Najbolj pisani kraji na svetu

Pogled na zemeljski relief s ptičje perspektive je gotovo eden najlepših prizorov, ki jih lahko doživimo, obstajajo pa pokrajine, ki so še posebej čudovite zaradi neverjetnih barv. Rožnato jezero, polja sivk, nizozemski tulipani… Oglej si spodnjo galerijo najbolj pisanih krajev na svetu.

#1 Polja sivk v Provansi, Francija

#2 Koralni greben, Avstralija

#3 Jezero Rio Tinto, Španija

#4 Modro mesto, Maroko

#5 Polja tulipanov, Nizozemska

#6 Crystal Caves, Islandija

#7 Cinque Terre, Italija

#8 Rožnato jezero, Avstralija

#9 The Wave, Arizona, ZDA

#10 Holi Festival barv, Indija

Foto: Shutterstock

In Your Pocket: Ljubljana med top 10

Leto 2017 se je pričelo z dobrimi novicami o turističnih prihodih in prenočitvah domačih in tujih turistov v Sloveniji, saj začasni podatki Slovenske turistične organizacije (STO) kažejo močno rast v letu 2016, le-ti naj bi se povečali za več kot deset odstotkov od lanskih prihodov. Ta trend naj bi se nadaljeval tudi v letu 2017, saj so številne slovenske znamenitosti v svetu postale bolj prepoznavne, k temu pa so v veliki meri pripomogla tudi družabna omrežja in splet.
V povezavi s tem, pa ne gre zanemariti podatka, da je na globalni spletni strani vodnikov po mestih In Your Pocket, kjub majhnosti Ljubljana med top 10 mesti na svetu v letu 2016.

Med 200 mesti, ki jih pokrivajo mednarodni vodniki In Your Pocket, je mesto Ljubljana pristala na 6. mestu, s kar 4,27% spletnimi ogledi in se tako ob bok postavila številnim večjim mestom kot so Krakov, Praga, Varšava, Johannesburg in Bukarešta.

Top 10 mesta si sledijo:

1. Krakov
2. Praga
3. Varšava
4. Johannesburg
5. Bukarešta
6.  Ljubljana
7. Gdansk
8. Riga
9. Zurich
10. Vroclav

Tako visoka uvrstitev je dokaz, da gre za naraščajočo priljubljenost Ljubljane med turisti, k temu pa je veliko pripomogla tudi spletna stran In Your Pocket – Slovenia, kjer je predstavljenih preko 15 slovenskih mest, med njimi tudi Ljubljana, istoimenska družabna omrežja in prek aplikacije, kjer sta predstavljena mesta Ljubljana in Bled. Na omenjeni spletni strani in aplikaciji je mogoče najti obilo informaciji, ko načrtujemo svoja potovanja na želeno destinacijo.

Foto: Aleš Fevžer

FOTO: Idilična angleška mesteca, v katera se boste zaljubili

Anglija je priljubljena turistična destinacija, a večina obišče London, morda Liverpool ali Manchester. Za doživetje prekrasne angleške pokrajine pa bi morali obiskati majhna mesteca, ki so tako pravljična, da se v njih počutimo, kot da smo se znašli v nekih preteklih, drugih časih. Mesteca polna zelenja, naravnih znamenitosti in zakoreninjene tradicije so zagotovo vredna obiska.

Katera angleška mesteca so torej vredna obiska?

# Alfriston, East Sussex

01_shutterstock_115921939

#Helmsley, Yorkshire

02_shutterstock_478126081

# Haworth, Yorkshire

03_shutterstock_374234701

# Upper Slaughter Cotswolds

04_shutterstock_20776117

# Lacock, Wiltshire

05_shutterstock_489936160

Foto: Shutterstock

Varna mesta za ženske, ki potujejo same

Na našem portalu smo namenili že kar nekaj prostora solo potovanjem. Tudi o tem smo pisali, kako je, če se na pot podamo ženske same. Katere pa so destinacije,  ki so še posebej varne za ženske, ki se v svet podajo brez družbe?

Tbilisi, Gruzija

Mesto na Kavkazu te bo vsekakor presenetilo. Veliko popotnikov najprej niti ne ve, kaj lahko tam pričakuje, sama pa vam zagotavljam, da mesto ponuja bogato tradicionalno arhitekturo, ki se prepleta s sodobnim. Na ulicah mesta je veliko umetniških ter boemskih duš, ki ustvarjajo kar v samem centru. Ta je prepleten z galerijami, prijetnimi bari in restavracijami. Da o nočnem življenju in prijaznosti domačinov, sploh ne govorim. Če imaš rada zabavo in zabavne ljudi, potem obišči Tbilisi!

