Zapuščena vasica blizu Šanghaja, ki jo je prekril bršljan

Na otočku Šengšan vzhodno od Šanghaja je v ribiški vasici nekoč živelo več kot dva tisoč ribičev, danes pa je mestece duhov Houtouwan pogoltnila narava. Tu boste našli le še peščico lokalcev, vsako leto pa tja zanese več tisoč turistov. Zakaj? Pozabljene hiše je prerasel bršljan, potem ko jo je na začetku 90. let v iskanju boljših življenjskih pogojev zapustila večina prebivalcev.

Iz vasice so se odselili na celino, do leta 1994 pa so tam ostali le še najrevnejši prebivalci, ki si selitve niso mogli privoščiti ali pa se od svojega doma enostavno niso želeli ločiti. Eden od tistih, ki še vedno vztrajajo, je 61-letni ribič Sun Ajue, ki živi v minimalistični hiški brez vode in elektrike.

Propadajoče kamnite hiške so prekrite z bršljanom in drugim zelenjem, ki je prodrlo skozi okna in vrata tudi v notranjost, ozke in strme uličice pa prerašča plevel. Zdi se, kot da se je čas ustavil, lokacija pa s svojo skrivnostno podobo spominja na kadre iz kakšne grozljivke, še posebej ob jutrih, ko zaliv prekriva skrivnostna meglica.

Foto: Reuters

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.