7 dejstev, ki jih morate prebrati, preden odpotujete na Kitajsko

Kitajska je zaradi svoje velikosti precej specifična turistična destinacija, ki je nikakor ne smemo površno opredeliti kot deželo z veliko riža in Kitajskim zidom.

Marsikdo se tja odpravi malce naivno ter je nato zaradi nepričakovanih zapletov razočaran, ker pa je Kitajska v resnici neverjetna dežela, ki si v popotniških srcih zasluži posebno mesto, je dobro, da se o nekaterih stvareh, ki jih nismo vajeni z našega konca sveta, poučimo že prej.

Spodaj nizamo sedem dejstev o Kitajski, ki jih je dobro vzeti v račun že pred potovanjem.

Ne zanašajte se na svojo kreditno kartico

Ker v Evropi s kreditnimi karticami lahko operiramo praktično za vsakim vogalom, velikokrat pozabimo, da je v manj razvitih delih sveta lahko kaj drugače. Na Kitajskem boste s karticami v velikih mestih sicer lahko plačevali, a preden se odpravite v bolj ruralne konce, se opremite z gotovino, saj se boste sicer zagotovo znašli v finančnih škripcih.

Razdalje med mesti so oooogromne

Slovenija je tako navdušujoča ravno zato, ker se lahko v nekaj deset minutah s planin spustimo do morja in obratno, a na Kitajskem so razdalje precej večje. Če torej planirate obisk več kot enega mesta na Kitajskem, v zakup nujno vzemite tudi dolge prevoze od destinacije do destinacije, saj si Pekinga, Hong Konga in Šanghaja nikakor ne boste mogli ogledati v nekaj dneh.

Na Kitajskem ljudje ne govorijo »kitajsko«

Samo pomislite, koliko narečij najdemo v Sloveniji ter jih pomnožite z veličino kitajskega ozemlja. Kitajščina nikakor ni kitajščina, torej, za razliko od našega jezika pa niti ni poenotena v en uradni jezik. Nekje torej govorijo mandarinščino, drugje kantonski jezik, vse seveda v neštetih narečjih in variacijah.

Velikega kitajskega zidu se ne vidi z vesolja

Da vam tega vprašanja ne bo treba postavljati lokalcem, ki so ga verjetno že malce siti, naj vam povemo, da se Kitajskega zidu kljub njegovi veličini ne vidi iz vesolja. 21 196 metrsko čudo je ponavadi na fotografijah posneto z mogočnim zoomom, vsekakor pa je vredno obiska.

Hmm, internet?

Na Kitajsko ne odpotujte z mislijo, da boste lahko vsako fotografijo nemudoma objavili na svoj Facebook, Instagram in Snapchat. Na Kitajskem je namreč internet še vedno izredno cenzuriran, tako, da ne boste mogli dostopati do vseh spletnih strani. Še preden se odpravite na Kitajsko priporočamo, da si na svojem računalniku nastavite VPN, zelo uporabna pa bo za vas tudi najbolj popularna socialna aplikacija WeChat ki vam bo v pomoč predvsem, če boste želeli komunicirati s kitajskimi prijatelji.

Naučite se jesti s palčkami

Če se želite dobro vklopiti v kitajsko kulinarično sceno, se s paličicami naučite jesti že doma. Vilice so na Kitajskem namreč redkost, prav tako pa boste z njimi v kitajskih restavracijah zbudili veliko pozornosti lokalnega prebivalstva. Zgodi se vam lahko celo, da vas bodo obnemeli gostje restavracije opazovali, kako jeste z evropskim priborom.

Foto: Shutterstock

Preberite še:

Ajda Sever, ki živi v Avstraliji: »Ljudje me velikokrat sprašujejo, kako si lahko privoščim takšen način življenja, a v resnici sploh ni tako težko.«

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.