Skok v Zagreb za le 89 evrov: 2 nočitvi z zajtrkom za 2 osebi in vstopnica v ZOO

Kdaj ste nazadnje povsem spontano spakirali dodaten par nogavic, spodnje perilo in zobno ščetko, sedli v avto ter se podali na dogodivščino?

Iz domače prestolnice boste v metropoli južnih sosedov po dveh urah vožnje z avtomobilom, menjava okolja pa je povsem dovolj, da se boste počutili, kot da ste na kratkem, a sladkem oddihu nekje daleč proč od obveznosti.

UGODNO: INTEGRALNI HOTEL ZAGREB, 2 nočitvi z zajtrkom za 2 osebi + vstopnici za ZOO Zagreb le 89 evrov!

Skočite na tramvaj in raziščite Zagreb, pa v šoping na Ilico, najdaljšo nakupovalno ulico v mestu, na promenadi opazujte zadnje modne krike in povsem v miru spijte svojo prvo kavo.

Zagreb se deli na Donji grad, Gornji grad in širše središče. Ena glavnih znamenitosti prvega je Trg bana Jelačića, osrednji trg v Zagrebu. Poznamo ga tudi kot Jelačićev trg, Trg Republike ali Harmico. Na trgu se nahaja še Hrvaško narodno gledališče, vodnjak z imenom Studenec življenja, ki je delo kiparja Ivana Meštrovića, na severnem delu pa je Univerza v Zagrebu. Nad trgom se razteza tržnica Dolac, bogata s sadjem, zelenjavo, ribami, rožami, domačimi izdelki, tekstilom in še čem.

Od parkov do sprehajališč

Samo nekaj minut hoje od Trga bana Josipa Jelačića se nahaja cvetoč park Zrinjevac, priljubljeno sprehajališče s paviljonom in številni vodnjaki. Vaš pogled pa bo prevzela tudi zagrebška katedrala, stolnica nadškofije Zagreb in največja cerkev na Hrvaškem, njeni zvoniki, ki so visoki osupljivih 105 metrov, pa predstavljajo simbol Kaptola in celotnega Zagreba.

Gornji grad kot zgodovinsko jedro današnjega Zagreba še vedno zavzema pomembno mesto ne samo na turističnem zemljevidu mesta, ampak je tudi središče hrvaškega parlamenta in Vlade Republike Hrvaške, ki se nahajata v njegovem središču, poleg cerkve sv. Marka. Prav ta je danes najbolj prepoznaven motiv Zagreba zaradi pisanega zvonika in strehe z grbi.

Ob južni strani Gornjega grada se razteza Strossmayerjevo sprehajališče, nad njim pa se dviga mestni stolp Lotrščak, v katerem stoji Grički top, ki vsak dan s pokom označi poldne. Z Dolnjega gradu lahko do Gornjega pridete peš ali z vzpenjačo. Eden izmed dostopov do Gornjega gradu je tudi skozi znamenita Kamnita vrata, ki so še edina ohranjena mestna vrata.

Romantičen skok v Muzej razpadlih zvez?

Če vas vleče v muzeje, toplo priporočamo obiska Muzea razpadlih zvez! Njegova posebnost pa je zbirka različnih predmetov, ostankov razpadlih zvez, ki so jih donirali ljudje z vseh koncev sveta. Med predmeti najdemo marsikaj, od ljubezenskih pisem, plišastih igračk in ključev stanovanj, ki so jih za seboj pustile nesojene ljubezni, do nekoliko nenavadnejših primerkov. Eden takšnih je rdeča poročna obleka, ki jo je darovala nesojena nevesta, potem ko jo je le nekaj dni pred poroko presenetil nezvest zaročenec.

V živalski vrt ali do Jaruna

Obiščete lahko tudi živalski vrt, ki se nahaja v več kot 200 let starem parku Maksimir, z naravo pa se lahko povežete tudi v Botaničnem vrtu, ki se razprostira vzdolž Mihanovićeve ulice. Zagrebčani imajo sredi mesta urejeno jezero Jarun, ki je priljubljeno naravno mestno kopališče. Okoli jezera je šest kilometrov dolga asfaltirana cesta, zato je jezero v vseh letnih časih priljubljeno rekreacijsko pribežališče.

 

Foto: Pixabay

PREBERITE ŠE:

Konec raziskovanja Prage s kolesi

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.