Potovanje z najhitrejšim lebdečim vlakom na svetu

Poleg vseh veličastnih stavb, mostov in naravnih rezervatov, bi med čuda sveta zlahka uvrstili tudi najhitrejši vlak na svetu, ki povezuje šanghajsko letališče s šanghajskim metro sistemom.

Če povzamemo izkušnjo dopisnika Larryja Bleiberga, ki je za medijsko hišo BBC pred kratkim preizkusil 60 kilometrsko krožno vožnjo, je vožnja z najhitrejšim vlakom na svetu neverjetno doživetje.

Šanghajski vlak namreč potuje s tehnologijo lebdenja, kar mu omogoča doseganje neverjetnih hitrosti. Vlak namreč potuje s hitrostjo do 430 kilometrov na uro, kar vznemiri še tako zdolgočasenega potnika. Po podobnem principu, kot gramofon, o katerem smo že pisali, vlak namreč nad tiri lebdi zaradi magnetnega delovanja.

Posebno izkušnjo vožnji s tem vlakom dodajo tudi števci hitrosti, ki so vgrajeni v vsakem vagonu, saj namreč izzovejo val navdušenja, ko se števec z nič kilometrov na uro v nekaj trenutkih premakne na 100, 200 in 300 kilometrov na uro, seveda pa ga ni potnika, ki se ne bi s števcem fotografiral, ko vlak doseže hitrost 430 kilometrov na uro. Tako hitro pač ne greš vsak dan.

Za 30 kilometrsko vožnjo od letališča do metroja, ki traja slabih 10 minut, je treba odšteti 80 kitajskih yuanov oziroma nekaj centov več kot 10 evrov, zlahka pa na vlaku ostaneš celotno krožno vožnjo ter si zabavo podaljšaš za dodatnih deset minut.

Ko boš torej obiskal Šanghaj in če ti ob prevelikih hitrostih ne postane slabo, je najhitrejši vlak na svetu gotovo tehnološki presežek, ki si ga želiš preizkusiti. Več o delovanju vlaka, si lahko ogledaš v spodnjem videu.

Foto: maglev

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.