Mesta po olimpijskih igrah

Po koncu OI v Riu se porajajo neizbežna vprašanja o poolimpijski zapuščini. Kot vsako gostiteljsko mesto tudi Rio de Janeiro upa na dobičkonosnost iger še dolgo po zaključni prireditvi, pri tem pa računajo na zvišano število turistov in izboljšan svetovni ugled. Seveda pa stvari ne gredo vedno po načrtih.

Ravno nasprotno, mesta si s prireditvijo iger redko ustvarijo profit in pogosto pristanejo v rdečih številkah. Organizatorji so tako za spektakel v Riu planirali 2,6 milijarde evrov, ter jih ob koncu porabili več kot tri, če gre verjeti študiji, ki so jo opravili na univerzi v Oxfordu. Zaslužek torej ni najboljši razlog za prireditev Iger, v mestih, ki so to izkusila na lastni koži pa v opomin na pomanjkanje daljnovidnosti še danes ostajajo nekatera nekdaj mogočna prizorišča.

Peking ostal prazen

Eno od takšnih prizorišč je zagotovo pekinški National Stadium. Gradnja tega impresivnega stadiona je stala 430 milijonov evrov, letno jih za vzdrževanje v kitajski prestolnici namenijo kar slabih deset. Kljub ogromnim vložkom je bil stadion neuspešno predlagan kot stalni štab pekinškega nogometnega kluba, posledično je kmalu po olimpijskih igrah sledil upad obiskovalcev. S pomanjkanjem obiska se na stadionu v Pekingu spopadajo še danes, čeprav se v kleti nahaja celo svojevrsten muzej voščenih figur nekdanjih predsednikov Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki jim v bližnjem nakupovalnem središču lahko kupite obleke ter jih peljete na sladoled. Ah, Kitajci.

olimpijske_shutterstock_408315082

Londončani izkoristili infrastrukturo

Medtem, ko se Peking kot organizator najdražjih iger v zgodovini uvršča med tiste države z bolj klavrnim poolimpijskim izkupičkom, pa so iz organizacije več uspeli iztržiti Londončani, ki so olimpijski park uspešno vpletli v svoj vsakdan. Olimpijski park kraljice Elizabete v Londonu je danes namreč dom največji urbani plaži v državi, mnogim sprehajalnim potem v naravi in možnostjo vožnje s čolnom. Športna infrastruktura v parku, vključno s centrom za vodne športe, velodromom in pokrito dvorano pa je javnosti na voljo v rekreativne namene. Olimpijski stadion je danes tudi dom angleškega prvoligaša West Ham United.

olimpijske_2_shutterstock_98213165

Angleška prestolnica je tako v pogledu olimpijske zapuščine dober zgled, saj so se ognili gradnji preštevilnih novih prizorišč, ki bi jih v prihodnosti utegnila obremenjevati, kot se je to zgodilo npr. grkom v Atenah leta 2004. Ključno igro pri ohranjanju zanimivosti olimpijskega parka pa v Londonu igra najvišji otoški kip ArcelorMittal Orbit s katerega se lahko spustiš po najdaljšem zaprtem toboganu na svetu, še prej pa si na razgledni ploščadi ogledaš londonsko strešno linijo. Razvoj parka bo trajal še vsaj naslednje desetletje, v nastajanju sta tudi kulturna in izobraževalna četrt, kjer naj bi dom našla tudi plesno gledališče ter novodobna različica muzeja Victoria&Albert, primerna za digitalno dobo.

Zmagovalka prirediteljic je Barcelona

Si se pred kratkim sončil na kateri izmed lepih plaž v katalonski prestolnici? Za to se lahko zahvališ letnim olimpijskim igram, ki so se tu odvijale leta 1992. Barcelona je namreč odličen primer, kako lahko pod krinko Iger urediš tudi mestno infrastrukturo. Na območju današnjih plaž je včasih stalo industrijsko smetišče, ki pa so ga odstranili kot del priprav na OI. Poleg javnih plaž so bile preurejanja deležne tudi soseske z visoko stopnjo kriminala, saj so organizatorji želeli zagotoviti visoko stopnjo varnosti povsod v mestu. Med športnimi objekti, ki so v uporabi še danes, velja omeniti Estadi Olímpic Lluís Company, katerega fasade so ohranile originalen dizajn iz leta 1920. Stadion je bil prvotno zgrajen za potrebe Expa leta 1929, kasneje preurejen za olimpijske igre, danes pa je v uporabi kot prireditveni prostor za športne in glasbene dogodke, kot je bil npr. nedavni koncert Beyonce. Barcelonin profil se je po sklenjenih igrah le še razvijal, v letu 2014 je bila tako kar sedmo najbolj obiskano evropsko mesto. Seveda pa ne smemo pozabiti na podzemno železnico, ki jo je Barcelona zgradila prav v namen OI.

olimpijske_3_shutterstock_169300010

olimpijske_4_shutterstock_141464677

Barcelona, London, pa tudi Salt Lake City so tako olimpijske igre odlično izkoristili, nekoliko manj uspešno pa jim je to uspelo v Sarajevu, ki jih je zaznamovala maskota Vučko. Kaj se bo zgodilo z Riom, lahko zaenkrat le ugibamo.

