Potovanja so za milenijce pomembnejša od glavnih treh prioritet njihovih staršev

Prioritete milenijcev so kot kaže študija Airbnbja nekoliko drugačne kot so jih imeli njihovi starši in stari starši. Kaj je na vrhu njihovega seznama? Potovanja!

V študiji Airbnbja in tržno-raziskovalnega inštituta GfK so tisoč milenijcev, mladih med 18 in 35 leti iz ZDA, Velike Britanije in Kitajske spraševali o njihovih načrtih in prioritetah za naslednjih pet let.

Potovanja pomembnejša od nakupa hiše, avtomobila in prihrankov

Na Otoku so si prvo mesto prioritet delila potovanja in prihranki, oboje pa je bilo krepko višje na seznamu prioritet kot je nakup hiše ali stanovanja. Na Kitajskem so se potovanja izkazala za najbolj zaželeno komoditeto. Zatem je bil nakup avtomobila in nazadnje nakup domovanja. Ameriški respondenti so na vrh seznama prioritet postavili prihranke in investicijske sklade, takoj za tem potovanja, nato nakup avtomobila. Vse to pred nakupom lastnega domovanja.

Mladi za potovanja vsako leto zapravijo več denarja

Ob tem pa za potovanja vsako leto zapravijo več. 55 odstotkov vprašanih Angležev, 56 odstotkov Američanov in 83 odstotkov Kitajcev je v letu raziskave za potovanja zapravilo več kot leto pred tem.

Raje lokalno kot turistično in brez pomoči agencije

Več kot polovica respondentov v vseh treh državah na potovanjih preferira raziskovanje lokalnih okrožij pred turističnimi točkami. Ta podatek je za Airbnb precej koristen, saj kaže na to, da mladim bolj od klasičnega turizma diši spoznavanje dežel z vidika lokalcev (ki stanovanja na Airbnb tudi oddajajo). Tri četrtine vprašanih prav tako svoje potovanje raje organizira kar samih in ne želijo potovati z agencijo.

Destinacijo izbirajo s pomočjo Facebooka in Instagrama

Študija je “potipala” tudi, na kakšen način milenijci izbirajo svoje destinacije. Kar tri četrtine vprašanih najbolj zaupa družbenim medijem in omrežjem, šele nato poslušajo priporočilo kolegov, turističnih spletnih strani in klasičnih medijev. Kakšne pa so vaše prioritete?

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Maroko: Dva obiska vredna kraja, kjer so snemali Igro prestolov

Dokazano: Nam alkohol res pomaga spregovoriti v tujih jezikih?

Tisti, ki ste se že kdaj znašli v položaju, ko ste morali opiti (v mejah normale!) govoriti kakšen tuj jezik, ste zagotovo opazili, da vam gre to včasih celo bolje, kot v treznem stanju. Se vam tako samo zdi ali je alkohol res odgovor?

Stvar je na prvi pogled precej enostavna. Ob kozarčku alkohola lahko popustijo zavore, se zmanjšata živčnost in omahljvost ter poveča samozavest. Kar pomeni, da si upamo več – tudi, ko gre za govorjenje v nematernem jeziku.

A ne tako hitro. Jasno je tudi, da alkohol poslabša kognitivne in motorične sposobnosti, slabi spomin in moti pozornost. Vse to v kombinaciji z večjo samozavestjo pa ni vedno najboljša kombinacija, o čemer se lahko prepričate s kratkim obiskom nočnega kluba v petek po polnoči.

Pa vendar. Britanski in Nizozemski raziskovalci so na to temo opravili zanimiv eksperiment.

Kot se je izkazalo, so udeleženci raziskave po nekaj kozarčkih alkohola v tujem jeziku res govorili bolj tekoče, četudi se njim ni zdelo tako. Študija je vključevala 50 posameznikov, katerih materni jezik je nemščina in študirajo na Maastricht University. Ta se nahaja na Nizozemskem, blizu meje z Nemčijo, njihova predavanja pa so v nizozemščini.

