Tereza: Hvaležna sem, da živim na delu sveta, kjer vedno lahko pobegnem v naravo #intervju

Kateri so top trije slovenski oddihi, ki jih je to poletje odkljukala Tereza Poljanič? S Terezo sva klepetali o njenem življenju med Slovenijo in Novo Zelandijo, o tem, da je letos kljub izrednim razmeram videla kar nekaj sveta in o tem, kako rada se vrača domov.

Tereza Poljanič živi med dvema koncema sveta in je v konstantnem iskanju sončnih dni. Ko je na Novi Zelandiji poletje, jo boste našli tam. Ko se pri njih začne zima, v Sloveniji pa se ta ravno poslovi in začne topliti, se Tereza vrne v domovino. Tako se že nekaj let spretno izogiba zimam in vsake pol leta preživi na enem delu sveta.

Tereza Poljanič je sicer strokovnjakinja za zdravo prehrano in certificirana presno-veganska kuharica z diplomo losangeleške akademije Matthew Kenney Culinary Chef. Pri nas je najbolj znana kot voditeljica kuharske oddaje Zdravo, Tereza in avtorica istoimenske kuharske knjige, stoji pa tudi za okusno vegansko linijo izdelkov Tereza’s Choice. Ob vsem tem rada organizira tudi kuharske delavnice, poleti pa v Grčiji organizira tudi kulinarične joga oddihe. Tokrat sva klepetali o malo drugačnem poletju, ki je za nami in njenih najljubših na novo odkritih kotičkih Slovenije.

Kakšno poletje je za vami in po kakšnih dogodivščinah vam bo ostalo v spominu?

Moje poletje je bilo malce krajše, ker sem se zaradi Covid situacije zadržala v zimski Novi Zelandiji. Tam sem med lockdownom 20 dni potovala z avtodomom in raziskovala severni otok Nove Zelandije, dokler niso spet vzpostavili poletov v Evropo, ko sem se lahko vrnila sem. Takoj, ko sem prispela v Slovenijo, pa sem se podala v naše prelepe gore, Goriška brda in Grčijo, natačneje na Kreto, kjer vsako leto organiziram kulinarične in joga počitnice. 

Na kakšen način najraje raziskujete našo deželo, kakšen tip popotnika/izletnika ste?

Včasih sem tip divjega popotnika, spet drugič pa se zelo rada »pocartam«. Letos sem res veliko hodila v hribe, na večdnevne ture in spala v različnih kočah ter osvajala vrhove. Poleg različnih vrhov pa sem se odpravila tudi na prve štiri etape Julijana trail, ki je prav tako nekaj posebnega, sicer nižinska hoja vendar ravno tako unikatna. Poleg utrujanja nog sem si pustila malce kulinaričnega in vinskega razvajanja v Goriških brdih na ekološki domačiji Klinec.

Kateri del Slovenije poznate kot svoj žep? 

Vsega po malem. Mogoče mi je bližje Štajerska, glede na to, da imamo tam vikend in sem tam tudi preživela večino koncev tedna svojega otroštva.

Kateri so top 3 oddihi po Sloveniji, ki so vas v zadnjem času najbolj navdušili in kaj vse ponujajo?

Zelo priporočam Klavže28! Izjemna nastanitev, ki je narejena iz recikliranih materialov sredi gozda. Mir, sprehajanje po skritih poteh, ki vas vodijo do samotnega slapu. Oddih v Klavžah je bil darilo prijateljice za moj rojstni dan, kjer sva vsako jutro izvajali jogo, potem pa so naju razvajali z domačim zajtrkom.

Druga destinacija, ki mi je pri srcu, je Kekčeva domačija v Trenti. Tudi to je zelo unikatna lokacija, kjer vas čakata dobra hrana in mir.

In tretja, ki jo velja omeniti, je Šenkova domačija – Zgornje Jezersko, kjer se lahko ustavite in si privoščite masunjek ter po mojem mnenju najboljše ajdove žgance! Ampak vse to šele po tem, ko osvojite pohod na Češko kočo.

Še ekstra namig: Prikolesarite ali pa se sprehodite do ekološke vasi Čadrg! Kmetija pri Lovrču, kjer vas bo navdušila Marija s svojo božansko tradicionalno kulinariko, značilno za tolminske hribe. Tam smo posneli eno epizodo oddaje Zdravo, Tereza! Takrat sem se končno naučila priprave prave frike z najboljšim tolminskim sirom, za sladico pa seveda niso smeli manjkati štruklji!

Katere kotičke sveta ste sicer letos nameravali raziskati, preden je svet ohromila pandemija?

