Ideja za kulinarični izlet do vinskih kleti: Martinovanje na Krasu!

Roke gor, kdo je za kulinarično razvajanje, obisk kleti in pokušino edinstvenih kraških vin? Martinovanje na Krasu vabi!

Ljubitelji vina, pršuta, sira in drugih dobrot si še danes v urniku zabeležite čas med 4. in 12. novembrom 2023. Martinovanje na Krasu ostaja zvesto tradiciji največjega martinovanja pri nas. Sega na območje dveh občin, odpira 19 vinskih kleti in 7 prizorišč dogajanja. Letos mu dodajajo še čezmejno noto.

Zlato pravilo: kdor pije, ne vozi!

Kleti bo znova povezoval organiziran brezplačni avtobusni prevoz, kar je odlična (in zelo pametna) priložnost, da ključe avtomobila pospravite do drugega dne.

Pokušanje dobrot več kot 80 različnih ponudnikov

Martinovanje na Krasu ostaja zvesto povezovanju raznolikih ponudnikov na celotnem območju Krasa. Na območju dveh občin se bo povezalo več kot 80 različnih ponudnikov. Vinarji, pršutarji, sirarji, domačije, društva in drugi, ki delujejo na področju turizma, se bodo predstavili na večjih prizoriščih martinovanja v Štanjelu, Dutovljah, Pliskovici, Sežani in Lipici. Dogodek se letos širi v čezmejno prireditev, saj se je številnim prizoriščem pridružil tudi tradicionalni Praznik sv. Martina na Proseku. 

Od praznika vina v Štanjelu do tekaškega pozdrava jeseni v Lipici

Martinovanje na Krasu bo vrhunec doživelo prav na martinovo! V soboto, 11. novembra, v odprte kleti vabijo ponudniki ob Kraški vinski cesti, ki jih bo znova povezoval organiziran, tokrat brezplačen avtobusni prevoz.

Martinova sobota v Sežani bo postregla z bogato martinovo tržnico lokalnih dobrot, martinovanje na osrednjem vaškem trgu v Dutovljah bo poleg enogastronomske ponudbe postreglo z blagoslovom mladega vinaPraznik vina v Štanjelu bo tudi letos v znamenju izbrane ponudbe vin in kulinarike z živo glasbo in pristnimi doživetji bisera Krasa.

V Botanični vrt ob vili Mirasasso vabi edinstveno doživetje Vila, vrt in vino v spremljavi jesenske dekorativne pripovedi. Za tekaške navdušence je tudi letos na voljo Tekaški pozdrav jeseni v očarljivi Lipici. V Pliskovici si privoščite Kozarček z Martinom in mladim vinom, večer pa bomo na martinovo zaključili z glasbo na Martinovem koncertu s skupinama Tequila in Nočni skok.

Dogajanje vse od 4. do 12. novembra

Pestro ne bo le na martinovo soboto, saj bo mogoče vse od 4. novembra izbirati med obiski odprtih kleti, raznolikimi doživetji bisera Krasa – Štanjela. Lahko se nasmejete s Slovensko vicoteko na večeru smeha v Tomaju ali pa obiščete Akademijo terana s pokušino kraških dobrot. Tudi petkov večer, 10. novembra, bo glasbeno obarvan s skupinama Zvita feltna in Mambo kings. Veselo bo!

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: To skriva očarljiv vrt v Sežani, ki ga morate obiskati

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Izlet na Kras: Do Ville Fabiani in polnega vrta cvetočih vrtnic

Ste že slišali za Villo Fabiani? To imenitno posestvo najdete na naslovu Kobdilj 39, le slabih 15 minut hoje po Fabianijevi poti iz očarljivega Štanjela, še ene točke, zaradi katere nas vedno znova vleče na Kras.

A najprej k Villi Fabiani. To je šestoletno vinogradniško posestvo, kjer stoji tudi rojstna domačija arhitekta Maksa Fabianija. Ta je bil v času med svetovnima vojnama celo župan sosednjega Štanjela, ki mu je prav gotovo vtisnil svoj pečat – med drugim je zasnoval Ferrarijev vrt, edinstven vrtni park, ki velja za eno pomembnejših znamenitosti Štanjela, ob tem pa je razglašen celo za kulturni spomenik državnega pomena.