Študentje so v raziskavi sodelovali v 2-minutnih intervjujih v nizozemščini. Pred intervjuji je morala prva polovica skupine piti vodo, drugi pa so dali alkohol. Količina alkohola se je razlikovala glede na teže posameznikov. V povprečju je 70-kilogramski moški popil pol litra piva. Merice so bile torej precej majhne.

Njihov govor so nato ocenjevali nizozemski govorci, ki pa niso vedeli, kateri posamezniki so bili pod vpivom alkohola in katerim so dali vodo. Oceno svojega govora so nato podali tudi udeleženci sami zase.

Nepričakovano, alkohol ni imel nobenega učinka na to, kako so se govorci samoocenjevali. Tisti, ki so pili alkohol, namreč niso bili nič bolj samozavestni oziroma zadovoljni s svojim nastopom kot tisti, ki so pili vodo.

Z alkoholom bolj tekoč govor in lepša izgovorjava

Po ocenah ocenjevalcev govora pa so bile razlike očitne. Tiste iz “alkoholne” skupine so v povprečju ocenili za boljše govorce kot tiste, ki so pili vodo. Njihov govor naj bi bil bolj tekoč in izgovorjava bolj čista. Ocene slovnice, besedišča in argumentov pa so bile med skupinama precej podobne.

Ker so udeleženci raziskave vedeli, da so uživali alkohol, je do razlik v rezultatih lahko prišlo tudi zato, ker so bili toliko bolj pozorni na svoj govor. Torej je možno, da je alkohol pripomogel k psihološkim učinkom bolj kot biološkim. Nadaljne študije na tem področju bodo tako morale upoštevati še placebo učinek pitja alkohola, se strinjajo raziskovalci.

En kozarček ni enako kot cela steklenica!

Avtorji raziskave pri tem poudarjajo, da so bili odmerki alkohola v raziskavi resnično majhni, večje količine zaužitega alkohola pa verjetno ne bi imele pozitivnih učinkov na govor. Pravzaprav prevelika opitost celo izredno slabo vpliva na pravilno izgovorjavo – kateregakoli jezika že. Kar, če ste bili kdaj že prekomerno opiti, zagotovo že veste.

Vsekakor pa za zdaj zaključujejo, da nizki odmerki alkohola pripomorejo k manjši jezikovni tesnobi in govorca sprostijo, da je lahko pri izgovorjavi tujih jezikov bolj razločen. Zato – kozarček vam lahko pomaga, cela steklenica pa zagotovo ne deluje v vaš prid.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Lokali, kjer boste v Ljubljani najboljše jedli (izbor In Your Pocket)

To je 10 najsrečnejših držav na svetu! Kje je Slovenija?

Znani so rezultati raziskave World Happiness Report 2018. Poročilo najsrečnejših držav nastaja pod okriljem Združenih narodov, ki države razvrščajo glede na stopnjo sreče, ki jo uživajo njihovi prebivalci.

Države so razvrščene na podlagi različnih kazalnikov, med njimi upošteva BDP na prebivalca, socialno varnost, pričakovano življenjsko dobo, svobodo odločanja, velikodušnost in zaznavanje korupcije.

V raziskavi so preučevali 156 držav, na vrhu lestvice pa tudi letos ostajajo trdno zasidrane skandinavske države. Slovenija se uvršča na rep prve tretjine, na 51. mesto, v primerjavi z lanskim letom pa se je pomaknila deset mest navzgor. Avstrijci so na zavidljivem 12. mestu, Italijani na 47., Hrvati na 82. mestu, Srbi na 78, Črnogorci na 81., BiH pa se je uvrstila na 93. mesto. Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PREBERITE ŠE: 10 najslabših in 10 najboljših držav za “freelancerje”

10 najsrečnejših držav:

 1. Finska
 2. Norveška
 3. Danska
 4. Islandija
 5. Švica
 6. Nizozemska
 7. Kanada
 8. Nova Zelandija
 9. Švedska
 10. Avstralija

10 najmanj srečnih držav:

 • 147. Malavi
 • 148. Haiti
 • 149. Liberija
 • 150. Sirija
 • 151. Ruanda
 • 152. Jemen
 • 153. Tanzanija
 • 154. Južni Sudan
 • 155. Srednjeafriška republika
 • 156. Burundi