Spogledovala sem se s ponovnim odhodom v Indijo, kjer bi se udeležila 10-dnevnega meditacijskega tečaja in pa mogoče Vietnam.

Se je vaš pogled na potovanja in zanimive destinacije ob trenutnih razmerah kaj spremenil?  

Malce se je zagotovo spremenil, predvsem sem se zavedla, da je še veliko neraziskanega tik pred mojim nosom. Hvaležna sem, da živim na delu sveta, kjer vedno lahko pobegnem v naravo, se podam na različne predele Slovenije, kjer me vsakič znova nekaj preseneti … Pa naj bodo to kulinarika, gostoljubni domačini ali pa dih jemajoči razgledi.

Kateri kotički sveta ostajajo na vašem seznamu krajev, ki jih morate videti še v tem življenju? 

Južna Amerika in pa Vietnam!

Foto: Tereza Poljanič/osebni arhiv

PREBERITE ŠE: Slovenci in Slovenija skozi oči Japonke Kei #INTERVJU

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Božična večerja s Terezo Poljanič malo drugače: recept za vegi pojedino

Praznične pojedine, po katerih bo ob slovesu decembra zadišalo po naših domovih, imajo v vsaki hiši malo drugačno tradicijo. Tokrat smo s Terezo Poljanič pokukali v njeno knjigo receptov. Kakšna je vegi božična večerja po njeno? 

Božična večerja je iz kulinaričnega vidika vrhunec decembrskih praznovanj, druženj in pogostitev. Tokrat je z nami nekaj čisto svežih receptov delila Tereza Poljanič. Nekaj takšnih, ki jih najdete v kateri od njenih treh knjig Zdravo, Tereza! in tudi nekaj čisto svežih, ki jih (še) ne boste našli niti tam. Kaj torej sestavlja njen vegi božični meni? 

Božična večerja: vegi meni

#1 TOFU ŠPINAČNA PITA

#2 KREPKA ZIMSKA SOLATA

#3 PEČENI BRSTIČNI OHROVT S KREMNIM PRELIVOM

#4 SNEŽNO JABOLČNO PECIVO

———————————————————–

ŠTIRJE RECEPTI

#1 TOFU ŠPINAČNA PITA 

Sestavine

  • 500 g špinače
  • 50 ml olivnega olja
  • 1 paket fermentiranega Tereza’s Choice tofuja
  • 2 pora
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • sol/poper
  • 1 paket vlečenega testa ali doma pripravljenega (recept zanj se skriva v tretji knjigi Zdravo, Tereza!)

Postopek

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Nato narežemo čebulo in por. Na olivnem olju čebulo popražimo dokler ne postekleni in ji dodamo por. Pražimo dokler se por ne zmehča. Dodamo špinačo in dušimo nekaj minut. Nato tofu nadrobimo k špinači in premešamo. Pražimo toliko časa, da voda izpari, na koncu dobro solimo in popramo.

Pustimo, da se masa ohladi in medtem pripravimo testo. Razvlečemo in ob robu razporedimo tofujevo maso. Nato s pomočjo krpe list vlečenega testa zvijemo v tanek zvitek. Pekač predhodno rahlo namažemo z rastlinsko maščobo. Če imate okrogel pekač, liste zložite v obliki polža. Če pa imate pravokoten pekač, zvitek prerežete na pol, ter jih zlagate enega poleg drugega. Ko je dno pekača pokrito, nadaljujete z naslednjim slojem. Prelijemo z olivnim oljem in pito pečemo v ogreti pečici med 30 in 40 minut, vse dokler se ne naredi lepa, rjava skorja. Počakamo 10 minut ter postrežemo.

#2 KREPKA ZIMSKA SOLATA

Sestavine

  • 1 buča
  • 200 g kodrolistnega ohrovta
  • 1 glava radiča
  • 1 paket fermentiranega Tereza’s Choice tofuja, ZELIŠČNI
  • 300 g pastinjaka
  • 200 g krompirja
  • 100 g mandljev, narezanih
  • 1 granatno jabolko

Za preliv

  • 4 jušne žlice Tereza’s Choice fermentiran namaz, DROBNJAK
  • 4 jušne žlice olivnega olja
  • 2 jušni žlici jabolčnega kisa
  • sol

Postopek

Segrejte pečico na 220 stopinj Celzija. Narežite bučo, pastinjak in krompir. Preložite na peki papir in prelijte z olivnim oljem. Pecite 25 minut in na zadnjih 5 minut dodajte na pekač še mandlje, da dobijo lepo aromo in se zapečejo.

