Praznična večerja z vsaj tremi hodi: RECEPTI, ki bodo navdušili omizje

Kaj se bo konec leta znašlo na vaši mizi? Praznična večerja je pri nekaterih družinah tradicionalna in vsako leto enaka, spet drugje pa vsakič znova radi eksperimentirajo. Zbrali smo nekaj receptov z vseh vetrov – od Azije do Južne Amerike, vsekakor pa ne manjka tudi šopek slavnih slovenskih klasik.

Kakšna je popolna praznična večerja? Takšna, ki ji ne manjka dobra družba! Seveda pa ni povsem vseeno niti, kaj se znajde na mizi in s čim pocrkljamo želodčke. Tu je nabor idej, iz katerih lahko poljubno sestavite zmagovalno (vsaj) 3-hodno večerjo! Ko najdete jed, ki se vam sliši obetavno, zgolj kliknite na njen naslov in povezava vas bo odpeljala na podrobnejši recept. Dober tek!

PREDJEDI

#1 Dišeč kruhek naan z domačo rikoto, hrustljavo čebulico in inčuni 

#2 Belokranjska pogača: tista, ki jo še toplo deliš s prijatelji

#3 Tris namazev: mehiški guakamole, egipčanski humus in italijanski pesto

#4 Vietnamski zavitki z arašidovo omako

#5 Litvanska kremna hladna juha iz rdeče pese

GLAVNE JEDI

#1 Huevos rotos, jajčka med mladim krompirjem

#2 Jagenjček s skorjico iz parmezana, pistacij in drobtin

#3 Mehiška pojedina, s katero boste navdušili prijatelje

#4 Slastni udon rezanci z govedino, zelenjavo, sojo in sezamom

#5 Curry s piščancem in zelenjavo 

#6 Špageti z vongolami, vinom in paradižnikom

#7 Edini pravi recept: Tako nastanejo slavni idrijski žlikrofi

#8 Cezarjeva solata: zgodovina, recept in originalna sestavina, ki se je izgubila s prevodom

#9 Napolitanska pica kot jo pripravlja italijanski mojster

SLADICE

#1 Sladka uspešnica: še tople in dišeče cimetove rolice!

#2 Pečena jabolka z granolo, cimetom in karamelo

#3 Čokoladni bonboni s tartufi

#4 Čisto pravi belgijski vaflji (tudi če nimate pekača za vaflje!)

#5 Ledena kava z belo čokolado in kokosom

#6 Zlati masleni cupcakesi z orehi in medom

#7 Obnorele vas bodo puhaste japonske souflle palačinke

#8 Prekmurska gibanica, prava kulinarična uspešnica

#9 Omamno dišeči piškoti kot na adventnem sejmu

*PONOVOLETNA BONUSA*

Kaj pa dan potem? Tako si pripravite popoln nedeljski brunch (klik)!

Jajca benedikt ali kako postati kralj(ica) bruncha #RECEPT

FOTO: Unsplash, Shutterstock, H(r)ana

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Božična večerja s Terezo Poljanič malo drugače: recept za vegi pojedino

Praznične pojedine, po katerih bo ob slovesu decembra zadišalo po naših domovih, imajo v vsaki hiši malo drugačno tradicijo. Tokrat smo s Terezo Poljanič pokukali v njeno knjigo receptov. Kakšna je vegi božična večerja po njeno? 

Božična večerja je iz kulinaričnega vidika vrhunec decembrskih praznovanj, druženj in pogostitev. Tokrat je z nami nekaj čisto svežih receptov delila Tereza Poljanič. Nekaj takšnih, ki jih najdete v kateri od njenih treh knjig Zdravo, Tereza! in tudi nekaj čisto svežih, ki jih (še) ne boste našli niti tam. Kaj torej sestavlja njen vegi božični meni? 