 

FOTO: Pixabay

 

PREBERITE ŠE:

10 najslabših in 10 najboljših držav za “freelancerje”: Slovenija na dnu

17 držav, kjer so priseljenci najbolj srečni

Slovenija na prvem mestu med državami, kjer imajo otroci najlepše otroštvo

 

Slovenija na prvem mestu med državami, kjer imajo otroci najlepše otroštvo

Ste se kdaj vprašali, kje bi morali vzgajati svoje otroke, da bi ti imeli karseda lepo otroštvo? Sodeč po novi raziskavi – v Sloveniji. Slovenija se je v raziskavi ameriške organizacije Save the Children, ki si prizadeva izboljšati položaj otrok po svetu, uvrstila na sam vrh lestvice držav, kjer otroci živijo najbolje.

Med 172 državami je Slovenija na prvem mestu skupaj z Norveško, sledijo pa jima Finska, Nizozemska in Švedska. ZDA so šele na 36. mestu, za BiH in pred Rusijo.

Mednarodna organizacija z indeksom Konec otroštva meri kakovost življenja otrok na podlagi njihovega zdravja, prehrane, dostopa do šolanja, otroških porok, stopnje otroškega dela, najstniške nosečnosti in regionalnih konfliktov.

Med najboljšimi desetimi državami so z izjemo Južne Koreje, ki si z Nemčijo, Belgijo in Ciprom deli deseto mesto, same evropske države. Imajo zelo dobre ocene glede zdravja, izobraževanja in zaščite otrok. Med zadnjimi desetimi pa je sedem držav iz zahodne in osrednje Afrike. Višji kot je indeks, boljše je otrokovo življenje.

Najvišje uvrščene države, kjer je otroštvo najmanj ogroženo

1. Slovenija − 985

1. Norveška − 985

3. Finska − 983

4. Nizozemska − 982

4. Švedska − 982

6. Portugalska − 981

7. Irska − 980

8. Islandija − 979

8. Italija − 979

10. Belgija − 978

10. Ciper − 978

10. Nemčija – 978

10. Južna Koreja – 978

Najnižje uvrščene države, kjer je otroštvo najbolj ogroženo

162. Kongo − 558

163. Gvineja − 546

163. Sierra Leone − 546

165. Burkina Faso − 541

166. Južni Sudan − 488

167. Čad − 473

168. Somalija − 470

169. Centralna afriška republika − 428

170. Mali − 414

171. Angola − 393

172. Niger − 384

 

Foto: Unsplash, Thinkstock

Po izboru popotnikov: 15 najboljših mest na svetu

Vsakemu, ki ima željo po potovanjih in rad odkriva nove kraje, je zelo težko narediti seznam najlepših in najboljših mest, ki jih je že obiskal. Prav tako se je težko odločiti, kam bi šel na naslednje potovanje. Še dobro, da je portal Travel + Leisure objavil nagrajence priznanj World’s Best, ki so plod raziskav med tisoči izkušenih popotnikov.

Nagrade so dobili hoteli, otoki, letalske družbe in pa tudi posamezna mesta. Katerih 15 mest je najboljših na svetu? Prvo mesto je zagotovo presenečenje.

15. Cuzco, Peru

14. Bangkok, Tajska

ban_shutterstock_389485657

13. Siem Reap, Kambodža

12. Beirut, Libanon

naj_beirut_shutterstock_410843740

11. Rim, Italija

10. Cape Town, Južnoafriška republika

9. Savannah, Georgia

naj_savannah_shutterstock_270401702

8. Barcelona, Španija

7. New Orleans, Louisiana

6. Kyoto, Japonska

naj_kyoto_shutterstock_401754184

5. Luang Prabang, Laos

4. Firence, Italija

naj_firenze_shutterstock_227921374

3. San Miguel de Allende, Mehika

san_shutterstock_232807078

2. Chiang Mai, Tajska

chang_shutterstock_343200248

1. Charleston, Južna Karolina

naj_charleston_shutterstock_288322451

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.