Tokio, Japonska

Cela Japonska nam predstavlja povsem drug svet, a ko boš prišla tja, boš videla, da je vse zelo prav in tako kot bi pravzaprav moralo biti povsod. Kljub več milijonskemu številu prebivalcev Tokia, tam ni nikoli nobenega prerivanja, niti v jutranji konici, ko prav vsi hitijo v svoje službe. V nobenem trenutku se ne boš počutila v nevarnosti, uporaba javnega prometa pa je noro enostavna in dobro organizirana, kar le še olajša potovanje po deželi vzhajajočega sonca.

tokio_shutterstock_419306239

Salzburg, Avstrija

V Mozartovem mestu prevladujejo cerkve, dvorci, gradovi in palače. Nič čudnega torej, da je bilo slikovito staro mestno jedro Salzburga proglašeno za svetovno kulturno dediščino. Nad mestom, ki šteje okoli 150.000 prebivalcev, se kot simbol vzpenja mogočna trdnjava Hohensalzburg, največji v celoti ohranjen grad v srednji Evropi. Od tu se ti ponuja odličen pogled nad mestom. Majhno mestno središče lahko prehodiš ali prekolesariš.

—> Preberi še: Adventni čas v avstrijskih mestih

salzburg_shutterstock_407494786

Kopenhagen, Danska

V center mesta se lahko podaš kar s kolesom, ki je v mestu zelo priljubljeno prevozno sredstvo in si tako ogledaš glavne znamenitosti. Tudi ostala dobro urejena prometna infrastruktura ti bo olajšala ogled mesta in kanalov. Kopenhagen popotnicam ponuja veliko, tudi če boš tam le en dan.

—> Preberi intervju z modno oblikovalko Janjo Videc, ki je leto dni živela v danski prestolnici.

Dubrovnik, Hrvaška

Unikatno mesto z bogato kulturno in zgodovinsko dediščino, ki hkrati ponuja odlično počitniško destinacijo s prekrasnim morjem. Kot solo popotnici ti v poletnih dnevih priporočamo organizirane ture s kajakom ali snorkljanje na bližnjih plažah.

—> Preberi še: Naj te začara Dubrovnik

Seattle, ZDA

Po pisanju tujih medijev je tudi Seattle izjemno varen. Središče mesta je enostavno zasnovano in zlahka se boš orientirala med vsemi znamenitostmi, restavracijami in nakupovalnimi središči. Tudi javni mestni promet je lahko obvladovati.

seatlle_shutterstock_355279232

Munchen, Nemčija

Eno izmed  mest, kjer ti zagotovo nikoli ne bo dolgčas je  Munchen – prestolnica zvezne dežele Bavarske. V mestu si lahko ogledamo številne znamenitosti, je pa Munchen tudi dom nekaj najboljših nemških pivovarn. Na svoj račun boste prišle ljubiteljice avtomobilov, nogometa in nenazadnje tudi zabave.

Taipei, Tajvan

Glavno mesto Tajvana je idealna mešanica zgodovine in sodobnosti. Ne zamudi nočne tržnice, ki je idealna za okusne prigrizke in nakupovanje. V Taipeju te čakajo templji in na drugi strani super moderne ter sodobno opremljene zgradbe. Doživela boš vrvež azijske metropole, kot tudi udobje, ki ga ponuja visoko razvito mesto. “Safe Waiting Zone”  so območja, ki so nadzorovane z video kamerami, kar mesto naredijo še varnejše.

Melbourne, Avstralija

Avstralska metropola slovi kot zelo živahno mesto. Skoči na turistični tramvaj, ki te bo popeljal mimo glavnih znamenitosti, kot so Melbourne Star – vrteče kolo, Carltonovi vrtovi in Federation Square.  Zelo varen Melbourne je tudi enostaven za raziskovanje.