Božična večerja: vegi meni

#1 TOFU ŠPINAČNA PITA

#2 KREPKA ZIMSKA SOLATA

#3 PEČENI BRSTIČNI OHROVT S KREMNIM PRELIVOM

#4 SNEŽNO JABOLČNO PECIVO

———————————————————–

ŠTIRJE RECEPTI

#1 TOFU ŠPINAČNA PITA 

Sestavine

  • 500 g špinače
  • 50 ml olivnega olja
  • 1 paket fermentiranega Tereza’s Choice tofuja
  • 2 pora
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • sol/poper
  • 1 paket vlečenega testa ali doma pripravljenega (recept zanj se skriva v tretji knjigi Zdravo, Tereza!)

Postopek

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Nato narežemo čebulo in por. Na olivnem olju čebulo popražimo dokler ne postekleni in ji dodamo por. Pražimo dokler se por ne zmehča. Dodamo špinačo in dušimo nekaj minut. Nato tofu nadrobimo k špinači in premešamo. Pražimo toliko časa, da voda izpari, na koncu dobro solimo in popramo.

Pustimo, da se masa ohladi in medtem pripravimo testo. Razvlečemo in ob robu razporedimo tofujevo maso. Nato s pomočjo krpe list vlečenega testa zvijemo v tanek zvitek. Pekač predhodno rahlo namažemo z rastlinsko maščobo. Če imate okrogel pekač, liste zložite v obliki polža. Če pa imate pravokoten pekač, zvitek prerežete na pol, ter jih zlagate enega poleg drugega. Ko je dno pekača pokrito, nadaljujete z naslednjim slojem. Prelijemo z olivnim oljem in pito pečemo v ogreti pečici med 30 in 40 minut, vse dokler se ne naredi lepa, rjava skorja. Počakamo 10 minut ter postrežemo.

#2 KREPKA ZIMSKA SOLATA

Sestavine

  • 1 buča
  • 200 g kodrolistnega ohrovta
  • 1 glava radiča
  • 1 paket fermentiranega Tereza’s Choice tofuja, ZELIŠČNI
  • 300 g pastinjaka
  • 200 g krompirja
  • 100 g mandljev, narezanih
  • 1 granatno jabolko

Za preliv

  • 4 jušne žlice Tereza’s Choice fermentiran namaz, DROBNJAK
  • 4 jušne žlice olivnega olja
  • 2 jušni žlici jabolčnega kisa
  • sol

Postopek

Segrejte pečico na 220 stopinj Celzija. Narežite bučo, pastinjak in krompir. Preložite na peki papir in prelijte z olivnim oljem. Pecite 25 minut in na zadnjih 5 minut dodajte na pekač še mandlje, da dobijo lepo aromo in se zapečejo.

Vzemite iz pečice in na še vroč pekač dodajte narezani kodrolistni ohrovt ter premešajte, da se zmehča. Prestavite vse na servirni krožnik z narezanim radičem in granatnim jabolkom.

Na ponvi na 4 južnih žlicah olivnega ali kokosovega olja popecite narezan tofu ter dodajte po vrhu krepke solate. Za preliv premešajte Tereza’s Choice fermentirani namaz s kisom, oljem in soljo. Prelijte čez solato in postrezite.

#3 PEČENI BRSTIČNI OHROVT S KREMNIM PRELIVOM 

  • 400 g brstičnega ohrovta
  • 200 g Tereza’s Choice fermentiranega kremnega namaza, HREN
  • 2 jušni žlici olivnega olja
  • sol in poper

Postopek

V pekač postavite na polovici narezan brstični ohrovt in prelijte z olivnim oljem. Pecite na 200 stopinjah Celzija 25 minut, na vsakih 10 minut premešajte za enakomerno pečenje. Vzemite iz pečice in dodajte Tereza’s Choice kremni namaz z okusom hrena ter solite in poprajte. Postrezite še toplo.

