Praznične pojedine, po katerih bo ob slovesu decembra zadišalo po naših domovih, imajo v vsaki hiši malo drugačno tradicijo. Tokrat smo s Terezo Poljanič pokukali v njeno knjigo receptov. Kakšna je vegi božična večerja po njeno?
Božična večerja je iz kulinaričnega vidika vrhunec decembrskih praznovanj, druženj in pogostitev. Tokrat je z nami nekaj čisto svežih receptov delila Tereza Poljanič. Nekaj takšnih, ki jih najdete v kateri od njenih treh knjig Zdravo, Tereza! in tudi nekaj čisto svežih, ki jih (še) ne boste našli niti tam. Kaj torej sestavlja njen vegi božični meni?

Božična večerja: vegi meni
#1 TOFU ŠPINAČNA PITA
#2 KREPKA ZIMSKA SOLATA
#3 PEČENI BRSTIČNI OHROVT S KREMNIM PRELIVOM
#4 SNEŽNO JABOLČNO PECIVO
———————————————————–
ŠTIRJE RECEPTI
#1 TOFU ŠPINAČNA PITA
Sestavine
- 500 g špinače
- 50 ml olivnega olja
- 1 paket fermentiranega Tereza’s Choice tofuja
- 2 pora
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- sol/poper
- 1 paket vlečenega testa ali doma pripravljenega (recept zanj se skriva v tretji knjigi Zdravo, Tereza!)

Postopek
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Nato narežemo čebulo in por. Na olivnem olju čebulo popražimo dokler ne postekleni in ji dodamo por. Pražimo dokler se por ne zmehča. Dodamo špinačo in dušimo nekaj minut. Nato tofu nadrobimo k špinači in premešamo. Pražimo toliko časa, da voda izpari, na koncu dobro solimo in popramo.
Pustimo, da se masa ohladi in medtem pripravimo testo. Razvlečemo in ob robu razporedimo tofujevo maso. Nato s pomočjo krpe list vlečenega testa zvijemo v tanek zvitek. Pekač predhodno rahlo namažemo z rastlinsko maščobo. Če imate okrogel pekač, liste zložite v obliki polža. Če pa imate pravokoten pekač, zvitek prerežete na pol, ter jih zlagate enega poleg drugega. Ko je dno pekača pokrito, nadaljujete z naslednjim slojem. Prelijemo z olivnim oljem in pito pečemo v ogreti pečici med 30 in 40 minut, vse dokler se ne naredi lepa, rjava skorja. Počakamo 10 minut ter postrežemo.
#2 KREPKA ZIMSKA SOLATA
Sestavine
- 1 buča
- 200 g kodrolistnega ohrovta
- 1 glava radiča
- 1 paket fermentiranega Tereza’s Choice tofuja, ZELIŠČNI
- 300 g pastinjaka
- 200 g krompirja
- 100 g mandljev, narezanih
- 1 granatno jabolko
Za preliv
- 4 jušne žlice Tereza’s Choice fermentiran namaz, DROBNJAK
- 4 jušne žlice olivnega olja
- 2 jušni žlici jabolčnega kisa
- sol
Postopek
Segrejte pečico na 220 stopinj Celzija. Narežite bučo, pastinjak in krompir. Preložite na peki papir in prelijte z olivnim oljem. Pecite 25 minut in na zadnjih 5 minut dodajte na pekač še mandlje, da dobijo lepo aromo in se zapečejo.
Vzemite iz pečice in na še vroč pekač dodajte narezani kodrolistni ohrovt ter premešajte, da se zmehča. Prestavite vse na servirni krožnik z narezanim radičem in granatnim jabolkom.
Na ponvi na 4 južnih žlicah olivnega ali kokosovega olja popecite narezan tofu ter dodajte po vrhu krepke solate. Za preliv premešajte Tereza’s Choice fermentirani namaz s kisom, oljem in soljo. Prelijte čez solato in postrezite.

#3 PEČENI BRSTIČNI OHROVT S KREMNIM PRELIVOM
- 400 g brstičnega ohrovta
- 200 g Tereza’s Choice fermentiranega kremnega namaza, HREN
- 2 jušni žlici olivnega olja
- sol in poper
Postopek
V pekač postavite na polovici narezan brstični ohrovt in prelijte z olivnim oljem. Pecite na 200 stopinjah Celzija 25 minut, na vsakih 10 minut premešajte za enakomerno pečenje. Vzemite iz pečice in dodajte Tereza’s Choice kremni namaz z okusom hrena ter solite in poprajte. Postrezite še toplo.
#4. SNEŽNO JABOLČNO PECIVO
Sestavine
- 200 g bele pirine moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ščepec soli
- 30 g nastrganega kokosa
- 180 g kokosovega sladkorja
- 3 jabolka, naribana
- ½ čajna žlička cimeta
- 3 jajca, (za vegansko različico lahko uporabite 9 jušnih žlic vode + 3 jušne žlice chia semen ali zmletih lanenih semen)
- 180 ml olivnega ali kokosovega olja
- 60 ml javorjevega sirupa
Za glazuro
- 100 g Tereza’s Choice fermentiranega kremnega namaza, NATURAL
- 2 jušni žlici javorjevega sirupa
- 4 jušne žlice kokosovega olja

Postopek
Sprva segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. V veliki skledi zmešajte pirino moko, pecilni prašek, cimet, kokos, sladkor in naribana jabolka. V drugi skledi zmešajte olivno olje, javorjev sirup in jajca. Tekoče sestavine dodajte v suhe in ponovno premešajte.
Prelijte v pekač ali v modelčke za peko in pecite 35 minut, dokler zobotrebec, ko ga zabodete v testo, ne pride ven čist.
Medtem pripravite glazuro. Enostavno zmešajte Tereza’s Choice namaz natural z vaniljo, javorjevim sirupom in kokosovim oljem ter prelijte čez popolnoma ohlajeno pecivo.

Tereza nam je zaupala, da bo letos v novo leto skočila v Indiji, od koder bo zagotovo prišla z razširjeno paleto okusov in novimi kulinaričnimi veščinami. Njene dogodivščine sicer lahko spremljate tudi na Instagramu @terezas_choice.
Pa dober tek in vesele, mirne ter dobrot polne praznike!
FOTO: Enja Brelih
PREBERITE ŠE: RECEPT: Tako nastanejo pravi in slastni idrijski žlikrofi