V teh italijanskih mestih ljudje živijo najlepše

Bi živeli v teh italijanskih mestih? V letu pandemije covida-19 je Bologna postala italijansko mesto, kjer je kakovost življenja najboljša. Bologni na drugem in tretjem mestu sledita Bolzano in Trento.

Na seznamu, ki ga je objavil italijanski finančni dnevnik Sole 24 Ore, je skupno 104 italijanskih mest. Na četrto mesto se je uvrstila Verona, sledijo Trst, Videm, Aosta in Parma. Kot edino mesto z juga Italije se je med deseterico na deveto mesto uvrstila prestolnica Sardinije Cagliari, sledi ji Pordenone iz Furlanije-Julijske krajine.

V italijanskih velemestih življenje ni idealno

V italijanskih velemestih po oceni strokovnjakov življenje sicer ni idealno. Milano se je uvrstil na 12. mesto, Rim na 32. Na dnu lestvice so se znašli mesto Crotone v Kalabriji ter sicilski mesti Caltanissetta in Sirakuze.

Kriteriji lestvice

Časnik je pri snovanju seznama upošteval 25 dejavnikov za ocenjevaje kvalitete življenja, med drugim izdatke občin za socialo, število družinskih zdravnikov, povprečno ceno stanovanj, bruto dohodek na prebivalca ter privarčevana sredstva na bančnih računih.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Dopust v izolaciji: bi spali v stekleni hiški s pogledom na severni sij?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

10 najslabših in 10 najboljših držav za “freelancerje”: Slovenija na dnu

Freelance – v prevodu svobodnjaško delo – je ena tistih služb, ki se slišijo sanjsko, a zahtevajo precej več dela, odgovornosti, samodiscipline in stroškov, kot bi si nepoznavalci mislili.

V Sloveniji število samozaposlenih samostojnih podjetnikov z leti narašča, nekateri so sami svoji šefi postali zaradi nuje – ker so bili ob izgubi redne zaposlitve primorani svojo ustvariti sami, drugi zato, ker so svojo poslovno idejo tako najlažje spravili na svet, tretji preprosto zato, ker jim osemurni delavniki in rutina, ki jih ti lahko prinesejo, enostavno ne ležijo.

In čeprav freelancerstvo marsikdo meša s tem, da svobodnjaki svoje delo ponujajo zastonj ali celo, da so tako svobodni, da jim delati niti ni treba, pa je svet samostojnih podjetnikov lahko precej bolj žuljav. Freelancerstvo je finančno tveganje, odgovornost za vzpone in padce pa nosi vsak sam. A pogoji za to se razlikujejo od države do države … Kje smo Slovenci?

Sodeč po študiji, ki so jo pripravili na Expert Market, na dnu. Na podlagi osmih faktorjev so merili kakovost življenja samostojnih podjetnikov v 57 državah. V študiji so primerjali: življenjske stroške, davke in prispevke, dostopnost kreditov, prometne povezave, povprečno hitrost interneta, brezplačen dostop do Wi-Fi-ja, stopnjo težavnosti začetka poslovanja in stroške kave – ki je, roko na srce, pogonsko sredstvo marsikaterega freelancerja.

Poglejmo, katerih 10 držav ob seštevku zgornjih faktorjev nudi idealne pogoje za freelancerje in katerih 10 držav je do njih najmanj prijaznih.

Top 10

 1. Hong Kong
 2. ZDA
 3. Južna Koreja
 4. ZAE
 5. Združeno kraljestvo
 6. Španija
 7. Nova Zelandija
 8. Estonija
 9. Bolgarija
 10. Češka

Najslabših 10

 • Urugvaj
 • Argentina
 • Izrael
 • Filipini
 • Ekvador
 • Slovenija
 • Kostarika
 • Irska
 • Belgija
 • Peru

Foto: Unsplash

Najboljše mesto na svetu za bivanje je pri naših sosedih

Najboljše mesto na svetu za življenje je že drugo leto zapored avstrijska prestolnica Dunaj, pravi letna raziskava britanskega tednika Economist.

Dunaj se tudi to leto lahko pohvali z laskavim nazivom: najboljše mesto za življenje na vsem svetu. Na drugem mestu ostaja avstralski Melbourne, ki je pred tem sedem let kraljeval na vrhu lestvice.

