Vandraj insider: Alicante so tapasi, sončni dnevi in upočasnjen ritem življenja

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

***** 

Tokrat vandramo z Mitjo Godničem, Slovencem, ki ga je odneslo v Alicante. V Španiji živi od konca septembra, tam pa bo ostal najmanj do oktobra naslednjega leta. Kaj ga je odneslo tja, s čim se tam ukvarja in kateri so najboljši kotički mesta, preverite v tokratnem Insiderju.

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso uspeli spoznati?

Tisti, ki me, pravijo, da sem ambiciozen in da spoštljivo ter odgovorno opravljam svoje dolžnosti. Takoj po začetku študija sem začel z iskanjem službe v smeri izobrazbe in jo tudi dobil. V zadnjih sedmih letih sem zamenjal že kup služb in družbenih/delovnih okolij. Sem torej odgovorna, urejena oseba, ki ima dokaj začrtane poti v življenju. Sem precej tehnični tip človeka, vendar v sebi nosim tudi veliko umetniške in svobodne duše po materini strani. Rad grem med ljudi, se udeležujem dobrih kulturnih dogodkov in dobrih zabav, hkrati pa mi ob vsem tem druženju pogosto sedejo mir, tišina in samota. Ne maram tudi površinskosti, kompulzivnega nakupovanja nepotrebnih stvari in pretiranega zapravljanje časa in denarja. Obožujem pa potovanja, dobro hrano in predvsem dobro glasbo, za to pa v resnici nikoli ni škoda zapravljati.

S čim se v Alicanteju ukvarjate oziroma preživljate?

Po izobrazbi sem novinar in doslej sem počel marsikaj od novinarstva do odnosov z javnostmi v zasebnem in javnem sektorju. Trenutno opravljam pripravništvo na Uradu Evropske unije za intelektualno lastnino, ki ima sedež ravno tu, v Alicanteju. Na uradu delam na projektu DesignEuropa Awards 2018, kjer bomo podelili nagrade najboljšim izdelkom s področja industrijskega oblikovanja prejšnjega leta. Ukvarjam se z odnosi z javnostmi in organizacijo dogodka.

Se boste kdaj zares vrnili v Slovenijo?

V Slovenijo se bom vedno z veseljem vračal za krajši čas, vendar je moj cilj biti v večjem mestu (od 1 do 2 milijona prebivalcev) in v relativni bližini moje družine, tako, da se lahko kadarkoli brez težav vrnem domov za vikend ali v nujnih primerih. Želim si živeti v Bologni, Dunaju ali Torinu. Priznam pa, da me vedno vleče nazaj v Italijo. Na Italijo sem navezan zaradi bližine mojega rojstnega kraja (Kras) in ker sem v Rimu in Milanu živel skoraj dve leti.

Vas kdaj ujame domotožje?

Zelo redko. Če že, me ujame zaradi babice in mojih staršev, ker vem, da me zelo pogrešajo.

Kaj iz Slovenije pa najbolj pogrešate vi?

V Sloveniji obožujem to, da ponuja izjemno veliko priložnosti, čeprav se marsikdo s tem ne bi strinjal. Če se kot študent angažiraš, spoznaš ljudi in delaš prek študentskega statusa, imaš kasneje v karieri vse na dlani – v Sloveniji se vsi bolj ali manj poznamo med seboj in je zaradi tega vse bolj domače in obvladljivo. Predvsem pa obožujem Ljubljano, čeprav, ko sem tam, jo marsikdaj pograjam. Ljubljana bo vedno v mojem srcu kot prvo mesto, v katerem sem živel in kot mesto, ki ponuja zelo veliko kulturnega dogajanja, dobrih koncertov in dobrih zabav. Je čista, varna in vse je na dosegu roke. Šele, ko živiš v tujih mestih in prestolnicah se zaveš, kaj vse Ljubljana pravzaprav ponuja.

[O mestu:]

 Kako bi opisali Alicante?