Tudi Villa Fabiani je danes zaščiten kulturni spomenik – dom znane osebnosti in je vpisana v register kulturnih spomenikov na Ministrstvu za kulturo. Posestvo je dolga povojna leta žalostno propadalo, leta 2010 pa ga je kupila družina Malgaj in je v fazi oživljanja in rekonstrukcije. Ta se – kot šaljivo pravita zakonca Malgaj – arhitektka Blanka in zbiratelj starodobnikov Andrej – nikoli zares ne bo končala, saj na posestvu vedno odkrijeta kaj novega za urediti. In to, kar jima je uspelo oživiti zadnjih nekaj let, je vsekakor vredno ogleda.

Kdaj si lahko ogledate posestvo? Ko dišijo vrtnice!

Posestvo je občasno odprto tudi javnosti, tu pa poleg različnih kulturnih in kulinaričnih dogodkov prirejajo tudi lične in butične poroke. Kdaj jih lahko obiščete? Trenutno bodo vrata odprli za ogled čudovitih dišečih rožnih vrtov.

Villa Fabiani s svojimi historičnimi vrtovi in rožnikom namreč zadnja 3 leta sodeluje pri projektu odprtih vrtov Rendez-vouz aux jardins, ki jih že dvajseto leto pripravlja Francosko ministrstvo za kulturo.

Vrata vile bodo za obiskovalce odprta od ponedeljka, 5. junija, do četrtka, 8. junija med 10h in 12h ter med 16h in 18h. Vstopnina v vrtove, ki vključuje tudi kozarec penine, je 20 evrov. V sklopu rožnih dogodkov pa v četrtek, 8. junija ob 20h organizirajo tudi intimni koncert Anike Horvat. Število mest za udeležbo koncerta s pogostitvijo je omejeno, zato se jim za rezervacijo oglasite na info@villafabiani.com.

Stara murva, očarljivo sprehajališče in romantični kotički za oddih 

Zgradbe na posestvu so bile v osnovi grajene kot kmečke hiše z ločenimi poslopji, ki so pozneje postale vile, iz njih pa se pogled vedno odpira proti jugu. Danes v enem od poslopij (trenutno) ponujajo šest sob za goste, ki se običajno tako zaljubijo v posestvo, da ga v času svojega bivanja niti ne zapuščajo. In povsem jih razumemo.

Na dvorišču posestva, ki je zaščitena vrtna arhitektura, še vedno kljubuje času štiristoletna Murva, zaščitena naravna vrednota. In prav tu je prizorišče ljubezensko zgodovinskega romana Murva Fabianijevih, avtorja Renata Ferrarija. V latniku, skozi katerega vodi pot do ribnika, še vedno stoji kamnita klopca, sloveča po romanu Murva Fabianijevih. Prav zaradi te zgodbe v Villo Fabiani zanese marsikoga, a to je le vrh zanimivosti, ki jih ima posestvo.

Tu namreč najdete še kup zelenih oaz, kotičkov miru, od koder si ne boste želeli domov. Posestvo znotraj kamnitih zidov ustvarja svoj svet, ki ga sestavljajo stavbe, vrtovi, dvorišča, park z ribnikom v vinogradu, ki ima lasten vodni vir … Ena od sodobnejših pridobitev je tudi velik bazen, ki se prav lepo poda k okolici.

Na kozarec pikolita ali na izlet v okolico

Vse do zaključka druge svetovne vojne je bil ta kraj uspešna vinogradniška veleposest. Tudi Malgajevi so se vinogradniško tradicijo odločili nadaljevati. S pomočjo vinarja Primoža Štoke v butičnih količinah pridelujejo pikolit, pa tudi malvazijo in vitovsko grganjo. Všeč vam bo tudi pikolitova grappa, žganje s posebno aromo. Degustacijo pa priporočamo kar v faladurju, stari vinski kleti s sodobnim pridihom.

Zelo blizu je tudi Štanjel, ki ga vsekakor priporočamo za ogled, za podaljšek izleta pa so blizu tudi Lipica, Škocjanske jame, Vipavska dolina in celo Trst.

