Japonska in 8 zanimivosti, ki jih morda še ne poznate

Japonska je otoška država na Daljnem vzhodu, njeno ime pa pomeni “izvor sonca”, zato ji tudi pogosto rečemo kar dežela vzhajajočega sonca.

Japonska ima bogato kulturo, slovi tudi po tehnološki ravitosti in visoko izobraženi delovni sili, njeno prebivalstvo pa dosega eno najvišjih pričakovanih življenjskih dob. Poglejmo, česa o tej barviti deželi morda še ne veste.

Tokio je najgosteje naseljeno urbano območje na svetu 

Ko boste naslednjič obtičali v gneči, si zamislite, kako bi bilo šele na Japonskem. Tokio je največje metropolitansko območje na svetu – v njem živi že skoraj 40 milijonov ljudi, število pa vsako leto narašča že zadnjih 20 let.

Na železniških postajah so zaposleni ljudje, ki potnike potiskajo v vlake 

Točni kot švicarska ura ali japonski vlaki. Od vseh prebivalcev Tokia jih kar 57% uporablja javni prevoz. Kar pomeni, da je potnikov na le-tem ogromno! To pomeni tudi, da večina vlakov obratuje na 199% svoje predvidene kapacitete. To je torej videti tako, da so vlaki v špici nabito polni, obrazi pritisnjeni na okna, ljudje drug ob drugega, osebni prostor pa je nekaj, česar Japonci med vožnjo iz službe ne poznajo. Da vlaki ne bi zamujali, medtem ko se ljudje tlačijo vanje, imajo na postajah zaposlene ljudi, ki potnike preprosto zrinejo v vlake, da se vrata sploh lahko zaprejo.

Japonci imajo več hišnih ljubljencev kot otrok

Leta 2013 je Goldman Sachs objavil rezultate raziskave, da je na Japonskem registriranih več hišnih ljubljencev, kot je otrok! Pred petimi leti je bilo na Japonskem torej 21,3 milijona registriranih mačk in psov ter le 16,5 milijona otrok, mlajših od 15 let.

PREBERITE ŠE: 11 pravil bontona, ki jih morate upoštevati na Japonskem

Po državi so milijoni avtomatov, kjer lahko kupite vse mogoče

Avtomat s hrano? Imajo. Avtomat z igračami? Tudi. Avtomat s seks igračami? Seveda! Po državi je namreč kar 5,52 milijona avtomatov, ki jim pravijo Gacha. V njih najdete kup povsem običajnih in povsem nenavadnih stvari. Prvi takšni so bili namenjeni prodaji cigaret. Danes iz njih lahko kupite revije, rože, igračo za psa, hrano in pijačo, pa tudi kaj bolj žgečkljivega.

Kriminal in Japonska? Kaj je to? 

Japonska je ena najvarnejših držav na svetu! Kriminala praktično ne poznajo, varno se boste počutili tudi v ogromnem Tokiu.

Imigrantov in raznolikosti ne poznajo

V primerjavi z drugimi metropolami je Tokio povsem homogen. Pravzaprav so bili skoraj vsi, ki živijo na Japonskem, tam tudi rojeni. 98% tamkajšnje populacije je Japoncev, je 2% je različnih priseljencev.

PREBERITE ŠE: 11 kapsulnih hotelov, kjer ni prostora za klavstrofobijo

Najbolj priljubljen šport je bejzbol 

Če ob bejzbolu najprej pomislite na Ameriko, zdaj veste, da ga obožujejo tudi Japonci! Spremlja ga kar 33% športnih navdušencev, ki so sicer precej starejših generacij, šele na drugem mestu po priljubljenosti pa je nogomet.

Japonci v spalnico prinesli zvezovanje, šeškanje in 50 odtenkov sive?

Kot kaže, se moramo za 50 odstenkov sive in vso evforijo okoli grobega seksa, ki jo je uspešnica prinesla, zahvaliti Japoncem. Besedi bondage ali BDSM, ki ju najdete v svojih seks priročnikih, sta verjetno prišli prav od njih. Sadomazohistične spolne prakse, šeškanje, zvezovanje, nadvlada in seksualno suženjstvo … Že leta 1400 so oblasti za onemogočanje ujetnikov uporabljale shibari, umetnost zvezovanja z vrvjo. Taktiko so posvojili še samuraji. Po letu 1800 pa se je pojavila nova tehnika shibarija, ki je zvezovanje z vrvjo odnesla še v spalnice. Tam danes vozli in vrvi na določenih mestih telesa stimulirajo prav posebne užitke …

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

7 dejstev, ki jih morate prebrati, preden odpotujete na Kitajsko

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.