Križarjenje po norveških fjordih

Na portalu Travel + Leisure puncam priporočajo tudi križarjenje po pravljičnih norveških fjordih, ki sodi med tista križarjenja, ki jih preprosto moramo doživeti. Edinstvena pokrajina naravnih čudes, gorskih pokrajin, zelenih pobočij in mogočnih slapov. Najbolj obiskan je zagotovo fjord Geiranger, ki velja za biser med fjordi in je drugi najdaljši norveški fjord ter eden najdaljših na svetu, Unesco pa ga je dodal na seznam kulturne dediščine.

norveska_shutterstock_309014675

London, Velika Britanija

London je eno izmed najbolj privlačnih mest na svetu – British Museum, neskončno nakupovanje, šarm starih angleških barov, vse to in še marsikaj ti nudi London. Doživi vožnjo na strehi avtobusa, slikaj se z gardistom, sprehodi se po znani ulici Oxford Street, oddahni si ob Erosu na trgu Piccadilly ali pa preživi urico v bleščečem Harrodsu. London je eno tistih mest, kjer ob vsakem obisku odkriješ kaj novega.

—> Preberi še: Kraljevi London

Foto: Shutterstock

Fotogenična mesta, ki jih morda še ne poznaš

Na lestvicah najlepših mest se znova in znova pojavljajo isti favoriti, v resnici pa je v Evropi veliko več čudovitih krajev, ki so morda malce bolj skriti. Mesteca in vasice, ki jih morda še ne poznaš, so idealni za čudovite fotografije, brez mnogih mimoidočih turistov, ki tako radi vstopijo v kader ravno, ko pritisnemo na sprožilec.

#1 Annecy, Francija

annecy_shutterstock_420826585

#2 Atrani, Italija

atrani_shutterstock_227298139

 #3 Burnham, Velika Britanija

ronburnham

#4 Coimbra, Portugalska

coimbra_shutterstock_372415801

 #5 Ronda, Španija

ronda

#6 Folegandros, Grčija

fole_shutterstock_497061514

 #7 Hallstatt, Avstrija

ronhalstratt

#8 Reine, Norveška

reine_shutterstock_268609613

Foto: Shutterstock

Po izboru popotnikov: 15 najboljših mest na svetu

Vsakemu, ki ima željo po potovanjih in rad odkriva nove kraje, je zelo težko narediti seznam najlepših in najboljših mest, ki jih je že obiskal. Prav tako se je težko odločiti, kam bi šel na naslednje potovanje. Še dobro, da je portal Travel + Leisure objavil nagrajence priznanj World’s Best, ki so plod raziskav med tisoči izkušenih popotnikov.

Nagrade so dobili hoteli, otoki, letalske družbe in pa tudi posamezna mesta. Katerih 15 mest je najboljših na svetu? Prvo mesto je zagotovo presenečenje.

15. Cuzco, Peru

14. Bangkok, Tajska

ban_shutterstock_389485657

13. Siem Reap, Kambodža

12. Beirut, Libanon

naj_beirut_shutterstock_410843740

11. Rim, Italija

10. Cape Town, Južnoafriška republika

9. Savannah, Georgia

naj_savannah_shutterstock_270401702

8. Barcelona, Španija

7. New Orleans, Louisiana

6. Kyoto, Japonska

naj_kyoto_shutterstock_401754184

5. Luang Prabang, Laos

4. Firence, Italija

naj_firenze_shutterstock_227921374

3. San Miguel de Allende, Mehika

san_shutterstock_232807078

2. Chiang Mai, Tajska

chang_shutterstock_343200248

1. Charleston, Južna Karolina

naj_charleston_shutterstock_288322451

Foto: Shutterstock

Mesta po olimpijskih igrah

Po koncu OI v Riu se porajajo neizbežna vprašanja o poolimpijski zapuščini. Kot vsako gostiteljsko mesto tudi Rio de Janeiro upa na dobičkonosnost iger še dolgo po zaključni prireditvi, pri tem pa računajo na zvišano število turistov in izboljšan svetovni ugled. Seveda pa stvari ne gredo vedno po načrtih.

Ravno nasprotno, mesta si s prireditvijo iger redko ustvarijo profit in pogosto pristanejo v rdečih številkah. Organizatorji so tako za spektakel v Riu planirali 2,6 milijarde evrov, ter jih ob koncu porabili več kot tri, če gre verjeti študiji, ki so jo opravili na univerzi v Oxfordu. Zaslužek torej ni najboljši razlog za prireditev Iger, v mestih, ki so to izkusila na lastni koži pa v opomin na pomanjkanje daljnovidnosti še danes ostajajo nekatera nekdaj mogočna prizorišča.