Nekoč bo tu stal muzej Porschejevih starodobnikov

Ena dolgoletnih želja Andreja Malgaja je, da bi na posestvu uredili manjši muzej, kjer bi na ogled postavil Porschejeve starodobnike. Pa tudi sicer družini navdiha za nove oživitve posestva vsekakor ne manjka.

FOTO: Villafabiani.com/Ana Rojc/Aljoša Videtič

PREBERITE ŠE: Štanjel: Idiličen kraj na griču, ki odpira kraške razglede (klik) ALI To skriva očarljiv vrt v Sežani, ki ga morate obiskati (klik)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

V Štanjel na lov za jaslicami, skritimi med uličicami mesta

Ideja za izlet: praznični Štanjel! Vse do 6. januarja bodo uličicam starega mestnega jedra praznični duh vlivale božične jaslice. Predlagamo, da se izgubite med ulicami in s svojimi sopotniki tekmujete, kdo prej najde in našteje več jaslic!

Če vas zanese v Štanjel, se sprehodite po srednjeveških ulicah in odkrijte božične jaslice, ki se skrivajo na okenskih policah, pragih kraških hiš, dvoriščih, zidovih … Po Štanjelu jih je skritih več deset, jaslice pa bodo na ogled do 6. januarja 2023! Ne pozabite pa se ustaviti tudi na trgu pri cerkvi, kjer vas čaka praznična tržnica.

Na lov za jaslicami z zemljevidom mesta Štanjel

Tradicionalne božične jaslice so v starem mestnem jedru postavili vaščanke in vaščani Štanjela. Ogled si lahko popestrite z igro “Odkrij božične jaslice po kotičkih srednjeveškega Štanjela”. Jaslice po vasi so namreč označene in postavljene na bolj ali manj skritih kotičkih Štanjela. Naloga obiskovalcev je, da jih najdejo – za to pa bodo celo nagrajeni! Lokacijo božičnih jaslic označite na zemljevidu s pripadajočo številko. Zemljevid vas čaka v Vhodnem stolpu v Štanjelu ter na ulici pred Kraško hišo. Izpolnjen zemljevid z vsemi podatki oddajte v črni ovalni poštni nabiralnik pred vhodom na grajsko dvorišče. Med vsemi pravilno izpolnjenimi zemljevidi bodo pri Visit Štanjel izžrebali nagrajence, ki bodo prejeli nagrade, ki jih podarjajo lokalni ponudniki.

Vedno čudovit Kras 

Štanjel je sicer eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Ime je dobil po zavetniku cerkve, svetem Danijelu. Štanjel je danes odlična izletniška točka, saj s svojo očarljivo podobo zapelje vsakega obiskovalca. Sprehodite se po čudovitem Ferrarijevem vrtu in med ozkimi uličicami središča mesta, se ustavite na kozarčku rujnega in kaj dobrega prigriznite. Seveda pa ne pozabite uživati v imenitnem razgledu, ki ga mesto odpira na vse strani.

Grič je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini, utrjen pa je bil tudi v času antike. V času med svetovnima vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. Njegovo dvajsetletno delo v Štanjelu zajema številne posege, ki skupaj kažejo arhitektovo vizijo nadgraditve obstoječih prostorskih kvalitet naselja z rešitvami, ki jih narekuje sodobni vsakdan. Posegi v staro naselje so bili usmerjeni v njegovo prilagoditev potrebam sodobnega življenja.

Foto: Shutterstock, Štanjel Tourism/visitstanjel.com

PREBERITE ŠE: Vprašanje meseca: Kje bomo pričakali novo leto? TUKAJ so odlične ideje!

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Štanjel: Idiličen kraj na griču, ki odpira kraške razglede

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Ime je dobil po zavetniku cerkve, svetem Danijelu. Tu vas bodo očarali slikovite ozke uličice, razgledi na sosednje griče, dobra kulinarika in čudovit Ferrarijev vrt.

