol Kaptola in celotnega Zagreba.

Gornji grad kot zgodovinsko jedro današnjega Zagreba še vedno zavzema pomembno mesto ne samo na turističnem zemljevidu mesta, ampak je tudi središče hrvaškega parlamenta in Vlade Republike Hrvaške, ki se nahajata v njegovem središču, poleg cerkve sv. Marka. Prav ta je danes najbolj prepoznaven motiv Zagreba zaradi pisanega zvonika in strehe z grbi.

Ob južni strani Gornjega grada se razteza Strossmayerjevo sprehajališče, nad njim pa se dviga mestni stolp Lotrščak, v katerem stoji Grički top, ki vsak dan s pokom označi poldne. Z Dolnjega gradu lahko do Gornjega pridete peš ali z vzpenjačo. Eden izmed dostopov do Gornjega gradu je tudi skozi znamenita Kamnita vrata, ki so še edina ohranjena mestna vrata.

Romantičen skok v Muzej razpadlih zvez?

Če vas vleče v muzeje, toplo priporočamo obiska Muzea razpadlih zvez! Njegova posebnost pa je zbirka različnih predmetov, ostankov razpadlih zvez, ki so jih donirali ljudje z vseh koncev sveta. Med predmeti najdemo marsikaj, od ljubezenskih pisem, plišastih igračk in ključev stanovanj, ki so jih za seboj pustile nesojene ljubezni, do nekoliko nenavadnejših primerkov. Eden takšnih je rdeča poročna obleka, ki jo je darovala nesojena nevesta, potem ko jo je le nekaj dni pred poroko presenetil nezvest zaročenec.

V živalski vrt ali do Jaruna

Obiščete lahko tudi živalski vrt, ki se nahaja v več kot 200 let starem parku Maksimir, z naravo pa se lahko povežete tudi v Botaničnem vrtu, ki se razprostira vzdolž Mihanovićeve ulice. Zagrebčani imajo sredi mesta urejeno jezero Jarun, ki je priljubljeno naravno mestno kopališče. Okoli jezera je šest kilometrov dolga asfaltirana cesta, zato je jezero v vseh letnih časih priljubljeno rekreacijsko pribežališče.

 

Foto: Pixabay

PREBERITE ŠE:

Konec raziskovanja Prage s kolesi

 

Dunajski ZOO se je razveselil najbolj lenega mladička

Dvoprsta lenivca Alberta in Einstein sta 18. novembra 2016 dobila mladička, vendar ga zaradi skrivanja v materinem kožuščku do sedaj še ni bilo mogoče fotografirati.

Samica Alberta je v zadnjih letih vsako leto skotila po enega mladička in ima tako že precej izkušenj. Mladička hrani, neguje in ga uči, kako grizljati solatne liste. »Mladiček je velik že okoli 20 centimetrov, vendar moramo še malo potrpeti, da ga bomo lahko zares videli,« je povedala direktorica živalskega vrta Schönbrunn Dagmar Schratter. Mladiček bo pri šestih mesecih lahko že samostojno visel z veje in šele takrat bodo njegovi skrbniki ugotovili, ali je naraščaj ženskega ali moškega spola.

Foto: Daniel Zupanc (c)

Domovina dvoprstih lenivcev je tropski gozd Južne Amerike, kjer svoje dneve preživljajo z visenjem na drevesih z glavo obrnjeni navzdol. Z dolgimi, zavitimi kremplji se lahko dobro oprimejo vej. Aktivni so ponoči, takrat se okoli deset ur prehranjujejo, in sicer predvsem z listjem, občasno pa tudi s sadjem in jagodičevjem. Dosežejo težo od štiri do deset kilogramov in starost do 40 let. Zaradi svoje počasnosti plenilcem ne morejo ubežati, vendar jim modrozelene alge, ki rastejo na njihovem kožuhu, služijo kot kamuflaža.

PREBERI še // Lenivska izkušnja na Kostariki

Foto: Daniel Zupanc (c)

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.