Vzemite iz pečice in na še vroč pekač dodajte narezani kodrolistni ohrovt ter premešajte, da se zmehča. Prestavite vse na servirni krožnik z narezanim radičem in granatnim jabolkom.

Na ponvi na 4 južnih žlicah olivnega ali kokosovega olja popecite narezan tofu ter dodajte po vrhu krepke solate. Za preliv premešajte Tereza’s Choice fermentirani namaz s kisom, oljem in soljo. Prelijte čez solato in postrezite.

#3 PEČENI BRSTIČNI OHROVT S KREMNIM PRELIVOM 

  • 400 g brstičnega ohrovta
  • 200 g Tereza’s Choice fermentiranega kremnega namaza, HREN
  • 2 jušni žlici olivnega olja
  • sol in poper

Postopek

V pekač postavite na polovici narezan brstični ohrovt in prelijte z olivnim oljem. Pecite na 200 stopinjah Celzija 25 minut, na vsakih 10 minut premešajte za enakomerno pečenje. Vzemite iz pečice in dodajte Tereza’s Choice kremni namaz z okusom hrena ter solite in poprajte. Postrezite še toplo.

#4. SNEŽNO JABOLČNO PECIVO

Sestavine

  • 200 g bele pirine moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 30 g nastrganega kokosa
  • 180 g kokosovega sladkorja
  • 3 jabolka, naribana
  • ½ čajna žlička cimeta
  • 3 jajca, (za vegansko različico lahko uporabite 9 jušnih žlic vode + 3 jušne žlice chia semen ali zmletih lanenih semen)
  • 180 ml olivnega ali kokosovega olja
  • 60 ml javorjevega sirupa

Za glazuro

  • 100 g Tereza’s Choice fermentiranega kremnega namaza, NATURAL
  • 2 jušni žlici javorjevega sirupa
  • 4 jušne žlice kokosovega olja

Postopek

Sprva segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. V veliki skledi zmešajte pirino moko, pecilni prašek, cimet, kokos, sladkor in naribana jabolka. V drugi skledi zmešajte olivno olje, javorjev sirup in jajca. Tekoče sestavine dodajte v suhe in ponovno premešajte.

Prelijte v pekač ali v modelčke za peko in pecite 35 minut, dokler zobotrebec, ko ga zabodete v testo, ne pride ven čist.

Medtem pripravite glazuro. Enostavno zmešajte Tereza’s Choice namaz natural z vaniljo, javorjevim sirupom in kokosovim oljem ter prelijte čez popolnoma ohlajeno pecivo.

Tereza nam je zaupala, da bo letos v novo leto skočila v Indiji, od koder bo zagotovo prišla z razširjeno paleto okusov in novimi kulinaričnimi veščinami. Njene dogodivščine sicer lahko spremljate tudi na Instagramu @terezas_choice.

Pa dober tek in vesele, mirne ter dobrot polne praznike!

FOTO: Enja Brelih

PREBERITE ŠE: RECEPT: Tako nastanejo pravi in slastni idrijski žlikrofi

Recept: veganski hot dog po navdihu Tereze Poljanič

Tereza Poljanič je strokovnjakinja za zdravo prehrano, ki živi med Slovenijo in Novo Zelandijo in med drugim ravnokar pili podrobnosti zadnje kuharske knjige. In prišepnila nam je nov recept za nekaj okusnega.

Tereza je pred kratkim nekaj zakuhala skupaj s slovenskim profesionalnim skateboarderjem, ki sliši na ime Timotej Lampe Ignjić in Klemnom Mramorjem – Clemensem, najmlajšim izvajalcem, ki se je uspel povzpeti na Emo in nastopiti v oddaji Znan obraz ima svoj glas, gledali pa smo ga lahko tudi na kuharskem tekmovanju Masterchef.

Tereza, Timotej in Klemen so sodelovali pri kreiranju Top dogov, hot dogov na FerFud način. Projekt Ferfud je dobrodelen kulinarični projekt, ki piha že peto svečko. Zbrani fer prispevki od prodaje finih grižljajev s food trucka pa gredo za pomoč otrokom pod okriljem programa Botrstvo v Sloveniji. Trojica znanih Slovencev je za projekt sestavila vsak svoj recept za hot dog. In svojega nam je zaupala Tereza. Kaj potrebujete za pripravo?

