Ste digitalni nomadi? Tako lahko osvojite mesec delovnih počitnic v istrski vili!

Ste eni tistih, ki lahko svoje delo opravljajo kjerkoli po svetu? Kaj pravite na brezplačne delovne počitnice v vili z bazenom v Srednji Istri, ki si jo delite še s tremi somišljeniki, s katerimi raziskujete kotičke hrvaške Istre?

Hrvaška turistična skupnost predstavlja nov projekt “Gourmet Getaway”. Namenjen je privabljanju digitalnih nomadov, ki obenem odpira nove turistične priložnosti za celotno regijo Istre. Projekt vključuje predavanja in delavnice, obogatene s posebnim doživetjem okusov in vonjev Srednje Istre, ki lahko služijo kot navdih za vsebine, ki jih vsakodnevno ustvarijo digitalni nomadi. Delovne počitnice kličejo!

Gurmanski pobeg in delovni oddih v Srednji Istri v vili z bazenom

Štirje izbranci se bodo v vilo vselili v turistični posezoni, od 3. novembra do 3. decembra 2023. Namen projekta ni le privabiti digitalne nomade iz celega sveta, ampak tudi spodbuditi gospodarsko rast v celotni regiji Istre skozi vse leto.

Projekt “Gourmet Getaway” združuje delovni oddih in delavnice kulinarike z edinstvenim doživetjem okusov in vonjev gurmanske Srednje Istre. Odpira pa tudi navdihujočo pokrajino, ki bo spodbujala ustvarjalnost in pozitivno vplivala na njihovo delo.

Istrska vila, v kateri bodo živeli štirje izbranci, stoji v majhni vasici Jakovici. Vila ima bazen, veliko kuhinjo z jedilnico in dnevnim prostorom. Za goste pa bo na voljo 9 sob, vsaka od njih ima tudi svojo kopalnico. Štirje srečneži, ki bodo izbrani, lahko s seboj vzamejo vsak po enega gosta.

Iščejo gurmanske nomade!

Hrvaška turistična skupnost Srednje Istre tako išče gurmanske nomade, ki bodo dobili priložnost, da odkrijejo tamkajšnjo kulinarično dediščino in sodelujejo v gurmansko obarvanem projektu. Bi šli na 4-tedenski oddih v vilo, kjer lahko dopoldne delate svojo službo, popoldne pa raziskujete okolico? Ob sredah se bodo izbranci udeležili delavnic, ena od njih je na primer safari z dronom ob sončnem vzhodu. Vse štiri petkove večere bodo preživeli v tradicionalnih konobah, kjer bodo preizkušali kulinariko. Sobote pa bodo rezervirane za spoznavanje lokalnih pridelovalcev. Na primer za degustacijo žganja in vina, tartufov in sira ter istrskega pršuta.

Več informacij, kako sodelovati in obrazec za prijavo na izbor najdete tukaj. Prijave zbirajo le še do 24. septembra!

Raj za digitalne nomade

“Live and Work in Central Istria” je bil prvič izveden leta 2021 s podporo Hrvaške turistične skupnosti, s ciljem privabiti digitalne nomade v Istro. Projekt je pripomogel k izboljšanju kakovosti življenja digitalnih nomadov v destinaciji ter pritegnil veliko število mladih strokovnjakov v regijo, kar je osvežilo turizem.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ankaran: V butičen hotel s solno jamo in na lov za tartufi

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

10 najslabših in 10 najboljših držav za “freelancerje”: Slovenija na dnu

Freelance – v prevodu svobodnjaško delo – je ena tistih služb, ki se slišijo sanjsko, a zahtevajo precej več dela, odgovornosti, samodiscipline in stroškov, kot bi si nepoznavalci mislili.

V Sloveniji število samozaposlenih samostojnih podjetnikov z leti narašča, nekateri so sami svoji šefi postali zaradi nuje – ker so bili ob izgubi redne zaposlitve primorani svojo ustvariti sami, drugi zato, ker so svojo poslovno idejo tako najlažje spravili na svet, tretji preprosto zato, ker jim osemurni delavniki in rutina, ki jih ti lahko prinesejo, enostavno ne ležijo.

In čeprav freelancerstvo marsikdo meša s tem, da svobodnjaki svoje delo ponujajo zastonj ali celo, da so tako svobodni, da jim delati niti ni treba, pa je svet samostojnih podjetnikov lahko precej bolj žuljav. Freelancerstvo je finančno tveganje, odgovornost za vzpone in padce pa nosi vsak sam. A pogoji za to se razlikujejo od države do države … Kje smo Slovenci?

Sodeč po študiji, ki so jo pripravili na Expert Market, na dnu. Na podlagi osmih faktorjev so merili kakovost življenja samostojnih podjetnikov v 57 državah. V študiji so primerjali: življenjske stroške, davke in prispevke, dostopnost kreditov, prometne povezave, povprečno hitrost interneta, brezplačen dostop do Wi-Fi-ja, stopnjo težavnosti začetka poslovanja in stroške kave – ki je, roko na srce, pogonsko sredstvo marsikaterega freelancerja.

Poglejmo, katerih 10 držav ob seštevku zgornjih faktorjev nudi idealne pogoje za freelancerje in katerih 10 držav je do njih najmanj prijaznih.

Top 10

 1. Hong Kong
 2. ZDA
 3. Južna Koreja
 4. ZAE
 5. Združeno kraljestvo
 6. Španija
 7. Nova Zelandija
 8. Estonija
 9. Bolgarija
 10. Češka

Najslabših 10

 • Urugvaj
 • Argentina
 • Izrael
 • Filipini
 • Ekvador
 • Slovenija
 • Kostarika
 • Irska
 • Belgija
 • Peru

Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.