Top 8: Najbolj sanjske destinacije za delo na daljavo #digitalninomadi

Si predstavljate, da bi lahko skozi celo leto delali kar na plaži, pod palmo? Potovali po svetu in služili zraven? Katere so najboljše destinacije za digitalne nomade?

Kdo so digitalni nomadi?

Digitalni nomadi so zaposleni, ki niso odvisni od lokacije in lahko svoje delo opravljajo na daljavo. Tak način dela je zelo priljubljen med mladimi, zaradi epidemije pa se je razširil na širšo populacijo. Digitalno nomadstvo je še en velik korak dlje od dela od doma. Delaš lahko kjerkoli na svetu, potuješ in zraven služiš. Države že ponujajo posebne vize za digitalne nomade in skrbijo, da jim nudijo vse, kar potrebujejo za uspešno delo in zaslužen počitek. destinacije za digitalne nomade. 

Digitalni nomadi so dobrodošli po celem svetu, saj destinacijam predstavljajo nov vir zaslužka. Evropa, Amerika in Azija so se hitro prilagodile na njihove potrebe in jih že vabijo k sebi, kjer zanje poskrbijo na vseh področjih. Seveda se ob izpadu dobička zaradi pandemije dodatno zainteresirane, da postanejo uspešne kot destinacije za digitalne nomade.

Digitalno nomadstvo je vedno bolj priljubljeno tudi med Slovenci. Digitalni nomadi so na primer lahko pisci oglasov, blogerji, skrbniki družbenih omrežij, novinarji, fotografi, oblikovalci, virtualni asistenti, prevajalci, poklici povezani z IT področjem, delavci v marketingu, umetniki, razvijalci aplikacij, lastniki podjetij…

Kaj morajo ponujati dobre destinacije za digitalne nomade?

Seveda se digitalni nomadi med sebo razlikujejo in imajo različne želje, a dobre destinacije za digitalne nomade morajo zagotovo imeti:

  • hiter in ugoden internet
  • ugodno ceno bivanja
  • prostore za co-working
  • varnost, udobje
  • prijetno podnebje, živahno družabno življenje in veliko možnosti za izvajanje prostočasnih aktivnosti

Preden se odločite za destinacijo, si poglejte, kakšni so tam stroši bivanja TUKAJ. 

Najboljše destinacije za digitalne nomade

Lizbona, Portugalska

Lizbona je popolna kombinacija razvitega evropskega mesta z vsemi prednostmi, ki jih to ponuja, in sončnih dni na plaži. Lizbona je univerzitetno mesto, kar pomeni veliko prostora za izobraževanje, pa tudi za druženje.

Je varna in ravno prav velika, s plažami, več možnostmi za najem mize v co-working prostorih, predvsem pa je za Slovence lahko in hitro dostopna.

Malaga, Španija

Španija je zelo priljubljena med digitalnimi nomadi. Letos je sprejela celo posebno delovno vizo, ki digitalnim nomadom, ki prihajajo izven EU, omogoča posebne prednosti. V Španiji deluje tudi več društev, ki pomagajo digitalnim nomadom, da se lažje znajdejo in povezujejo. Španija je priljubljena, ker je sončna in za Slovence zelo blizu.

Kljub temu, da je v Španiji več primernih mest, je absolutni zmagovalec obmorsko mesto Malaga. Življenje v Malagi je cenejše, mladostno, urbano in sproščeno. Tu deluje tudi prvi center za digitalne nomade na svetu.

Istanbul, Turčija

Mogoče na prvi pogled ni najbolj očitna izbira, ampak Istanbul je idelaen za vse, ki iščejo mesto, ki ne spi. Živahno, drugačno, polno zgodovine in kulture, umetnosti in življenja. Zagotovo bo v velik navdih vsakemu, ki ga obišče in doživi.

Med digitalnimi nomadi je priljubljen, ker so lokali za delo in sprostitev odprti dolgo v noč in ker je cena bivanja zelo ugodna.

Chiang Mai, Tajska

Kar je za digitalne nomade Španija v Evropi, je Tajska v Aziji. Tajska je najbolj priljubljena destinacija za digitalne nomade na svetu. Ima toplo podnebje, čudovito naravo, lepe plaže in živahno družabno življenje. To je v kombinaciji z ugodno ceno bivanja idealna destinacija.

Chiang Mai je najljubša destinacija za digitalne nomade in je na splošno eno najboljših mest za bivanje nasploh. Je polno zgodovine in starih templjev, hkrati pa ga obkroža čudovita narava. Mešanica kulture, toplih dni skozi vse leto in bujnega zelenja, bo začarala vsakogar.

Bangkok, Tajska

Še eno tajsko mesto, Bangkok, je idelano za vse, ki bi delali in hkrati raziskovali svet. Posebej bo pritegnil žurerski tip ljudi, saj je dom bogatemu nočnemu življenju. Idealen je za vse, ki si po trdem delu čez dan želijo privoščiti konkretno zabavo.