Peking ostal prazen

Eno od takšnih prizorišč je zagotovo pekinški National Stadium. Gradnja tega impresivnega stadiona je stala 430 milijonov evrov, letno jih za vzdrževanje v kitajski prestolnici namenijo kar slabih deset. Kljub ogromnim vložkom je bil stadion neuspešno predlagan kot stalni štab pekinškega nogometnega kluba, posledično je kmalu po olimpijskih igrah sledil upad obiskovalcev. S pomanjkanjem obiska se na stadionu v Pekingu spopadajo še danes, čeprav se v kleti nahaja celo svojevrsten muzej voščenih figur nekdanjih predsednikov Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki jim v bližnjem nakupovalnem središču lahko kupite obleke ter jih peljete na sladoled. Ah, Kitajci.

olimpijske_shutterstock_408315082

Londončani izkoristili infrastrukturo

Medtem, ko se Peking kot organizator najdražjih iger v zgodovini uvršča med tiste države z bolj klavrnim poolimpijskim izkupičkom, pa so iz organizacije več uspeli iztržiti Londončani, ki so olimpijski park uspešno vpletli v svoj vsakdan. Olimpijski park kraljice Elizabete v Londonu je danes namreč dom največji urbani plaži v državi, mnogim sprehajalnim potem v naravi in možnostjo vožnje s čolnom. Športna infrastruktura v parku, vključno s centrom za vodne športe, velodromom in pokrito dvorano pa je javnosti na voljo v rekreativne namene. Olimpijski stadion je danes tudi dom angleškega prvoligaša West Ham United.

olimpijske_2_shutterstock_98213165

Angleška prestolnica je tako v pogledu olimpijske zapuščine dober zgled, saj so se ognili gradnji preštevilnih novih prizorišč, ki bi jih v prihodnosti utegnila obremenjevati, kot se je to zgodilo npr. grkom v Atenah leta 2004. Ključno igro pri ohranjanju zanimivosti olimpijskega parka pa v Londonu igra najvišji otoški kip ArcelorMittal Orbit s katerega se lahko spustiš po najdaljšem zaprtem toboganu na svetu, še prej pa si na razgledni ploščadi ogledaš londonsko strešno linijo. Razvoj parka bo trajal še vsaj naslednje desetletje, v nastajanju sta tudi kulturna in izobraževalna četrt, kjer naj bi dom našla tudi plesno gledališče ter novodobna različica muzeja Victoria&Albert, primerna za digitalno dobo.

Zmagovalka prirediteljic je Barcelona

Si se pred kratkim sončil na kateri izmed lepih plaž v katalonski prestolnici? Za to se lahko zahvališ letnim olimpijskim igram, ki so se tu odvijale leta 1992. Barcelona je namreč odličen primer, kako lahko pod krinko Iger urediš tudi mestno infrastrukturo. Na območju današnjih plaž je včasih stalo industrijsko smetišče, ki pa so ga odstranili kot del priprav na OI. Poleg javnih plaž so bile preurejanja deležne tudi soseske z visoko stopnjo kriminala, saj so organizatorji želeli zagotoviti visoko stopnjo varnosti povsod v mestu. Med športnimi objekti, ki so v uporabi še danes, velja omeniti Estadi Olímpic Lluís Company, katerega fasade so ohranile originalen dizajn iz leta 1920. Stadion je bil prvotno zgrajen za potrebe Expa leta 1929, kasneje preurejen za olimpijske igre, danes pa je v uporabi kot prireditveni prostor za športne in glasbene dogodke, kot je bil npr. nedavni koncert Beyonce. Barcelonin profil se je po sklenjenih igrah le še razvijal, v letu 2014 je bila tako kar sedmo najbolj obiskano evropsko mesto. Seveda pa ne smemo pozabiti na podzemno železnico, ki jo je Barcelona zgradila prav v namen OI.

olimpijske_3_shutterstock_169300010

olimpijske_4_shutterstock_141464677

Barcelona, London, pa tudi Salt Lake City so tako olimpijske igre odlično izkoristili, nekoliko manj uspešno pa jim je to uspelo v Sarajevu, ki jih je zaznamovala maskota Vučko. Kaj se bo zgodilo z Riom, lahko zaenkrat le ugibamo.

