Kitajski vrvež pekinških ulic

Peking je zagotovo mesto, ki ga moraš uvrstiti na svoj bucketlist. Množice ljudi, ki derejo po ulicah, polnih vonjev po ulični hrani in veličastna zgodovina, so razlogi, da viba tega mesta ne boš pozabil nikoli. Da kitajskega zidu sploh ne omenjamo. Izgubi se v živahni prestolnici Kitajske in doživi kulturni šok!

Prepovedano mesto

Prepovedano mesto je najprepoznavnejši simbol Pekinga, nekoč je namreč to bil politični, verski, kulturni in geografski center mesta. Kompleks sestavlja 980 zgradb, razvrščenih na več kot 700 tisoč kvadratnih metrih. Urejene do zadnjega detajla, vključno z rumeno pobarvanimi strešniki (ta odtenek je bil rezerviran za cesarja) in natančno razporeditvijo zgradb v skladu s Konfucijevo Knjigo obredov. Ustavi se tudi v muzejski palači, kjer lahko občuduješ več kot milijon redkih umetnin, med katerimi so najfinejši keramični, porcelanasti, bronasti in emajlni predmeti našega planeta.

Umetniška četrt 798

Nekdanja tovarna streliva je bila v 90. letih spremenjena v ogromno umetniško galerijo ter razstavni prostor, saj so takratni umetniki iskali poceni prostor za svoje studie. Danes je to zelo obiskana turistična atrakcija s trendovskimi kavarnami, restavracijami in trgovino, še vedno pa v njej obratujejo umetniški centri, v katerih se redno odvijajo delavnice in provokativne razstave.

Beihai

Beihai je nekdanji cesarski park, ki je bil postavljen z namenom, da prikaže najboljše kitajske vrtnarske tradicije. V njem najdeš številne paviljone, vodne kanale in osrednje jezero, katerega krasi 40 metrska bela pagoda. Izposodi si električni čoln ter se pridruži domačinom na sproščujoči vožnji po jezeru.

Black Sesame Kitchen

Edinstvena restavracija in kuharska šola organizira kuharske tečaje, poučne čajanke ter družabne večerje, kjer se goste naključno posede s tujci za mize z 12-14 stoli. Kuharskih tečajev v času kosila se lahko udeležiš vsako sredo in nedeljo ob 11h dopoldan, celoten razpored pa najdeš na njihovi strani.

Nočna tržnica Donghuamen

Razvpito tržnico na glavni pekinški ulici Wangfujing se splača obiskati že zgolj zaradi dobre fotografije. Tu najdeš nešteto stojnic, bogato založenih z različnimi globoko ocvrtimi gomazečimi bitji, vse od škorpijonov, morskih zvezd in konjičkov, sviloprejk, črvov in celo kuščarjev. Na srečo so v ponudbi tudi običajna ovčja in goveja nabodala ter mnogo drugih bolj običajnih prigrizkov, tako da tudi manj pustolovski obiskovalci ne bodo ostali lačni.

Ulica Nanluoguxiang

Obnovljena tradicionalna ozka ulica »hutong« je poznana po številnih trgovinah, barih, kavarnah in široki ponudbi ulične hrane. Ulica slovi tudi po ogromnih množicah. Za bolj umirjeno izkušnjo se tako lahko odpraviš po kateri od bližnjih stranskih prehodov do manjših uličic.

Kitajski zid

Najbolj obiskan do danes ohranjen del kitajskega zidu se imenuje Badaling in se nahaja 40 km iz centra Pekinga, mi pa ti svetujemo, da se izogneš množicam in se rajši odpraviš proti manj znanem odseku zidu Mutiyangu, do katerega poteka gondola, njegov vzhodni del pa si lahko ogledaš med spustom po velikanskem toboganu.

Vas Cuandixia

To prelepo vasico so v času dinastije Ming ustanovili člani klana Han, zgrajena pa je iz več kot 500 odlično ohranjenih kamnitih dvoriščnih hiš, ki so tesno skupaj posejane na vrhu hriba, umeščene med visokimi, gozdnatimi gorami. Del domačinov, potomcev klana Han, upravlja tradicionalna podeželska gostišča in restavracije, v katerih lahko okusiš kitajski način življenja.

Foto: Shutterstock, Getty Images

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.