RECEPT: TEREZIN VEGESNED, NAVODILA ZA PRIPRAVO

Navodila za pripravo veganske “bacon” slanine iz jajčevca

Pečico segrejemo na 110 °C. Jajčevec razrežemo na daljše tanjše kose – biti morajo zelo tanki, okoli 3 mm debeline. Nato pripravimo marinado. Zmešamo oljčno olje, javorjev sirup, sojino omako, dimljeno papriko, čili v prahu, česen v prahu ter ščep soli in popra. Na peki papir postavimo narezan jajčevec in ga s čopičem premažemo po vsaki strani. Pečemo 20 – 30 minut, dokler ne postane hrustljav in lepe rjave barve. Če je potrebno, povišamo temperaturo na 120 °C in pečemo še 5 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se malce ohladi. Jajčevec lahko hranimo v hladilniku v zaprti posodi do 5 dni.

Navodila za pripravo dimljenega korenja

V srednje veliki ponvi zmešamo vse sestavine. Dodamo olupljeno korenje in zavremo. Zmanjšamo na srednjo temperaturo in kuhamo 8–10 minut, odvisno od debeline. Odstavimo in pustimo stati še 15–20 minut. Korenje odstranimo iz tekočine in ga popečemo na ponvi, dokler ne porjavi.

Priprava veganske bbq omake

Čebulo karameliziramo. Dodamo narezan česen, da zadiši. Dodamo začimbe in paradižnikov koncentrat, pokuhamo, nato dodamo preostale sestavine. Pustimo, da zavre na srednjevelikem ognju. Nato zmanjšamo ogenj na nizko temperaturo in kuhamo 30 minut. Občasno premešamo. Po 30 minutah odstavimo in pustimo vsaj 10 minut, da se ohladi. Prelijemo v mešalnik in zmiksamo do gladkega.

recept

SESTAVINE ZA 4 OSEBE 

  • 4 pšenične štručke

VEGANSKA “BACON” SLANINA

  • 1/2 jajčevca
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 ščep dimljene paprike
  • 1 ščep čilija v prahu
  • 1 ščep česna v prahu
  • 1 ščep popra
  • 1 ščep tradicionalne morske soli Piranske soline

DIMLJENO KORENJE

  • 4 kosi korenja
  • 125 ml sojine omake
  • 125 ml vode
  • 4 žlice jabolčnega kisa
  • 2 žlici domače BBQ omake
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 2 žlički sladke paprike v prahu
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata

VEGANSKA BBQ OMAKA

  • 1/2 bele čebule
  • 4 stroki česna
  • 150 ml paradižnikovega koncentrata
  • 400 g paradižnika v koščkih
  • 80 ml jabolčnega kisa
  • 60 ml melase
  • 45 g datljev Happy Harvest
  • 120 ml vode
  • 1 žlička blagega čilija v prahu
  • 1 žlička dimljene paprike
  • 1/2 žličke sladke paprike
  • 1 ščep popra
  • 1 ščep tradicionalne morske soli Piranske soline

DODATKI

  • 20 g kislega zelja Gartenkrone
  • 20 g bio majoneze Tereza`s Choice (limona & česen)
  • 30 g zelene mehke solate
  • 10 g ocvrte čebule
  • 12 g gorčičnih semen

Kako jed postrežemo?

Pšenično štručko prerežemo po sredini in najprej dodamo mariniran korenček, ki ga obložimo s popečenimi rezinami jajčevca in kislim zeljem, dodamo solato in čebulo ter prelijemo z vegansko majonezo in vegansko BBQ omako. Na koncu dodamo še malce gorčičnih semen.

Pa dober tek!

TEREZA IN POPOTNIŠKIH HITRIH 7

Najljubša svetovna kulinarika: vietnamska

Najljubša jed, ki jo skuha kdo drug: lazanja

Najpogostejši obrok, ki si ga pripravim sama: t.i. “mish mash” – solata, v kateri je vse od pečene zelenjave, sveže solatke, kvinoje, domačega preliva in Terezas Choice tofuja

Zadnja jed, katere priprava je spodletela: testenine s pestom

Najljubša država: Nova Zelandija

Najljubše mesto: Berlin

Najljubša plaža: Te Arai Beach, Nova Zelandija

PREBERITE ŠE: Tereza Poljanič in Žiga Zupančič: “Sam pejt, nikoli ni pravi čas, sploh, ko delaš sam zase!” #intervju

Terezin kokosov jogurt

Tereza Poljanič nam je iz Nove Zelandije poslala recept za osvežilen kokosov jogurt, ki ga nadgradimo s prav posebnimi musliji.

