Dan je ravno pravšnji, da se malo pozabavamo z recepti, ki so odlični, da jih pripravimo za kulinarični potep po svetu. Da ne bomo zgubljali dragocenega časa s celotno večerjo, lahko danes pripravimo nekaj preprostih prigrizkov iz treh različnih koncev sveta, ki bodo navdušili vsakega gurmana. Tokrat se naučimo pripraviti mehiški guakamole, egipčanski humus in italijanski pesto!
Guakamole, kot ga poznajo v Mehiki
Za eno skodelico te zdrave in slastne omake potrebujemo:
- 2 avokada
- 1 sesekljan paradižnik
- četrtino drobno sesekljane paprike
- 30 gramov sesekljanega svežega koriandra
- 2 jedilni žlici limoninega soka
- 1 drobno sesekljana japaleno paprika (opcijsko)
- sol in črni poper
Priprava je preprosta. Vse sestavine drobno sesekljamo, avokado pa olupimo ter ga spasiramo v gladko zmes. Nato vse skupaj dobro premešamo, solimo in popramo po okusu. Guakamole postrežemo s koruznim čipsom.
Tradicionalni egipčanski humus
Za pripravo potrebujemo:
- 2 pločevinki čičerike (ali enaka količina skuhane)
- 1 jedilna žlica limoninega soka
- 1 strok zdrobljenega česna
- pol žličke kumine
- ščepec soli
- 3 kaplje sezamovega olja ali paste
Vse skupaj položimo v blender ter zmešamo v gladko zmes. Postrežemo s korenjem, kumarami ali papriko, narezano na palčke.
Aromatični pesto iz Italije
Italijanska klasika, ki se prileže ob dobrem vinu, rezinah pršuta, na vrhu pice ali pa kar na žlico.
Potrebujemo:
- 2 pesti sveže bazilike
- 1 pest pinjol
- 1 strok zdrobljenega česna
- 80 gramov parmezana
- olivno olje
Vse skupaj zmešamo v blenderju ter po okusu dodamo malo olivnega olja.
Želimo vam dober tek in lep vikend!
Foto: Shutterstock