Ajda Sever, ki živi v Avstraliji: »Ljudje me velikokrat sprašujejo, kako si lahko privoščim takšen način življenja, a v resnici sploh ni tako težko.«

Se še spomnite, ko nas je v rubriki Vandraj insider po Lizboni popeljala Ajda Sever? Spomin si lahko osvežite tukaj.

Ko smo z njo nazadnje klepetali o potovanjih, je bila Ajda še študentka, ki se je v Lizbono preselila zaradi študijske izmenjave. A tudi, ko je študij končala, ni dolgo ostala v Sloveniji. Simpatična Ajda Sever se je namreč kmalu po izmenjavi odpravila novim izzivom na proti. Na različne kontinente sveta.

Ajda, kako bi se opisala tistim, ki te še ne poznajo?

Vedno sem impresionirana nad sončnimi zahodi, posebej tistimi ob oceanu. Lahko bi rekla, da sem v nekakšnem stalnem iskanju novih izzivov in zanimivih zgodb ter ljudi. Neznansko uživam v svobodi, mladosti in vseh neskončnih možnostih, ki mi jih ponuja življenje, zato verjamem, da je moja dolžnost, da vse to izkoristim na najboljši možni način. Raje kot sama potovanja imam selitve v mesta, ki mi predstavljajo izziv na osebnem in kariernem področju, zato enkrat na leto spakiram kovčke in se odpravim v mesto, v katerem si v danem trenutku predstavljam svoje življenje.

Kje smo te ujeli tokrat?

V Avstraliji. Trenutno živim v majhnem mestecu Airlie Beach, ki je glavno izhodišče za večino ladij do Whitehaven beacha, ki je ena izmed glavnih turističnih točk v tem predelu.

Se boš kdaj vrnila v Slovenijo?

Po treh letih življenja v tujini si zaenkrat še ne morem predstavljati življenja v Sloveniji. Trenutno imam na seznamu še toliko mest, v katerih bi rada živela vsaj nekaj mesecev, potem pa bi se rada vrnila.

Po kakšnem ključu izbereš svojo naslednjo destinacijo?

Sama verjamem, da okoliščine poskrbijo za te odločitve. Odvisno je tudi, kaj v danem trenutku potrebujem v življenju. Po letu udobja v Lizboni sem potrebovala izkušnjo, ki bi mi predstavljala velik izziv, zato sem se odločila za selitev v Vietnam. Včasih pa priložnosti, ki nam jih ponudi življenje, same pokažejo, v katero smer naj nadaljujemo pot.

Katero od preteklih potovanj ti je najbolj pri srcu?

Na to vprašanje zelo težko odgovorim, ker je bila prav vsaka destinacija posebno doživetje. Vsaka izmed 32 držav, ki sem jih obiskala, je pustila svoj pečat in me naučila nekaj novega, zato težko izpostavim samo eno.

Na kakšen način si financiraš svoje poti?

Odvisno od danih priložnosti in države. Vedno poskusim najti delo v svoji stroki, kadar pa to ni mogoče, poskusim najti delo na drugih področjih. V Vietnamu sem začela z učenjem angleščine, kasneje pa našla službo v oglaševalski agenciji. V Avstraliji pa sem poskusila različna, bolj priložnostna dela kot so delo v baru, promocija izdelkov in pa delo na jadrnici.

Na katerem kontinentu se počutiš najbolj domače? Zakaj?

Zagotovo v Evropi. Življenje v Aziji in Avstraliji se je izkazalo za super izkušnjo, a mi tudi pokazalo, da so mi je Evropska kultura in njeni ljudje najbolj blizu. Poleg tega je veliko bolj dostopna, pot k domačim pa veliko krajša in ugodnejša.

V tujini imaš gotovo veliko stikov z lokalci. Kje so ti najbolj prirasli k srcu?

Del integracije v novo okolje je vedno tesno povezano z navezovanjem stikov z lokalnimi prebivalci. Včasih je to zelo enostavno, saj so nekatere kulture zelo odprte in te z lahkoto sprejmejo medse, drugič pa je to precej težje, saj so razlike v kulturi prevelike. Tako si je bilo v Vietnamu veliko težje ustvariti svojo družbo in sem večino časa preživela z ostalimi ekspati, med tem, ko je bilo na Portugalskem in Avstraliji zelo enostavno, saj sem se počutila domače že po nekaj tednih.

Kakšen tip popotnika si? Ajda Sever

Zelo spontan. Ko potujem, imam le okviren plan, katere kraje si želim obiskati, potem pa je vse odvisno od danih okoliščin in ljudi, ki jih na poti spoznam. Prenočišča in prevoze po navadi rezerviram le kakšen dan vnaprej, saj se nerada omejujem z v naprej začrtanimi plani.

Najboljši nasvet, ki ga lahko nameniš drugim popotnikom? Ajda Sever

Svet je poln neverjetnih krajev, ki jih je vredno odkriti in ljudi, ki jih je vredno spoznati. Ljudje me velikokrat sprašujejo, kako si lahko privoščim takšen način življenja, a v resnici sploh ni tako težko. Z malo iznajdljivosti in samoiniciative lahko skoraj kjerkoli na svetu najdeš delo, ki ti omogoči nadaljnje raziskovanje sveta. Pomembno pa je tudi, da si odprt do novih priložnosti, ki ti jih življenje ponudi in jih znati izkoristi v svoj prid.

Katera destinacija je presegla tvoja pričakovanja in katera te je razočarala?

Nikoli si nisem mislila, da se bom tako navezala na Saigon (Vietnam), a to mesto me je tolikokrat presenetilo in naučilo ogromno novega o sebi in ljudeh okoli mene. Po enem letu življenja v mestu, ki me je na začetku navdajal z neugodjem in tesnobo, lahko z lahkoto trdim, da je Vietnam postal eden izmed mojih ljubših krajev, kamor bi se z veseljem vrnila.

HITRIH 6

Najljubša država: Portugalska
Najljubše mesto: Lizbona
Najljubša plaža: Whitheaven beach
Najljubša kulinarika: Azijska hrana – še posebej Indijska in Tajska
Najljubši način transporta: Jadrnica in letalo.
Najljubši jezik: Trenutno španščina.

Foto: Arhiv Ajde Sever

Preberite še: Tereza: Hvaležna sem, da živim na delu sveta, kjer vedno lahko pobegnem v naravo #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.