Maroko: Dva obiska vredna kraja, kjer so snemali Igro prestolov

Pa smo jo dočakali! Nova in tudi zadnja sezona Igre prestolov (Game of Thrones) je zunaj. Težko pričakovana osma sezona bo imela šest delov in jo bomo gledali nekje do sredine maja. Še prej pa smo skočili na snemalne lokacije iz tretje sezone. V Maroko!

Maroko je izredno priljubljena destinacija za prvomajske praznike, kamor se na oddih poda vedno več Slovencev. In ker je ta čas tik pred nami, smo v duhu Igre prestolov izbrali dva kraja, ki ju nikakor ne smete izpustiti med obiskom Maroka, še posebej, če ste ljubitelji te neverjetno uspešne serije.

Igra prestolov sicer ni prva produkcija, ki si je za snemalno lokalcijo izbrala Maroko. Tu so posneli že številne filme in serije (na primer Mumija, Gladiator, Perzijski princ …). Poleg tega pa so njihovi filmski studiji Atlas eni največjih na svetu.

Ait Benhaddou blizu kraja Ouarzazate kot suženjsko mesto Yunkai

Kraj Ait Benhaddou so ustvarjalci serije uporabili za prikaz Yunkaia, mesta, kjer je cvetela trgovina s sužnji. To suženjsko mesto je Daenerys Targaryen osvobodila v 3. sezoni. Ouarzazate pa so uporabili za upodobitev kraja Pentos.

Težko bi verjeli, da je mesto v celoti zgrajeno iz gline, saj se je ohranilo več stoletij. Nahaja se med Marakešom, robom Sahare in ob vznožju Atlasa. In naj vam zaupamo še to, da je tudi resnični Ait Benhaddou v preteklosti služil kot kraj, kjer so trgovali z belim blagom.

Od leta 1987 je kraj tudi po Unescovo zaščito. In čeprav je videti, kot da tukaj ne bi preživel nihče razen dnevnih turističnih gostov in filmskih produkcij, je v mestu dejansko še vedno nekaj berberskih družin, ki tam tudi živijo. Ostali so preseljeni v sosednje, nekoliko sodobnejše domove. Mesto je z obzidjem jasno zgrajeno z namenom, da vanj ne bi prišel kar vsak. Tudi njegova lokacija je strateško postavljena blizu vodnega vira, z vrha pa se odpira tudi lep razgled, ki omogoča pregled na vsemi, ki se mestu približujejo.

Essaouira kot Astapor, dom Brezmadežnih

Ob Atlantiku leži še kraj Essaouira, ki je v Igri prestolov prevzel vlogo Astaporja. Kraja, kjer je Daenerys v svojo svobodno vojsko prevzela Brezmadežne. Velik del kadrov z utrdbami v ozadju je bil posnet na Scali, mesto pa stoji ob Suženjskem zalivu (ki ga je Daenerys po osvoboditvi sužnjev preimenovala v Zaliv zmajev). Mimogrede, to mesto naj bi bilo zelo pri srcu tudi Jimiju Hendrixu.

Foto: Shutterstock, IMDb, HBO

PREBERITE ŠE:

V Dubrovnik po snemalnih lokacijah legendarne Igre prestolov

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.