Kitajsko novo leto: Ste med srečneži, ki jim bo leto 2023 po kitajskem horoskopu najbolj naklonjeno?

V nedeljo, 22.1., se bo na Kitajskem končalo leto tigra in začelo leto zajca. Vas zanima, če vam bo naklonjeno? Zbrali smo 10 zanimivih dejstev o kitajskem novem letu 2023.

Kitajsko novo leto se vsako leto praznuje na drug datum

Kitajsko novo leto se ne praznuje 1. januarja, ampak ob koncu januarja oz. začetku februarja. Odvisno od lune. Kitajci se namreč orientirajo glede na lunarno leto. Lunarno novo leto se začne na datum druge nove lune/mlaja po zimskem solsticiju.

7 dni dopusta za vse državljane in skoraj mesec dni šolskih počitnic

Novo leto na Kitajskem pomeni nov začetek tako pri ljudeh kot tudi v naravi. Novo leto poznajo tudi kot pomladni festival, saj je to čas prebujanja pomladi, novega življenja. Praznovanja trajajo kar 15 dni, 7 dni pa velja državni praznik in dopust za vse državljane. Šolske počitnice trajajo skoraj cel mesec. Praznovanje se zaključi s festivalom lantern.

Letu 2023 bo vladal zajec

Kitajski koledar traja 12 ciklov oz. 12 let. Vsako leto je v znamenju druge živali, ki zaznamuje po eno leto in mu prinaša različne prednosti in slabosti. Leto 2023 bo v znamenju zajca. Črni vodni zajec spada med srečno znamenje, ki ponazarja dolgoživost, svojo neizmerno moč pa črpa od lune. To leto bo posebej naklonjeno ljudem rojenim v znamenjih tigra, kače in vola. Če ste rojeni v teh znamenjih, vas čakajo same lepe stvari.

Pred praznovanjem je čas za “pomladno čiščenje”

Kitajsko novo leto naznanja začetek pomladi in nove energije, zato Kitajci pred tem poskrbijo za “pomladno čiščenje”. Temeljito počistijo stanovanje, se znebijo navlake in s tem slabe energije v svojem domu.

Zmaji, levi in ognjemet

Praznovanje poteka v znamenju levov in zmajev, ki naj bi prinašali srečo. Vse skupaj spremljata tudi glasno bobnenje in divji ples. Glasno praznovanje naj bi odgnalo zle duhove in nesrečo.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE TUDI: Slovenski par, ki potuje okoli sveta, dela na poti in je zaradi Tik Toka zaslovel v Savdski Arabiji #INTERVJU

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.