Štejejo stabilnost, skrb za zdravje, kultura in okolje ter izobrazba in infrastruktura

V raziskavi Economist Inteligence Unit (EIU) letno razvršča 140 svetovnih mest. Kriteriji razvrstitve mest so stabilnost, skrb za zdravje, kultura in okolje ter izobrazba in infrastruktura v mestih.

Prvič so upoštevali tudi učinke podnebnih sprememb na kvaliteto bivanja, zaradi česar sta New Delhi in Kairo izgubila kar nekaj mest na lestvici zaradi slabe kakovosti zraka, povprečnih temperatur in neprimernega zagotavljanja vode.

Najboljše mesto je Dunaj, sledijo mu Melborne, Sydney, Osaka in Calgary

Dunaj je prejel 99,1 točke od 100 možnih točk. Melbourne ponovno zaostaja za 0,7 točke. Najboljšima mestoma za bivanje sledijo avstralski Sydney, japonska Osaka in kanadski Calgary.

Med top dvajsetimi mesti je kar osem evropskih, sledijo še japonska, avstralska, novozelandska in kanadska mesta, piše v raziskavi EIU.

V vrhu so srednje velika mesta v bogatejših državah

Med bolje uvrščenimi so običajno srednje velika mesta v bogatejših državah, so ocenili raziskovalci. “Zahodna Evropa in Severna Amerika so še naprej najboljši kraji za bivanje na svetu,” je zapisal EIU v izjavi za javnost.

Beogradu kaže na bolje

Raziskovalci so izpostavili še nekaj mest, kjer so v zadnjih petih letih dosegla največ izboljšav. Med njimi so na primer Beograd, Hanoj, Kijev, Moskva in Abidžan na Slonokoščeni obali.

Sirija še vedno na dnu

Med najmanj prijetnimi mesti za bivanje ostaja sirska prestolnica Damask, na repu pa so še nigerijski Lagos, bangladeška Daka, in libijski Tripoli. Razmere pa so se v zadnjih petih letih najbolj poslabšale v Tripoliju, Caracasu, Tunisu, Detroitu in paragvajski prestolnici Asuncion.

PREBERITE ŠE: Kaja Vozelj Srčnik na Dunaju: “Tu od plač človek normalno živi, ne pa se iz dneva v dan trese in sprašuje, če bo imel dovolj za preživetje.”

Slovenija na prvem mestu med državami, kjer imajo otroci najlepše otroštvo

Ste se kdaj vprašali, kje bi morali vzgajati svoje otroke, da bi ti imeli karseda lepo otroštvo? Sodeč po novi raziskavi – v Sloveniji. Slovenija se je v raziskavi ameriške organizacije Save the Children, ki si prizadeva izboljšati položaj otrok po svetu, uvrstila na sam vrh lestvice držav, kjer otroci živijo najbolje.

Med 172 državami je Slovenija na prvem mestu skupaj z Norveško, sledijo pa jima Finska, Nizozemska in Švedska. ZDA so šele na 36. mestu, za BiH in pred Rusijo.

Mednarodna organizacija z indeksom Konec otroštva meri kakovost življenja otrok na podlagi njihovega zdravja, prehrane, dostopa do šolanja, otroških porok, stopnje otroškega dela, najstniške nosečnosti in regionalnih konfliktov.

Med najboljšimi desetimi državami so z izjemo Južne Koreje, ki si z Nemčijo, Belgijo in Ciprom deli deseto mesto, same evropske države. Imajo zelo dobre ocene glede zdravja, izobraževanja in zaščite otrok. Med zadnjimi desetimi pa je sedem držav iz zahodne in osrednje Afrike. Višji kot je indeks, boljše je otrokovo življenje.

Najvišje uvrščene države, kjer je otroštvo najmanj ogroženo

1. Slovenija − 985

1. Norveška − 985

3. Finska − 983

4. Nizozemska − 982

4. Švedska − 982

6. Portugalska − 981

7. Irska − 980

8. Islandija − 979

8. Italija − 979

10. Belgija − 978

10. Ciper − 978

10. Nemčija – 978

10. Južna Koreja – 978

Najnižje uvrščene države, kjer je otroštvo najbolj ogroženo

162. Kongo − 558

163. Gvineja − 546

163. Sierra Leone − 546

165. Burkina Faso − 541

166. Južni Sudan − 488

167. Čad − 473

168. Somalija − 470

169. Centralna afriška republika − 428

170. Mali − 414

171. Angola − 393

172. Niger − 384

 

Foto: Unsplash, Thinkstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.