Santorini in 8 grehov, ki jih tam nikar ne zagrešite

Santorini je eden najbolj opevanih grških otokov. Očaral nas je z belimi hiškami, modrimi polkni in strehami ter klifi, ki se na eni strani otoka dvigajo nad morje in odpirajo pogled na potopljeno kaldero.

Priljubljeni Santorini je najjužnejši otok v Kikladih in je vulkanskega izvora. Vulkan je v fazi ugašanja in je nazadnje izbruhnil leta 1950. S klifov na zahodu otoka se vam odpira pogled na potopljeno kaldero. Medtem ko je vzhodni del bolj bogat s položnimi črnimi plažami.

Otok ima tudi svoje letališče, kjer dnevno pristaja tudi 30 letal. Ta pa pred pristankom zahrumijo nad plažo v Kamariju. A razgibana pokrajina ponuja nekaj za vsakogar. Od poležavanja na plažah, raziskovanja otoka z štirikolesniki, degustacij vin, do divjih zabav v glavnem mestu Fira. Otok je tudi priljubljena romantična destinacija za mladoporočence. Slovi po čudovitem sončnem zahodu v mestu Oia. Ta roko na srce ni nič kaj drugačen od tistega, ki ga gledamo v Istri. Če pa se tja v kratkem odpravljate, se izognite osmim grehom, ki jih turisti na Santoriniju pogosto počnejo.

Ne obtičite le v Oii

Oia je pravljično mestece na severu otoka in je tudi eden najbolj fotografiranih krajev v Grčiji. Mestece na klifu, posuto z belimi hiškami z modrimi strehami nosi naziv kraja z najlepšim pogledom na sončni zahod in potopljeno kaldero. Tudi hoteli tu imajo najbolj čudovite razglede z mini bazenčki, ki visijo nad klifom, pa tudi cene so tu najbolj zasoljene. A vsi ti nazivi so Oii prinesli tudi hrume turistov, ki se tik ob sončnem zahodu nagnetejo na ulice in v boju za najlepšo fotografijo zahoda (ki ni prav nič drugačna od sosedove in je verjetno ne bodo več dvakrat pogledali, ko se enkrat znajde v galeriji) pozabijo, zakaj so sploh tu. Namesto, da bi v miru počakali, da sonce pade v vodo, ta trenutek zamudijo medtem ko ga gledajo skozi ekran telefona. Takoj ob zahodu pa se obrnejo in odkorakajo v notranjost. Čar sončnega zahoda pride namreč šele, ko je sonce že pod morjem, zato je vredno užiti tudi ta trenutek. Kakorkoli že, sončni zahodi na Santoriniju so čudoviti tudi, če jih ne preživite v Oii (čeprav vsaj enega vsekakor priporočamo). Poleg tega mesteca otok ponuja kup zanimivih destinacij, ki jih vsekakor raziščite!

Ne preplačajte večerje na račun razgleda 

Pravilo restavracij na Santoriniju je, da v prvi vrsti ne plačate kakovosti hrane, ampak razgled. Seveda boste na top razgledih našli tudi top restavracije, a to ne pomeni, da v kakšni zakotni uličici hrana ne bo enako, če ne celo bolj okusna. Le razgleda ob njej ne bo tako imenitnega. Kosilo v starodavnem Akrotiriju s pogledom na črno plažo Perissa bo prav tako okusno kot v Oii ali Firi, le ugodnejše.

Ne padajte na tipične turistične zanke 

Ogled mesta med jahanjem oslička, ki komajda hodi pod težo turistov, namesto, da bi uporabili svoje noge? Romantičen izlet z ladjico, ki se izkaže za vse prej kot to, saj vama družbo dela še 30 drugih turistov, ki vas s komolcem dregajo v rebra? Ulična prodaja zapestnic, ki so vredne manj, kot ste mislili? Če vam takšne stvari ustrezajo, zakaj pa ne, a svoj denar lahko porabite za bolj izpopolnjujoče stvari.

Ne vdirajte na dvorišča za popoln selfie

V vrhuncu turistične sezone se v Oii in Firi naberejo turisti z vseh vetrov, ki lovijo tisti popoln razgled za najlepši selfie. Iskanje popolnega kotička za fotografijo in sedenje na strehah med gledanjem sončnega zahoda pa gre pogosto predaleč, saj marsikdo ne spoštuje zasebne lastnine. Skok čez ograjo na dvorišče z lepim razgledom se resnično ne spodobi.

Ne pozabite, da sonce na Santoriniju zahaja tudi drugje

Kot rečeno, Oia ni edini čarobni kraj na otoku. Čudovit sončni zahod lahko ujamete še z morja, iz zaliva Ammoudi Bay, z Imeriviglija, s svetilnika pri Akrotiriju … Če ste ljubitelji vina skočite do vinarne Santo ali pa zahod ujemite z oslovskih stopnic do Skale, pristanišča pri Firi. Spakirajte vino, hrano in pregrinjalo ter si piknik z razgledom naredite na hribu pred mestom. Možnosti je ogromno, zato nikar vsak večer ne stojte v gneči, ki se na najbolj popularnih uličicah Oie zbere ob zahodu.

Santorinija ne enačite z Mikonosom 

Medtem ko je Mikonos znan po divjih zabavah, boste te na Santoriniju zagotovo našli v Firi, drugod pa je otok čez noč precej tih. Prav zato še vedno ohranja status popolne destinacije za mladoporočence, hedoniste, tudi družine in tiste, ki večere raje preživijo v miru, stran od glavnega mesta, ki se zvečer edini zares prebudi.

Ne bojte se raziskovanja!

Če že pridete na otok, nikar ne obtičite le na enem delu. Izposodite si skuter, štirikolesnik ali avto in ga raziščite! Tudi avtobusne povezave so dobre, le malo bolj boste omejeni z voznim redom. Ta sicer ne drži vedno najbolj, obstajajo pa tudi taksiji ali taksi ladjice. Otok je resnično pester, od nakupov v Firi, do antičnega Akrotirija, družinskega Kamarija, vinotek, kuharskih tečajev, skritih črnih in rdečih plaž ter skrivnostnih jam.

Uživajte tudi brez fotografij 

V dobi družbenih omrežij se pogosto ujamemo med iskanjem popolnega kadra, medtem ko pozabimo uživati v trenutku. Med oddihom pozabite na fotografiranje vsega, kar vam pride na pot in sem in tja preprosto uživajte v razgledu.

Foto: Unsplash, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.