Alicante je obmorsko mesto, po velikosti primerljivo z Ljubljano, čeprav na prvo žogo deluje precej večje in bolj urbano. Je zelo dobro povezano z Evropo in ostalimi mesti v državi (ravno zaradi prisotnosti Evropskega urada) in je precej dobro urejeno. Zdi se, da domačini cenijo svoje mesto in lepo skrbijo zanj. Istočasno lahko mestu pripišemo vse stereotipe, ki jih nosijo Španci – življenje tu poteka počasi, počitek je pomemben del dneva, prav tako zelo pozne večerje in veliko malih piv (caña) in tapasov. Kljub temu pa ljudje tukaj delajo cel dan, saj si vmes vzamejo dve uri počitka po kosilu in zato ostajajo v službah do pozno popoldne in večera. Pozimi je mesto malce bolj umirjeno, poleti pa se po glavni obmorski promenadi tre tujcev in turistov, predvsem Angležev – Alicante in vsa okoliška mesta so namreč izjemno priljubljena počitniška destinacija za Angleže. V Alicanteju celo obstaja angleška šola, zato po ulicah pogosto srečaš otroke v tipičnih angleških šolskih uniformah.

Pa njegovi ljudje?

Ljudje so izredno prijazni in pripravljeni priskočiti na pomoč. So preprosti in daleč od tega, da bi jim pripisali urbane lastnosti večjega kozmopolitanskega mesta. Trgovke in natakarji te bodo vedno prijazno ogovorili in s tabo z veseljem poklepetali, tudi če za tabo stoji vrsta čakajočih ljudi. Za razliko od nekaj mladih, nihče ne govori drugega jezika kot špansko. Če z domačini spregovoriš angleško, sicer tega ne sprejmejo s prezirom in ne namrščijo obraza, a vendar postane celotna situacija malce neprijetna in nerodna.

Vaši trije razlogi za obisk mesta so …

Vreme, vreme in še enkrat vreme. Tukaj je vedno sončno. Odkar sem tukaj je bil siv in oblačen le en dan. Zaradi južne lege so tudi temperature višje: pozimi se gibljejo med 10 in 20 stopinjami Celzija, med poletjem pa je izjemno vroče, od 30 do 40 stopinj Celzija. Plaža je za poletno kopanje tudi prijetna, vendar vseeno priporočam manjše vasice severneje ali južneje od Alicanteja.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Plaža Postiguet.

Najboljšo kavo potrežejo v: Bar Soho.

Najboljše kosilo najdete pri: Restavracija El Buen Comer.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Tapasi na sto in en način.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Muzej sodobne umetnosti.

Park, kjer najraje poležavate: Tukaj ni parkov, saj je povsod puščava (smeh). Zame je park kar plaža.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Grad nad mestom.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: El barrio, nočni predel mesta, kjer se med vikendi zbirajo mladi in popivajo, čeprav sam predel ni nič posebnega.

Najboljša zabava v mestu: Tardeo – tradicionalno sobotno popoldne, ko se ljudje odpravijo iz hiš, se srečajo s prijatelji v mestu in se odpravijo od bara do bara, od restavracije do restavracije. Ob enajstih zvečer pogosto srečaš skupine, ki so že precej globoko pogledale v kozarec in se komaj privlečejo do doma.

Najljubši festival/dogodek v mestu: Prvi dan poletja, ko celotno mesto preplavijo glasbeni koncerti, parade in zabave; v ta namen za promet zaprejo večino glavnih ulic v centru mesta.

[Uporabno:]

Najugodnejši prevoz po mestu?

Hoja, saj je vse blizu.

Najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Nizkocenovni let iz Trsta v Valencio in nato vlak do Alicanteja ali nizkocenovni let iz Benetk do Alicanteja.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Prednost je vsekakor izjemno dobra in kakovostna hrana tudi v cenejši trgovini ali restavraciji, prijetna klima in manj splošnega stresa.

Kot slabost pa vidim to, da so Španci včasih kar malce preveč brezskrbni in neurejeni, kar me zmoti predvsem pri storitvah, kot je pošta, počasnost zaposlenih v trgovinah ali različnih pisarnah. Včasih me zmoti tudi to, da (predvsem) mladi ne znajo nikakršnega tujega jezika in se na splošno vedejo po nekih ustaljenih vzorcih: včasih se zazdi, kot da so ljudje tu vsi enaki in nimajo lastne ločene identitete.

Pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Kot prednost vidim predvsem to, da v službi ne čutim nikakršnega pritiska. Vse poteka počasi in umirjeno brez hitenja, prav tako nadrejeni na prvo mesto postavijo tvoje počutje in dobro voljo. Kot slabost pa to, da so dnevi zaradi celodnevega dela med tednom zelo kratki in nimam časa za veliko ostalih aktivnosti.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10: 6

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 8

Občutek varnosti od 1 do 10: 10

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 8

Foto: Osebni arhiv Mitje Godniča

 

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.