Še več receptov Tereza deli v oddaji Zdravo, Tereza, ki se je po uspešni prvi sezoni vrnila na Pop TV. Tereza bo v novi sezoni koncept zdrave priprave vsakodnevnih obrokov povzdignila na višjo raven. Naučila nas bo kako z lahkoto kuhati čudovite zdrave jedi s sestavinami, ki jih ima čisto vsak v svoji shrambi in ki so prijazne za vsak žep. V oddajah bomo okušali barvite rižotke, športne prigrizke, zdrave recepte za otroke in tudi slovenske jedi narejene na Terezin način.

Seveda bo oddaja zanimiva tudi za ljubitelje potovanj, saj bo Tereza raziskovala nepričakovane kraje Nove Zelandije. V iskanju najbolj svežih lokalnih sestavin se znajde z ambicioznimi gurmani, ki ji razkrivajo skrivnosti dobre kulinarike. V vsaki epizodi nas bo popeljala na zdravo gastronomsko potovanje s poglobljeno zgodbo različnih kulinaričnih mojstrov.

 

Oddaja je na sporedu vsako nedeljo ob 18.20 uri.

Kokosov jogurt

•    1 pločevinka polnomastnega kokosovega mleka
•    2 kapsuli probiotikov
•    ½ čajna žlička agar agarja v prahu
•    1 čajna žlička agave

Zlijte 1/3 skodelice kokosovega mleka v mešalnik in zmešajte z agar agarjem. Postavite v kozico in segrejte na srednjem ognju največ 2 minuti. Primešajte preostalo kokosovo mleko in odstavite. Primešajte probiotike in agavo. Prelijte v stekleno posodo. Pustite fermentirati vsaj 24 ur in postavite v hladilnik za vsaj 3 ure. Postrezite.

Bircher Muesli

•    1 skodelica ovsenih kosmičev
•    2 skodelici mandljevega mleka
•    2 jušna žlica chia semen
•    4 jušna žlica mešanih semen (sončnična, bučna in lanena)
•    pest narezanih orehov ali mandljev
•    1 čajna žlička cimeta
•    1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
•    1 jabolko

Zmešajte skupaj vse sestavine razen jabolka. Pustite v hladilniku čez noč, da se lepo namoči. Naslednje jutro postrezite z naribanim jabolkom in kokosovim jogurtom.

Foto: Arhiv Tereze Poljanič

Naravnost z Nove Zelandije: Terezin recept za fritterse

Veliko ljubiteljico kuhanja Terezo Poljanič, ki se je pred slabima dvema letoma preselila na Novo Zelandijo, kljub temu pa ustvarja oddajo na slovenski televiziji, vmes pa je izdala še kuharsko knjigo Zdravo, Tereza, smo povprašali, če bi z bralci portala Vandraj delila recept za priljubljeno novozelandsko jed. Takoj se je spomnila na fritterse, za katere pravi, da so pogosti na krožnikih »kiwijev«.

»Običajno so narejeni z belo moko, mlekom, školjkami ali koruzo. Vendar postajajo frittersi popularni tudi v zdravih različicah. Zmešamo jih lahko s sezonsko zelenjavo in različnimi stročnicami. Lahko jih imamo zjutraj ali pa jih vzamemo za kosilo in večerjo,« pravi Tereza.

Terezini frittersi

1/2 skodelice leče
pest svežih zelišč
2 jajca
malo mandljevega mleka (po potrebi)
1/2 skodelice čičerikine moke ali ajdove
1 bučka
1/2 čebule
sol/poper

Postrežemo s solatko, paradižniki in avokadom.

Naribamo bučko in narežemo čebulo. V skledi zmešamo vse sestavine. Masa mora biti gosta. Na ponvi popražimo mini polpetke na obeh straneh 3 minute. Postrežemo.

tereza_recept

Obvezni kulinarični zaznamki za foodije

»Če ste na obisku na tem delu sveta preizkusite maorski Hangi, ki je tradicionalna metoda kuhanja hrane z uporabo segretih kamnov zakopanih v ‘jamski’ pečici. V Hangi vam spečejo kumara (sladek krompir), različno zelenjavo in meso. Kuhanje je opravljeno popolnoma brez olja, samo s pomočjo pare,« priporoča Tereza in vsem foodijem, ki obožujejo zdravo prehrano, še svetuje obisk Little Bird Organics, kjer postrežejo vrhunsko presno hrano ali Mondays Wholefoods, kjer vsak najde nekaj zase. »Meni so najljubši njihovi slani vaflji in sladice brez slabe vesti, kot jih poimenujejo,« nam še pove Tereza.

01_tereza

03_tereza

Foto: Žiga Zupančič

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.