Tereza: Hvaležna sem, da živim na delu sveta, kjer vedno lahko pobegnem v naravo #intervju

Kateri so top trije slovenski oddihi, ki jih je to poletje odkljukala Tereza Poljanič? S Terezo sva klepetali o njenem življenju med Slovenijo in Novo Zelandijo, o tem, da je letos kljub izrednim razmeram videla kar nekaj sveta in o tem, kako rada se vrača domov.

Tereza Poljanič živi med dvema koncema sveta in je v konstantnem iskanju sončnih dni. Ko je na Novi Zelandiji poletje, jo boste našli tam. Ko se pri njih začne zima, v Sloveniji pa se ta ravno poslovi in začne topliti, se Tereza vrne v domovino. Tako se že nekaj let spretno izogiba zimam in vsake pol leta preživi na enem delu sveta.

Tereza Poljanič je sicer strokovnjakinja za zdravo prehrano in certificirana presno-veganska kuharica z diplomo losangeleške akademije Matthew Kenney Culinary Chef. Pri nas je najbolj znana kot voditeljica kuharske oddaje Zdravo, Tereza in avtorica istoimenske kuharske knjige, stoji pa tudi za okusno vegansko linijo izdelkov Tereza’s Choice. Ob vsem tem rada organizira tudi kuharske delavnice, poleti pa v Grčiji organizira tudi kulinarične joga oddihe. Tokrat sva klepetali o malo drugačnem poletju, ki je za nami in njenih najljubših na novo odkritih kotičkih Slovenije.

Kakšno poletje je za vami in po kakšnih dogodivščinah vam bo ostalo v spominu?

Moje poletje je bilo malce krajše, ker sem se zaradi Covid situacije zadržala v zimski Novi Zelandiji. Tam sem med lockdownom 20 dni potovala z avtodomom in raziskovala severni otok Nove Zelandije, dokler niso spet vzpostavili poletov v Evropo, ko sem se lahko vrnila sem. Takoj, ko sem prispela v Slovenijo, pa sem se podala v naše prelepe gore, Goriška brda in Grčijo, natačneje na Kreto, kjer vsako leto organiziram kulinarične in joga počitnice. 

Na kakšen način najraje raziskujete našo deželo, kakšen tip popotnika/izletnika ste?

Včasih sem tip divjega popotnika, spet drugič pa se zelo rada »pocartam«. Letos sem res veliko hodila v hribe, na večdnevne ture in spala v različnih kočah ter osvajala vrhove. Poleg različnih vrhov pa sem se odpravila tudi na prve štiri etape Julijana trail, ki je prav tako nekaj posebnega, sicer nižinska hoja vendar ravno tako unikatna. Poleg utrujanja nog sem si pustila malce kulinaričnega in vinskega razvajanja v Goriških brdih na ekološki domačiji Klinec.

Kateri del Slovenije poznate kot svoj žep? 

Vsega po malem. Mogoče mi je bližje Štajerska, glede na to, da imamo tam vikend in sem tam tudi preživela večino koncev tedna svojega otroštva.

Kateri so top 3 oddihi po Sloveniji, ki so vas v zadnjem času najbolj navdušili in kaj vse ponujajo?

Zelo priporočam Klavže28! Izjemna nastanitev, ki je narejena iz recikliranih materialov sredi gozda. Mir, sprehajanje po skritih poteh, ki vas vodijo do samotnega slapu. Oddih v Klavžah je bil darilo prijateljice za moj rojstni dan, kjer sva vsako jutro izvajali jogo, potem pa so naju razvajali z domačim zajtrkom.

Druga destinacija, ki mi je pri srcu, je Kekčeva domačija v Trenti. Tudi to je zelo unikatna lokacija, kjer vas čakata dobra hrana in mir.

In tretja, ki jo velja omeniti, je Šenkova domačija – Zgornje Jezersko, kjer se lahko ustavite in si privoščite masunjek ter po mojem mnenju najboljše ajdove žgance! Ampak vse to šele po tem, ko osvojite pohod na Češko kočo.

