10 zanimivih dejstev, ki vam bodo svet predstavila v drugačni luči

27. september je svetovni dan turizma. Za to priložnost smo poiskali zanimiva dejstva o potovanjih, svetu in destinacijah, ki ste jih že ali pa jih še boste nekoč obiskali.

1. Najdaljši komercialni let 30 ur, najkrajši 2 minuti

Letalska družba Qantas je med leti 1943 in 1945 izvajala lete med Avstralijo in Šrilanko, ki so jih imenovali kar “leti z dvojnim sončnim vzhodom”. Let je trajal več kot 30 ur, potniki pa so lahko med letom kar dvakrat občudovali sončni vzhod. Danes je najdaljši let dolg 17 ur in 50 minut. To je let med Singapurjem in New Yorkom. Najkrajši let pa traja približno minuto in pol, saj leti med škotskima otokoma Westray in Papa Westray, ki stojita le slabe 3 kilometre narazen. svet

2. 17 držav na svetu je popolnoma brez rek

Na svetu je 17 držav, ki nimajo nobene reke. Najbolj znana med njimi je Savdska Arabija.

V Savdski Arabiji ne boste našli nobene reke.

3. Kitajci upoštevajo isti čas na obeh koncih Kitajske

Čerpav se država razteza na petih geografskih časovnih pasovih, se od enega do drugega konca Kitajske uporablja le en čas.

4. Najdaljše uradno ime države na svetu nosi Velika Britanija

Velika Britanija je država, ki nosi najdaljše uradno ime na svetu. Uradno se namreč imenuje Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. svet

5. Različna obroka za pilota in kopilota

Po standardni konvenciji morata pilot in kopilot za isti let pojesti različna obroka pred vzletom. To je zato, da ne bi pri obeh prišlo do zastrupitve s hrano. Če bi prišlo do težav pri enem, lahko tako drugi prevzame letalo.

Pilot in kopilot ne smeta zaužiti istega obroka pred letenjem.

6. Na Švedskem je popularna pizza z banano

Res je, na Švedskem na pizzi jejo banano! Pizza se imenuje Tropicana, na njej pa se poleg banane znajdejo paradižnikova omaka, sir, šunka, ananas in curry!

7. Kitajski zid v resnici ni viden iz vesolja

Kljub splošnemu prepričanju, Kitajski zid iz vesolja ni viden s prostim očesom. Je preozek, da bi bilo to možno. Je pa iz vesolja viden kompleks belih plastičnih rastlinjakov v španski Andaluziji. Razteza se na 260 km2 in je prostor, kjer pridelajo večino zelenjave in sadja zase in za izvoz. Zaradi bele barve in plastičnega materiala, mu ob pogledu iz vesolja rečejo tudi “plastično morje”:

Kitajski zid ni viden iz vesolja!

8. V Sudanu več piramid kot v Egiptu

V Sudanu je več antičnih piramid kot v Egiptu. V Egiptu jih je nekaj čez 100, v Sudanu pa kar 250. Piramide so nastale med leti 2500 pred. Kr. in 300 n.št.

9. Na otoku Yap kamni kot plačilno sredstvo

Na otoku Yap v Mikroneziji še vedno uporabljajo kamne kot plačilno sredstvo. Vrednost kamna sloni na njegovi velikost in poreklu. Kamne uporabljajo pri tradicionalnih ceremonijah, kot so poroke na primer, za vsakdanjo rabo pa so že začeli uporabljati ameriške dolarje. Na otroku za trgovanje uporabljajo tudi školjke.

10. Najsrečnejši jezik na svetu je španščina

Glede na raziskavo je španščina jezik, ki vsebuje največ pozitivnih, veselih besed. Sledijo ji portugalščina, angleščina, indonezijščina in francoščina.

Splača se naučiti špansko!

 

Foto: Unsplash 

PREBERITE ŠE: 7 najbolj nenavadnih destinacij na svetu, ki jih morate obiskati

 

svet 

Deset hitrih in zanimivih dejstev o Indoneziji

Indonezija je zagotovo svetovni biser nedotaknjene narave, kristalnega morja in prijaznih prebivalcev. Je pa tudi država z neštetimi posebnostmi, ki jih ne najdemo nikjer drugje na svetu. Tu so zanimiva dejstva o tej izjemni državi, ki te bodo prepričala, da letalsko karto kupiš še danes.

#1 V Indoneziji najdemo 150 vulkanov. Kar 127 izmed njih je aktivnih.

indo_1_shutterstock_154213739

#2 Indonezija ima približno 17500 otokov, ki skupaj zavzemajo približno toliko površine kot Združene države Amerike.

Zakaj v Indonezijo še to jesen, si lahko prebereš TUKAJ!

#3 Indonezija leži na obeh straneh ekvatorja.

indo_2_shutterstock_125123738

#4 Indonezija je država s kar šestimi religijami in največjo muslimansko populacijo na svetu. Je tudi država s četrto največjo gostoto prebivalstva ter edina kolonija, katere prebivalci so popolnoma ohranili svoj jezik, brez vpliva jezika kolonialistov.

indo_3_shutterstock_135304934

#5 Indonezija je tudi prostor z veliko kave. Najbolj posebna je vrsta Kopi Luwak, s katero hranijo čivete (sesalci, podobni podlasicam), ki med prebavljanjem kavi dodajo poseben okus. Zrna nato prepražijo in zmeljejo. Čudna specialiteta, kajne?

indo_4_shutterstock_332368691

#6 Indonezija je dom dveh največjih rož na svetu, ki se imenujeta corpse flower oziroma roža trupel in Rafflesia Arnoldi. Prva je svoje ime je dobila po neprijetnem vonju, zraste pa tudi do človeške višine, druga pa je bolj široka kot visoka. Seveda raste le globoko v džungli, lahko pa si jo ogledaš v indonezijskem rastlinjaku.

indo_5_shutterstock_147026060

#7 Indonezija je največja proizvajalka muškatnega oreščka na svetu. Uporabljajo ga kot začimbo, zdravilo pa tudi halucinogen.

#8 Na nekaterih krajih Indonezije živijo pravi pravcati zmaji, ki tehtajo tudi do 70 kilogramov. Imenujejo se Komodo Dragons in v resnici spadajo med orjaške kuščarje. Sicer pa je Indonezija tudi dom kar 100 ogroženih vrst živali, ki živijo le na njenem ozemlju.

indo_6_shutterstock_22949233

#9 Prebivalci Indonezije, predvsem Balija imajo zanimiv način poimenovanja. Ime dobijo glede na mesto rojstva v družini. Prvorojenec je poimenovan Wayan, četrti otrok pa Ketut, peti po vrsti pa ponovno dobi isto ime kot prvorojenec, šesti kot drugorojenec itd.

#10 Najvišja točka Indonezije se imenuje Mount of Jaya Wijaya in je edina točka države, kjer najdemo sneg.

indo_7_shutterstock_159872096

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.