Vandraj insider: “Na letališču v Valenciji, ko sem čakal na letalo za Mallorco, sem spoznal svojo ženo …”

Po svetu se potika vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

V Vandraj insiderju sem tokrat raziskovala Valencijo. Po njej nas je popeljal Mario Medved, Slovenec, ki ga v Španijo vedno znova vrača ljubezen. Na tamkajšnjem letališču je namreč spoznal svojo zdajšnjo ženo, ki se jima je letos pridružila še hči, njihov dom pa je nekje med Španijo in Slovenijo.

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso spoznali?

Uh, to je najbrž najtežji del! Verjetno so tri bistvene stvari, ki prevevajo moje življenje naslednje: sem novopečeni očka in mislim, da mi gre vloga dokaj dobro, skoraj ves prosti čas preživim z mojima puncama in našim malim mopsom. Tretjino dneva sem v službi, delam v ambulanti medicine dela, prometa in športa, kar ni sicer tisto, kar sem študiral in nedokončal – socialno delo. Zadnja tretjina je rezervirana za potovanja, ki jih obožujem. Veliko potujemo, če ne drugam, pa vsaj do Ptuja, od koder prihajam (smeh).

Kako to, da je Valencia vaš drugi dom? Kaj vas je tja odneslo?

Ljubezen! Na letališču v Valenciji, ko sem čakal na letalo za Mallorco, sem spoznal svojo zdajšnjo ženo Tatiano. Pravzaprav sva imela dogovorjen zmenek. Imela sva natanko 8 ur časa za druženje, da mi razkaže Valencijo. Pogovarjala sva se z rokami in nogami, z google prevajalnikom, na vse možne načine, ker skupnega jezika nisva imela – ona ni govorila angleško in jaz ne špansko. In se je zgodilo … ljubezen na prvi pogled. Vse dokler se ona ni preselila k meni v Ljubljano, sem redno hodil v Valencijo, na vsake 3 tedne. In zdaj potujemo skupaj, da obiščemo njeno družino. In da uživamo na soncu, seveda.

[O mestu:]

Kako bi opisali Valencio? 

Valencija je ravno prav veliko sončno velemesto ob morju, v katerem lahko čas preživiš zelo kvalitetno za relativno malo denarja. Kaj več si lahko človek želi?!

Pa njene ljudi?

Španci nasploh so vedno nasmejani, vedri, zgovorni in odprt. Ter glasni! (smeh) Paše mi njihova družba! Niso hladni in zadržani kot mi Slovenci in to mi je všeč.

Katera je najbolja nadležna stvar mesta?

Veter.

Vaši trije razlogi za obisk so …

Samo trije?! Mogoče je patetično slišati, ampak zagotovo je eden od razlogov lepo sončno vreme, da lahko malo pobegnemo iz sive Ljubljane. Seveda združimo super dopust za malo denarja in obisk ženine družine. Oh, in seveda, nakupovanje second-hand cunj po tržnicah! 

Mesto je najlepše …

Meni osebno pomladi, ker tista poletna pasja vročina in poležavanje na plaži ni nekaj, kar bi me veselilo početi vse dni. Pomlad je pa super za pohajkovanje, raziskovanje, sprehajanje in tudi ležanje na plaži ne da se “ocvreš.”

Stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti:

Ni vse črno in belo, ampak, če govoriva o stvareh, zaradi katerih je tam vredno živeti, bi rekel, da mi je všeč, da je mesto veliko, da je ob morju, da skoraj ni slabega vremena, da so ljudje zgovorni in odprti, da so multikultirni in da je dobra hrana.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Pod katerokoli palmo. 

Najboljšo kavo potrežejo v: Če ti ni pomemben ambient, ti vsak tipični španski bar ponudi super kavo “bombon” ali pa “carajillo”.

Najboljše kosilo najdete pri: Pri moji tašči doma, hehe. Ko jeva zunaj, je ponavadi kak bar z latinoameriško hrano, na hamburgerje greva v Tommy Mel’s in poceni španske tapase v verigo barov 100 Montaditos. Bocadillo con Jamon Serrano (francoska štručka s španskim pršutom) je pa na vsakem koraku.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Španski pršut vedno in znova. Vsak bo najbrž rekel paella, ker je logično najbolj tradicionalno in poznano iz Valencije. Ampak poskusite tudi “Arroz al horno” in “Fideua.” Pa pijača Horchata je značilna. In churrosi s čokolado! 

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Nikoli še nisem bil v nobenem. Zaenkrat. Ups.

Park, kjer najraje poležavate: Izsušena rečna struga Turia, iz katere so naredili čudoviti park. Kilometre dolg, čez celo mesto. Super za tek, kolesarjenje, sprehod ali poležavanje.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Ciudad de las Artes y las ciencias.

Najboljša zabava v mestu: High Cube, Marina beach club, Mya. Uh, žura pa v Španiji res ni težko najti.

Najljubši festival/dogodek v mestu: Fallas.

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Peš, haha. Najbolj smotrno pa je kar na metro.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Ryanair ima direktne polete iz Trsta v Valencijo. Večino leta so dokaj ugodni, ob visokih sezonah pa so cene letalskih kart vrtoglave.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Življenje v Valenciji je cenejše kot na primer v Ljubljani. Seveda, ko/če najdeš službo. Tu je pa minus na španski strani. Je pa to zelo subjektivno. Zame osebno Valencija vodi v prednostih. A vse je stvar okusa, kar ti je všeč in kaj, kje in kako si želiš živeti.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 2

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 5

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 1

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 7

Foto: Mario Medved/osebni arhiv

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si.

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Alicante so tapasi, sončni dnevi in upočasnjen ritem življenja

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.