Še ekstra namig: Prikolesarite ali pa se sprehodite do ekološke vasi Čadrg! Kmetija pri Lovrču, kjer vas bo navdušila Marija s svojo božansko tradicionalno kulinariko, značilno za tolminske hribe. Tam smo posneli eno epizodo oddaje Zdravo, Tereza! Takrat sem se končno naučila priprave prave frike z najboljšim tolminskim sirom, za sladico pa seveda niso smeli manjkati štruklji!

Katere kotičke sveta ste sicer letos nameravali raziskati, preden je svet ohromila pandemija?

Spogledovala sem se s ponovnim odhodom v Indijo, kjer bi se udeležila 10-dnevnega meditacijskega tečaja in pa mogoče Vietnam.

Se je vaš pogled na potovanja in zanimive destinacije ob trenutnih razmerah kaj spremenil?  

Malce se je zagotovo spremenil, predvsem sem se zavedla, da je še veliko neraziskanega tik pred mojim nosom. Hvaležna sem, da živim na delu sveta, kjer vedno lahko pobegnem v naravo, se podam na različne predele Slovenije, kjer me vsakič znova nekaj preseneti … Pa naj bodo to kulinarika, gostoljubni domačini ali pa dih jemajoči razgledi.

Kateri kotički sveta ostajajo na vašem seznamu krajev, ki jih morate videti še v tem življenju? 

Južna Amerika in pa Vietnam!

Foto: Tereza Poljanič/osebni arhiv

PREBERITE ŠE: Slovenci in Slovenija skozi oči Japonke Kei #INTERVJU

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Terezin kokosov jogurt

Tereza Poljanič nam je iz Nove Zelandije poslala recept za osvežilen kokosov jogurt, ki ga nadgradimo s prav posebnimi musliji.

Še več receptov Tereza deli v oddaji Zdravo, Tereza, ki se je po uspešni prvi sezoni vrnila na Pop TV. Tereza bo v novi sezoni koncept zdrave priprave vsakodnevnih obrokov povzdignila na višjo raven. Naučila nas bo kako z lahkoto kuhati čudovite zdrave jedi s sestavinami, ki jih ima čisto vsak v svoji shrambi in ki so prijazne za vsak žep. V oddajah bomo okušali barvite rižotke, športne prigrizke, zdrave recepte za otroke in tudi slovenske jedi narejene na Terezin način.

Seveda bo oddaja zanimiva tudi za ljubitelje potovanj, saj bo Tereza raziskovala nepričakovane kraje Nove Zelandije. V iskanju najbolj svežih lokalnih sestavin se znajde z ambicioznimi gurmani, ki ji razkrivajo skrivnosti dobre kulinarike. V vsaki epizodi nas bo popeljala na zdravo gastronomsko potovanje s poglobljeno zgodbo različnih kulinaričnih mojstrov.

 

Oddaja je na sporedu vsako nedeljo ob 18.20 uri.

Kokosov jogurt

•    1 pločevinka polnomastnega kokosovega mleka
•    2 kapsuli probiotikov
•    ½ čajna žlička agar agarja v prahu
•    1 čajna žlička agave

Zlijte 1/3 skodelice kokosovega mleka v mešalnik in zmešajte z agar agarjem. Postavite v kozico in segrejte na srednjem ognju največ 2 minuti. Primešajte preostalo kokosovo mleko in odstavite. Primešajte probiotike in agavo. Prelijte v stekleno posodo. Pustite fermentirati vsaj 24 ur in postavite v hladilnik za vsaj 3 ure. Postrezite.

Bircher Muesli

•    1 skodelica ovsenih kosmičev
•    2 skodelici mandljevega mleka
•    2 jušna žlica chia semen
•    4 jušna žlica mešanih semen (sončnična, bučna in lanena)
•    pest narezanih orehov ali mandljev
•    1 čajna žlička cimeta
•    1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
•    1 jabolko

Zmešajte skupaj vse sestavine razen jabolka. Pustite v hladilniku čez noč, da se lepo namoči. Naslednje jutro postrezite z naribanim jabolkom in kokosovim jogurtom.

Foto: Arhiv Tereze Poljanič

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.