Japonske železnice podale opravičilo zaradi 25-sekundne napake

Točnost je lepa čednost, pravijo.

Japonci v svetu veljajo za enega najbolj olikanih, spoštljivih pa tudi točnih narodov in nedavni incident, če ga sploh lahko tako poimenujemo, slednje le potrjuje.

Tisti, ki ste že obiskali Japonsko, verjetno veste, kako dosledno se vlaki držijo voznega reda, saj njihove železnice slovijo po neverjetni točnosti. A pretekli teden je vlak, ki pelje proti postaji Nishi-Akashi, postajo Notogawa zapustil ob 7:11:35, namesto ob 7:12:00, torej 25 sekund prezgodaj.

Napaka, ki za naše standarde sicer niti približno ni videti grozna, pa je na Japonskem dvignila kar nekaj prahu. Ker je na peronu še vedno stalo nekaj ljudi, ki so se želeli vkrcati, a je vlak predčasno odpeljal, je eden izmed potnikov, ki so ostali brez prevoza, obvestil generalni direktorat v Osaki in ti so sprožili ukrep.

Podjetje JR West, ki je zagrešilo napako, je takoj zatem izdalo javno opravičilo ter pojasnilo, zakaj se je zgodil neugoden pripetljaj. Sprevodnik naj bi namreč narobe razumel, ob kateri uri bi vlak moral kreniti s perona, zato je vozniku poslal napačen signal, ta pa je tako pričel z vožnjo. Uslužbenec za stike z javnostjo v podjetju je napako označil za »neopravičljivo« ter zatrdil, da se bo JR West v prihodnje trudilo, da se podobna situacija ne bi ponovila.

Le kaj si morajo misliti  japonski turisti, ko čakajo na evropske prevoze.

Foto: Shutterstock

Preberite še: 11 pravil bontona, ki jih morate poznati, preden obiščete Japonsko

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.