Foto: Shutterstock

Najlepša neodkrita mesta Azije

Poletje je že v polnem teku, ti pa še nimaš splaniranega dopusta? Če ti dopust dopušča vsaj kakšen dan več, kot en teden, smo ti za lažje odločanje pripravili seznam najlepših mest v Aziji, ki so primerna tako za azijske začetnike kot tudi njene profesionalne obiskovalce. Če si foodie, avanturist ali pa klasičen turist, ti bo eno izmed spodnjih mest zagotovo pisano na kožo.

#1 Taitung, Taiwan

V Lonely Planetu so zapisali, da je Taitung skriti as v tajvanskem rokavu, mi pa se z njimi popolnoma strinjamo. Mesto je idealna destinacija za opazovanje zvezd, kolesarjenje, občudovanje kitov v naravi, ob enem pa je tudi prestolnica dobre zabave.

azija_1_shutterstock_306499520

#2 Meghalaya, Indija

Neodkrit indijski biser se počasi začenja pojavljati na listih želja turistov, ki lahko tam počnejo marsikaj, med drugim je pokrajina odlična za treking, rafting in jamarstvo. Priporočamo obisk, preden Khasi gorovje postane turistična točka.

azija_2_shutterstock_341107070

#3 Trag Islands, Tajska

Otoki so enako čudoviti kot sosednji in popularni Andaman Coast, le da tukaj ne boste našli turističnih množic. Vsekakor so Trag otoki vredni vsaj štirinajstdnevnega rajskega oddiha.

azija_3_shutterstock_270443462

#4 Permuteran, Indonezija

Destinacija blizu Menjangana je posebna predvsem zaradi inovativnih restavracij, hotelov, polnih umetniških del ter prijetnega vzdušja.

azija_4_shutterstock_386243269

#5 Ipoh, Malezija

Manj znana malezijska gurmanska prestolnica v zadnjih letih doživlja renesanso, saj butične kavarne in ljubke restavracije rastejo kot gobe po dežju. Definitivno obvezna postojanka za vse foodije.

azija_5_shutterstock_358685168

#6 Hong Kong, Kitajska

Vsem poznana, a vseeno ne toliko obiskana metropola se v zadnjem času predvsem ukvarja z zaščito svoje naravne in kulturne dediščine, ki je vpisana tudi v UNESCO seznam. Priporočamo!

azija_6_shutterstock_141266803

#7 Con Dao Islands, Vietnam

Od kar se je do njih izboljšala letalska povezava, vietnamski otoki počasi postajajo vroča rastoča destinacija. Tu boste jedli najboljšo svežo morsko hrano ter videli nekaj najlepših plaž vašega življenja.

azija_7_shutterstock_352434989

#8 Jeonju, Južna Koreja

Jenjou med domačini že nekaj časa slovi kot naj gurmanska destinacija v državi, počasi pa jo začenja odkrivati tudi preostali svet, saj se razvija predvsem ulična hrana, ki privablja mlade obiskovalce.

azija_08_shutterstock_440133121

#9 Šanghaj, Kitajska

Kitajski velikan se je na seznamu znašel predvsem zaradi dokončane druge najvišje stavbe na svetu, imenovane Shanghai Tower ter odprtja prvega Disneylanda na kitajskih tleh.

azija_9_shutterstock_381782824

#10 Hokkaido, Japan

Japonski severni otok je znan predvsem kot odlična smučarska destinacija, žal pa jo zato mnogi spregledajo v poletni sezoni. Z letošnjim letom je dostop do tega čudovitega otoka še lažji, saj do njegovega glavnega mesta sedaj vozi hitri vlak.

azija_10_shutterstock_305221619

Foto: Shutterstock

Arhitektura metropol navdih za nakit

Ruska oblikovalka nakita Ola Shekhtman, ki se je šolala v Sankt Petersburgu, se je s svojo družino vsakih nekaj let selila iz ene svetovne metropole v drugo. Živela in ustvarjala je med drugim v Londonu, San Franciscu in Barceloni, vsako mesto pa jo je na svoj način navdihovalo.

Značilne arhitekturne elemente njenih mest so bile navdih za ustvarjanje nakita. Pri ustvarjanju nakita uporablja 3D tehniko, kar ji omogoča enostavnejšo in hitrejšo proizvodnjo.

Sama pravi, da je nakit namenjen romantičnim dušam, a pogled na njene kose nam pove, da bo zadovoljil tudi ljubitelje sveta in potovanj.

01_arhitektura

Barcelona

New York

New York

Chicago

Chicago

San Francisco

San Francisco

Pariz

Pariz

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.