Recept: veganski hot dog po navdihu Tereze Poljanič

Tereza Poljanič je strokovnjakinja za zdravo prehrano, ki živi med Slovenijo in Novo Zelandijo in med drugim ravnokar pili podrobnosti zadnje kuharske knjige. In prišepnila nam je nov recept za nekaj okusnega.

Tereza je pred kratkim nekaj zakuhala skupaj s slovenskim profesionalnim skateboarderjem, ki sliši na ime Timotej Lampe Ignjić in Klemnom Mramorjem – Clemensem, najmlajšim izvajalcem, ki se je uspel povzpeti na Emo in nastopiti v oddaji Znan obraz ima svoj glas, gledali pa smo ga lahko tudi na kuharskem tekmovanju Masterchef.

Tereza, Timotej in Klemen so sodelovali pri kreiranju Top dogov, hot dogov na FerFud način. Projekt Ferfud je dobrodelen kulinarični projekt, ki piha že peto svečko. Zbrani fer prispevki od prodaje finih grižljajev s food trucka pa gredo za pomoč otrokom pod okriljem programa Botrstvo v Sloveniji. Trojica znanih Slovencev je za projekt sestavila vsak svoj recept za hot dog. In svojega nam je zaupala Tereza. Kaj potrebujete za pripravo?

RECEPT: TEREZIN VEGESNED, NAVODILA ZA PRIPRAVO

Navodila za pripravo veganske “bacon” slanine iz jajčevca

Pečico segrejemo na 110 °C. Jajčevec razrežemo na daljše tanjše kose – biti morajo zelo tanki, okoli 3 mm debeline. Nato pripravimo marinado. Zmešamo oljčno olje, javorjev sirup, sojino omako, dimljeno papriko, čili v prahu, česen v prahu ter ščep soli in popra. Na peki papir postavimo narezan jajčevec in ga s čopičem premažemo po vsaki strani. Pečemo 20 – 30 minut, dokler ne postane hrustljav in lepe rjave barve. Če je potrebno, povišamo temperaturo na 120 °C in pečemo še 5 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se malce ohladi. Jajčevec lahko hranimo v hladilniku v zaprti posodi do 5 dni.

Navodila za pripravo dimljenega korenja

V srednje veliki ponvi zmešamo vse sestavine. Dodamo olupljeno korenje in zavremo. Zmanjšamo na srednjo temperaturo in kuhamo 8–10 minut, odvisno od debeline. Odstavimo in pustimo stati še 15–20 minut. Korenje odstranimo iz tekočine in ga popečemo na ponvi, dokler ne porjavi.

Priprava veganske bbq omake

Čebulo karameliziramo. Dodamo narezan česen, da zadiši. Dodamo začimbe in paradižnikov koncentrat, pokuhamo, nato dodamo preostale sestavine. Pustimo, da zavre na srednjevelikem ognju. Nato zmanjšamo ogenj na nizko temperaturo in kuhamo 30 minut. Občasno premešamo. Po 30 minutah odstavimo in pustimo vsaj 10 minut, da se ohladi. Prelijemo v mešalnik in zmiksamo do gladkega.

recept

SESTAVINE ZA 4 OSEBE 

  • 4 pšenične štručke

VEGANSKA “BACON” SLANINA

  • 1/2 jajčevca
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 ščep dimljene paprike
  • 1 ščep čilija v prahu
  • 1 ščep česna v prahu
  • 1 ščep popra
  • 1 ščep tradicionalne morske soli Piranske soline

DIMLJENO KORENJE

  • 4 kosi korenja
  • 125 ml sojine omake
  • 125 ml vode
  • 4 žlice jabolčnega kisa
  • 2 žlici domače BBQ omake
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 2 žlički sladke paprike v prahu
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata

VEGANSKA BBQ OMAKA

  • 1/2 bele čebule
  • 4 stroki česna
  • 150 ml paradižnikovega koncentrata
  • 400 g paradižnika v koščkih
  • 80 ml jabolčnega kisa
  • 60 ml melase
  • 45 g datljev Happy Harvest
  • 120 ml vode
  • 1 žlička blagega čilija v prahu
  • 1 žlička dimljene paprike
  • 1/2 žličke sladke paprike
  • 1 ščep popra
  • 1 ščep tradicionalne morske soli Piranske soline

DODATKI

  • 20 g kislega zelja Gartenkrone
  • 20 g bio majoneze Tereza`s Choice (limona & česen)
  • 30 g zelene mehke solate
  • 10 g ocvrte čebule
  • 12 g gorčičnih semen

Kako jed postrežemo?

Pšenično štručko prerežemo po sredini in najprej dodamo mariniran korenček, ki ga obložimo s popečenimi rezinami jajčevca in kislim zeljem, dodamo solato in čebulo ter prelijemo z vegansko majonezo in vegansko BBQ omako. Na koncu dodamo še malce gorčičnih semen.

Pa dober tek!

TEREZA IN POPOTNIŠKIH HITRIH 7

Najljubša svetovna kulinarika: vietnamska

Najljubša jed, ki jo skuha kdo drug: lazanja

Najpogostejši obrok, ki si ga pripravim sama: t.i. “mish mash” – solata, v kateri je vse od pečene zelenjave, sveže solatke, kvinoje, domačega preliva in Terezas Choice tofuja

Zadnja jed, katere priprava je spodletela: testenine s pestom

Najljubša država: Nova Zelandija

Najljubše mesto: Berlin

Najljubša plaža: Te Arai Beach, Nova Zelandija

PREBERITE ŠE: Tereza Poljanič in Žiga Zupančič: “Sam pejt, nikoli ni pravi čas, sploh, ko delaš sam zase!” #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.