Zapuščena vasica blizu Šanghaja, ki jo je prekril bršljan

Na otočku Šengšan vzhodno od Šanghaja je v ribiški vasici nekoč živelo več kot dva tisoč ribičev, danes pa je mestece duhov Houtouwan pogoltnila narava. Tu boste našli le še peščico lokalcev, vsako leto pa tja zanese več tisoč turistov. Zakaj? Pozabljene hiše je prerasel bršljan, potem ko jo je na začetku 90. let v iskanju boljših življenjskih pogojev zapustila večina prebivalcev.

Iz vasice so se odselili na celino, do leta 1994 pa so tam ostali le še najrevnejši prebivalci, ki si selitve niso mogli privoščiti ali pa se od svojega doma enostavno niso želeli ločiti. Eden od tistih, ki še vedno vztrajajo, je 61-letni ribič Sun Ajue, ki živi v minimalistični hiški brez vode in elektrike.

Propadajoče kamnite hiške so prekrite z bršljanom in drugim zelenjem, ki je prodrlo skozi okna in vrata tudi v notranjost, ozke in strme uličice pa prerašča plevel. Zdi se, kot da se je čas ustavil, lokacija pa s svojo skrivnostno podobo spominja na kadre iz kakšne grozljivke, še posebej ob jutrih, ko zaliv prekriva skrivnostna meglica.

Foto: Reuters

Potovanje z najhitrejšim lebdečim vlakom na svetu

Poleg vseh veličastnih stavb, mostov in naravnih rezervatov, bi med čuda sveta zlahka uvrstili tudi najhitrejši vlak na svetu, ki povezuje šanghajsko letališče s šanghajskim metro sistemom.

Če povzamemo izkušnjo dopisnika Larryja Bleiberga, ki je za medijsko hišo BBC pred kratkim preizkusil 60 kilometrsko krožno vožnjo, je vožnja z najhitrejšim vlakom na svetu neverjetno doživetje.

Šanghajski vlak namreč potuje s tehnologijo lebdenja, kar mu omogoča doseganje neverjetnih hitrosti. Vlak namreč potuje s hitrostjo do 430 kilometrov na uro, kar vznemiri še tako zdolgočasenega potnika. Po podobnem principu, kot gramofon, o katerem smo že pisali, vlak namreč nad tiri lebdi zaradi magnetnega delovanja.

Posebno izkušnjo vožnji s tem vlakom dodajo tudi števci hitrosti, ki so vgrajeni v vsakem vagonu, saj namreč izzovejo val navdušenja, ko se števec z nič kilometrov na uro v nekaj trenutkih premakne na 100, 200 in 300 kilometrov na uro, seveda pa ga ni potnika, ki se ne bi s števcem fotografiral, ko vlak doseže hitrost 430 kilometrov na uro. Tako hitro pač ne greš vsak dan.

Za 30 kilometrsko vožnjo od letališča do metroja, ki traja slabih 10 minut, je treba odšteti 80 kitajskih yuanov oziroma nekaj centov več kot 10 evrov, zlahka pa na vlaku ostaneš celotno krožno vožnjo ter si zabavo podaljšaš za dodatnih deset minut.

Ko boš torej obiskal Šanghaj in če ti ob prevelikih hitrostih ne postane slabo, je najhitrejši vlak na svetu gotovo tehnološki presežek, ki si ga želiš preizkusiti. Več o delovanju vlaka, si lahko ogledaš v spodnjem videu.

Foto: maglev

Najlepša neodkrita mesta Azije

Poletje je že v polnem teku, ti pa še nimaš splaniranega dopusta? Če ti dopust dopušča vsaj kakšen dan več, kot en teden, smo ti za lažje odločanje pripravili seznam najlepših mest v Aziji, ki so primerna tako za azijske začetnike kot tudi njene profesionalne obiskovalce. Če si foodie, avanturist ali pa klasičen turist, ti bo eno izmed spodnjih mest zagotovo pisano na kožo.

#1 Taitung, Taiwan

V Lonely Planetu so zapisali, da je Taitung skriti as v tajvanskem rokavu, mi pa se z njimi popolnoma strinjamo. Mesto je idealna destinacija za opazovanje zvezd, kolesarjenje, občudovanje kitov v naravi, ob enem pa je tudi prestolnica dobre zabave.

azija_1_shutterstock_306499520

#2 Meghalaya, Indija

Neodkrit indijski biser se počasi začenja pojavljati na listih želja turistov, ki lahko tam počnejo marsikaj, med drugim je pokrajina odlična za treking, rafting in jamarstvo. Priporočamo obisk, preden Khasi gorovje postane turistična točka.

azija_2_shutterstock_341107070

#3 Trag Islands, Tajska

Otoki so enako čudoviti kot sosednji in popularni Andaman Coast, le da tukaj ne boste našli turističnih množic. Vsekakor so Trag otoki vredni vsaj štirinajstdnevnega rajskega oddiha.

azija_3_shutterstock_270443462

#4 Permuteran, Indonezija

Destinacija blizu Menjangana je posebna predvsem zaradi inovativnih restavracij, hotelov, polnih umetniških del ter prijetnega vzdušja.

azija_4_shutterstock_386243269

#5 Ipoh, Malezija

Manj znana malezijska gurmanska prestolnica v zadnjih letih doživlja renesanso, saj butične kavarne in ljubke restavracije rastejo kot gobe po dežju. Definitivno obvezna postojanka za vse foodije.

azija_5_shutterstock_358685168

#6 Hong Kong, Kitajska

Vsem poznana, a vseeno ne toliko obiskana metropola se v zadnjem času predvsem ukvarja z zaščito svoje naravne in kulturne dediščine, ki je vpisana tudi v UNESCO seznam. Priporočamo!

azija_6_shutterstock_141266803

#7 Con Dao Islands, Vietnam

Od kar se je do njih izboljšala letalska povezava, vietnamski otoki počasi postajajo vroča rastoča destinacija. Tu boste jedli najboljšo svežo morsko hrano ter videli nekaj najlepših plaž vašega življenja.

azija_7_shutterstock_352434989

#8 Jeonju, Južna Koreja

Jenjou med domačini že nekaj časa slovi kot naj gurmanska destinacija v državi, počasi pa jo začenja odkrivati tudi preostali svet, saj se razvija predvsem ulična hrana, ki privablja mlade obiskovalce.

azija_08_shutterstock_440133121

#9 Šanghaj, Kitajska

Kitajski velikan se je na seznamu znašel predvsem zaradi dokončane druge najvišje stavbe na svetu, imenovane Shanghai Tower ter odprtja prvega Disneylanda na kitajskih tleh.

azija_9_shutterstock_381782824

#10 Hokkaido, Japan

Japonski severni otok je znan predvsem kot odlična smučarska destinacija, žal pa jo zato mnogi spregledajo v poletni sezoni. Z letošnjim letom je dostop do tega čudovitega otoka še lažji, saj do njegovega glavnega mesta sedaj vozi hitri vlak.

azija_10_shutterstock_305221619

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.