Bangkok je tudi mesto polno kulture in zgodovine, izjemno priljubljen je tudi zaradi ugodnega bivanja in nezamenljive ulične hrane.

Canggu, Indonezija

Mala vasica na jugu Balija je najboljša izbira za tiste, ki imate radi sproščeno in umirjeno vzdušje. Zadnja leta najljubša izbira za priseljence in digitalne nomade, se smatra za eno najbolje varovanih azijskih turističnih skrivnosti.

Canggu je raj za surferje, tiste, ki obožujete jogo in tiste, ki bi cel dan delali kar na plaži.

Buenos Aires, Argentina

Benos Aires se je na seznamu znašel zaradi izredno ugodne cene bivanja in ker ima to veliko argentinsko mesto močan evropski utrip. Evropski nomadi se bodo tako hitro počutili kot doma. Le da bo tam ceneje, topleje in bolj živahno.

To lepo mesto, polno čudovite arhitekture, je posebej privlačno za bolj umetniške tipe. In spet… plaže,

Ho Chi Minh, Vietnam

Zadnje na seznamu je mesto Ho Chi Minh. Vietnamsko mesto, kjer se dopolnjujeta stara in nova arhitektura. Zgodovina in sodobnost. Posebej privlačno bo mesto za vse, ki obožujete zgodovino in muzeje, pa tudi za vse, ki vas bolj privlačijo sodobni trendi, nakupovanje in nočni klubi.

V Ho Chi Minhu boste uživali tisti, ki imate radi glasnost in gnečo. Pa tudi vsi, ki iščete čimbolj ugodno varianto dela od daleč od doma.

 

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Kakšno je življenje stevardese pri največji letalski družbi na svetu? #INTERVJU

 

Ste digitalni nomadi? Tako lahko osvojite mesec delovnih počitnic v istrski vili!

Ste eni tistih, ki lahko svoje delo opravljajo kjerkoli po svetu? Kaj pravite na brezplačne delovne počitnice v vili z bazenom v Srednji Istri, ki si jo delite še s tremi somišljeniki, s katerimi raziskujete kotičke hrvaške Istre?

Hrvaška turistična skupnost predstavlja nov projekt “Gourmet Getaway”. Namenjen je privabljanju digitalnih nomadov, ki obenem odpira nove turistične priložnosti za celotno regijo Istre. Projekt vključuje predavanja in delavnice, obogatene s posebnim doživetjem okusov in vonjev Srednje Istre, ki lahko služijo kot navdih za vsebine, ki jih vsakodnevno ustvarijo digitalni nomadi. Delovne počitnice kličejo!

Gurmanski pobeg in delovni oddih v Srednji Istri v vili z bazenom

Štirje izbranci se bodo v vilo vselili v turistični posezoni, od 3. novembra do 3. decembra 2023. Namen projekta ni le privabiti digitalne nomade iz celega sveta, ampak tudi spodbuditi gospodarsko rast v celotni regiji Istre skozi vse leto.

Projekt “Gourmet Getaway” združuje delovni oddih in delavnice kulinarike z edinstvenim doživetjem okusov in vonjev gurmanske Srednje Istre. Odpira pa tudi navdihujočo pokrajino, ki bo spodbujala ustvarjalnost in pozitivno vplivala na njihovo delo.

Istrska vila, v kateri bodo živeli štirje izbranci, stoji v majhni vasici Jakovici. Vila ima bazen, veliko kuhinjo z jedilnico in dnevnim prostorom. Za goste pa bo na voljo 9 sob, vsaka od njih ima tudi svojo kopalnico. Štirje srečneži, ki bodo izbrani, lahko s seboj vzamejo vsak po enega gosta.

Iščejo gurmanske nomade!

Hrvaška turistična skupnost Srednje Istre tako išče gurmanske nomade, ki bodo dobili priložnost, da odkrijejo tamkajšnjo kulinarično dediščino in sodelujejo v gurmansko obarvanem projektu. Bi šli na 4-tedenski oddih v vilo, kjer lahko dopoldne delate svojo službo, popoldne pa raziskujete okolico? Ob sredah se bodo izbranci udeležili delavnic, ena od njih je na primer safari z dronom ob sončnem vzhodu. Vse štiri petkove večere bodo preživeli v tradicionalnih konobah, kjer bodo preizkušali kulinariko. Sobote pa bodo rezervirane za spoznavanje lokalnih pridelovalcev. Na primer za degustacijo žganja in vina, tartufov in sira ter istrskega pršuta.

Več informacij, kako sodelovati in obrazec za prijavo na izbor najdete tukaj. Prijave zbirajo le še do 24. septembra!

Raj za digitalne nomade

“Live and Work in Central Istria” je bil prvič izveden leta 2021 s podporo Hrvaške turistične skupnosti, s ciljem privabiti digitalne nomade v Istro. Projekt je pripomogel k izboljšanju kakovosti življenja digitalnih nomadov v destinaciji ter pritegnil veliko število mladih strokovnjakov v regijo, kar je osvežilo turizem.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ankaran: V butičen hotel s solno jamo in na lov za tartufi

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.