Ste že obiskali čudoviti Štanjel? Grič je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini, utrjen pa je bil tudi v času antike. Kraj je bil prvič pisno omenjen leta 1402. Značilno obrambno obzidje iz 15. stoletja je prebivalce je ščitilo v času turških vpadov. Vrhunec razvoja je naselje doživelo v 16. in 17. stoletju, iz tega časa izvira večina arhitekturnih značilnosti stavb.

Mesto, ki ga je zaznamoval Maks Fabiani

V času med svetovnima vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. Njegovo dvajsetletno delo v Štanjelu zajema številne posege, ki skupaj kažejo arhitektovo vizijo nadgraditve obstoječih prostorskih kvalitet naselja z rešitvami, ki jih narekuje sodobni vsakdan. Duh kraja in njegovo ohranjanje sta bili glavni arhitektovi obvezi pri vseh posegih v prostor, uporabljal je takrat najsodobnejše tehnologije.

Posegi v staro naselje so bili usmerjeni v njegovo prilagoditev potrebam sodobnega življenja. Obnova objektov z uvedbo njihove nove rabe dodatno kaže na arhitektovo daljnovidnost in inovativnost pri pristopu k dediščini. V tistem času je razmišljal o dostopnosti naselja za avtomobilski promet z ureditvijo sistema dostopov. Lotil se je tudi enega glavnih problemov kraških naselij – vodne oskrbe.

Imenitni razgledi in Ferrarijev vrt

Med drugo svetovno vojno je bilo naselje delno požgano, grad pa močno poškodovan. Revitalizacija jedra in obnova gradu se je začela v 60. letih prejšnjega stoletja in se nadaljuje še danes. Po drugi svetovni vojni se je na ravnini pod starim jedrom razvil novejši del naselja. Štanjel je danes odlična izletniška točka, saj s svojo očarljivo podobo zapelje vsakega obiskovalca.

Sprehodite se po čudovitem Ferrarijevem vrtu, ki ga je prav tako zasnoval Maks Fabiani, in med ozkimi uličicami središča mesta, se ustavite na kozarčku rujnega in kaj dobrega prigriznite. Seveda pa ne pozabite uživati v imenitnem razgledu, ki ga mesto odpira na vse strani.

Imajo celo fontano terana!

Ena novejših pridobitev Štanjela je fontana terana. Obiskovalci si pri njej kar sami lahko natočite kozarček terana ali vitovske grganje.

Villa Fabiani, posestvo z dušo

Na naslovu Kobdilj 39, kamor se lahko podate kar peš po Fabianijevi poti iz Štanjela (slabih 15 minut nenaporne hoje), najdete Villo Fabiani. To je šestoletno vinogradniško posestvo, rojstna domačija Maksa Fabianija. Vse do zaključka druge svetovne vojne je bila to uspešna vinogradniška veleposest. Na dvorišču, ki je zaščitena vrtna arhitektura, še vedno kljubuje času štiristoletna Murva, zaščitena naravna vrednota.

Posestvo je tudi prizorišče ljubezensko zgodovinskega romana Murva Fabianijevih, avtorja Renata Ferrarija. Posestvo znotraj kamnitih zidov ustvarja svoj svet, ki ga sestavljajo stavbe, vrtovi, dvorišča, park z ribnikom v vinogradu in vinograd Pikolita. Ribnik v parku v vinogradu z lastnim vodnim izvirom nosi posebno zgodbo. Nekoč je skrbel za dobrobit posestva, danes pa je prostor miru, zelenja in dobrih energij. V latniku, skozi katerega potega pot do ribnika, še vedno stoji kamnita klopca, sloveča po romanu Murva Fabianijevih.

Kmečki dvorec, Villa Fabiani, je danes zaščiten kulturni spomenik, dom znane osebnosti in je vpisana v register kulturnih spomenikov na Ministrstvu za kulturo. Posestvo je nedavno kupila družina Malgaj in je v fazi oživljanja in rekonstrukcije. Posestvo je občasno odprto tudi za javnosti, tu pa poleg različnih kulturnih in kulinaričnih dogodkov prirejajo tudi poroke. Trenutno so vrata odprli za ogled čudovitih dišečih rožnih vrtov.

PREBERITE ŠE: 1000 ur zunaj: Gozdarka iz Bohinja z najboljšimi idejami, kaj početi v naravi #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.