#4. SNEŽNO JABOLČNO PECIVO

Sestavine

  • 200 g bele pirine moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 30 g nastrganega kokosa
  • 180 g kokosovega sladkorja
  • 3 jabolka, naribana
  • ½ čajna žlička cimeta
  • 3 jajca, (za vegansko različico lahko uporabite 9 jušnih žlic vode + 3 jušne žlice chia semen ali zmletih lanenih semen)
  • 180 ml olivnega ali kokosovega olja
  • 60 ml javorjevega sirupa

Za glazuro

  • 100 g Tereza’s Choice fermentiranega kremnega namaza, NATURAL
  • 2 jušni žlici javorjevega sirupa
  • 4 jušne žlice kokosovega olja

Postopek

Sprva segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. V veliki skledi zmešajte pirino moko, pecilni prašek, cimet, kokos, sladkor in naribana jabolka. V drugi skledi zmešajte olivno olje, javorjev sirup in jajca. Tekoče sestavine dodajte v suhe in ponovno premešajte.

Prelijte v pekač ali v modelčke za peko in pecite 35 minut, dokler zobotrebec, ko ga zabodete v testo, ne pride ven čist.

Medtem pripravite glazuro. Enostavno zmešajte Tereza’s Choice namaz natural z vaniljo, javorjevim sirupom in kokosovim oljem ter prelijte čez popolnoma ohlajeno pecivo.

Tereza nam je zaupala, da bo letos v novo leto skočila v Indiji, od koder bo zagotovo prišla z razširjeno paleto okusov in novimi kulinaričnimi veščinami. Njene dogodivščine sicer lahko spremljate tudi na Instagramu @terezas_choice.

Pa dober tek in vesele, mirne ter dobrot polne praznike!

FOTO: Enja Brelih

PREBERITE ŠE: RECEPT: Tako nastanejo pravi in slastni idrijski žlikrofi

12 nenavadnih tradicionalnih jedi z vsega sveta

Imate že vse pripravljeno za božično večerjo? Iz naše pečice že diši po prazničnih jedeh, poleg tradicionalne slovenske potice pa si bomo letos nekaj jedi izposodili tudi iz mednarodnega kulinaričnega menija. V vsaki državi namreč na božični večer na mizi ne smejo manjkati določene jedi in pokukali smo v kuhinje gospodinj po svetu, kjer boste morda navdih za današnjo večerjo našli tudi vi.

#1 Francija: Coquielles Saint-Jacques

Školjke s sirom in začimbami.

#2 Mehika: Chiles en nogada

Polnjene pečene paprike z mesom, prelite z orehovo omako in granatnim jabolkom.

#3 Italija: gostija sedmih rib

Miza je obložena s sedmimi različnimi ribjimi jedmi, od pečenih lignjev do ribjih rezancev.

#4 Venezuela: Hallacas

Zavitki iz mešanega mesa s kaprami in rozinami, zaviti v list bananovca.

#5 Rusija: Zakuski

Majhni prigrizki iz različnih rib služijo kot okusni aperitiv.

#6 Brazilija: Ceia de Natal

Praznični puran je v Braziliji še posebej slavnostno pripravljen, saj je mariniran v šampanjcu.

#7 Etiopija: Doro Wat on Injera

Injera je nekakšna vrsta palačinke, ki jo obložijo s pekočim mesom.

#8 Kanada: Chicken bones candy

Kljub imenu, ki naznanja piščančje kosti, so te cimetovi sladki bonboni tradicionalna božična sladkarija.

#9 Nemčija: sadni kruh

V Nemčiji ni božične večerje brez božanskega kruha s suhim sadjem in rumom, posutim s sladkorjem v prahu.

#10 Portugalska: Bolo Rei

Tudi Portugalci se na božični večer gostijo s sadnim biskvitom.

#11 Finska: Porkkanaalatikko

Ta krompirjeva jed je nekakšen finski odgovor na ameriške sladke krompirje, pripravljene za zahvalni dan.

#12 Danska: Risalamande

Tradicionalni mlečni riž z mandlji in češnjami, v katerega skrijejo majhno igračo ali prstan. Kdor predmet najde v svoji skodelici bo imel srečo čez celo leto.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.