Foto: Shutterstock

Kitajski vrvež pekinških ulic

Peking je zagotovo mesto, ki ga moraš uvrstiti na svoj bucketlist. Množice ljudi, ki derejo po ulicah, polnih vonjev po ulični hrani in veličastna zgodovina, so razlogi, da viba tega mesta ne boš pozabil nikoli. Da kitajskega zidu sploh ne omenjamo. Izgubi se v živahni prestolnici Kitajske in doživi kulturni šok!

Prepovedano mesto

Prepovedano mesto je najprepoznavnejši simbol Pekinga, nekoč je namreč to bil politični, verski, kulturni in geografski center mesta. Kompleks sestavlja 980 zgradb, razvrščenih na več kot 700 tisoč kvadratnih metrih. Urejene do zadnjega detajla, vključno z rumeno pobarvanimi strešniki (ta odtenek je bil rezerviran za cesarja) in natančno razporeditvijo zgradb v skladu s Konfucijevo Knjigo obredov. Ustavi se tudi v muzejski palači, kjer lahko občuduješ več kot milijon redkih umetnin, med katerimi so najfinejši keramični, porcelanasti, bronasti in emajlni predmeti našega planeta.

Umetniška četrt 798

Nekdanja tovarna streliva je bila v 90. letih spremenjena v ogromno umetniško galerijo ter razstavni prostor, saj so takratni umetniki iskali poceni prostor za svoje studie. Danes je to zelo obiskana turistična atrakcija s trendovskimi kavarnami, restavracijami in trgovino, še vedno pa v njej obratujejo umetniški centri, v katerih se redno odvijajo delavnice in provokativne razstave.

Beihai

Beihai je nekdanji cesarski park, ki je bil postavljen z namenom, da prikaže najboljše kitajske vrtnarske tradicije. V njem najdeš številne paviljone, vodne kanale in osrednje jezero, katerega krasi 40 metrska bela pagoda. Izposodi si električni čoln ter se pridruži domačinom na sproščujoči vožnji po jezeru.

Black Sesame Kitchen

Edinstvena restavracija in kuharska šola organizira kuharske tečaje, poučne čajanke ter družabne večerje, kjer se goste naključno posede s tujci za mize z 12-14 stoli. Kuharskih tečajev v času kosila se lahko udeležiš vsako sredo in nedeljo ob 11h dopoldan, celoten razpored pa najdeš na njihovi strani.

Nočna tržnica Donghuamen

Razvpito tržnico na glavni pekinški ulici Wangfujing se splača obiskati že zgolj zaradi dobre fotografije. Tu najdeš nešteto stojnic, bogato založenih z različnimi globoko ocvrtimi gomazečimi bitji, vse od škorpijonov, morskih zvezd in konjičkov, sviloprejk, črvov in celo kuščarjev. Na srečo so v ponudbi tudi običajna ovčja in goveja nabodala ter mnogo drugih bolj običajnih prigrizkov, tako da tudi manj pustolovski obiskovalci ne bodo ostali lačni.

Ulica Nanluoguxiang

Obnovljena tradicionalna ozka ulica »hutong« je poznana po številnih trgovinah, barih, kavarnah in široki ponudbi ulične hrane. Ulica slovi tudi po ogromnih množicah. Za bolj umirjeno izkušnjo se tako lahko odpraviš po kateri od bližnjih stranskih prehodov do manjših uličic.

Kitajski zid

Najbolj obiskan do danes ohranjen del kitajskega zidu se imenuje Badaling in se nahaja 40 km iz centra Pekinga, mi pa ti svetujemo, da se izogneš množicam in se rajši odpraviš proti manj znanem odseku zidu Mutiyangu, do katerega poteka gondola, njegov vzhodni del pa si lahko ogledaš med spustom po velikanskem toboganu.

Vas Cuandixia

To prelepo vasico so v času dinastije Ming ustanovili člani klana Han, zgrajena pa je iz več kot 500 odlično ohranjenih kamnitih dvoriščnih hiš, ki so tesno skupaj posejane na vrhu hriba, umeščene med visokimi, gozdnatimi gorami. Del domačinov, potomcev klana Han, upravlja tradicionalna podeželska gostišča in restavracije, v katerih lahko okusiš kitajski način življenja.

Foto: Shutterstock, Getty Images

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.