To skriva očarljiv vrt v Sežani, ki ga morate obiskati

Ste že slišali za Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso? Gre za prav imeniten kotiček v mestu, ki bo očaral ljubitelje kraške vegetacije, pa tudi eksotičnih tropskih rastlin z vsega sveta.

Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso je posebno navdihujoč zagotovo spomladi, ko vse zaživi. Ko se rastline prebudijo in vrt zažari v pisanem cvetju. Vrtnic, hortenzij, travniških rož … Tisti, ki ste v zadnjem letu podlegli evforiji sobnih rastlin in svoj dom spremenili v pravi tropski vrt, pa se boste povsem zaljubili v tamkajšnji tropski rastlinjak!

Očarljiv vrt s kopijo Schönnbrunskega rastlinjaka na Dunaju

Stari del vrta v grobem delimo na dva dela. Na osrednji oziroma formalni del z lepo oblikovanimi pušpanovimi parterji, jasami, nasadom iglavcev, ribnikom in vodometom ter pergolami. Tu najdete tudi rastlinjak, ki je pravzaprav manjša kopija Schönnbrunskega rastlinjaka na Dunaju. In na drugi, neformalni del, grajen v bolj sproščenem krajinskem slogu s prostranimi travnatimi jasami, borovim gozdom, nasadom ceder in javorovo alejo.

Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso se ponaša z zbirko, ki šteje okoli 170 različnih rastlinskih vrst ter skupno skoraj 700 rastlin.

Vrt zato ponosno nosi status:

  • vrtno-arhitekturne dediščine,
  • naravne vrednote državnega pomena,
  • naravnega spomenika lokalnega pomena ter,
  • kulturnega spomenika lokalnega pomena.

Vrt, ki ga je ustvarila grška trgovska družina Scaramangà iz Trsta

Vrt je leta 1848, po vzoru italijanskih meščanskih vrtov, ob svoji vili Mirasasso, oblikovala grška trgovska družina Scaramangà iz Trsta. Zaljubljena v naravo, kulturo in lepoto je v vrt vnašala rastline, prinesene s popotovanj po vsem svetu, hkrati pa tudi izjemne kulturne elemente, med katerimi je rastlinjak iz leta 1890 zagotovo najpomembnejši. Vrt je od leta 1957 last Občine Sežana, z njim pa upravlja KSP d.d. Sežana.

Prostor, namenjen ljudem, ki cenijo naravo 

Botanični vrt ob vili Mirasasso ni mestni park. Je umetnost človeka, narave in časa. Zato je danes zaščitena vrednota. Je sežanska dolžnost, kraška znamenitost in državni ponos, vreden obzirnega občudovanja. Je prostor namenjen ljudem. Domačinom in obiskovalcem. Da pridejo in začutijo, česar v mestnih parkih ni moč dojeti. Da spoznajo, razumejo in ohranijo veličino narave in kulture. Veličino, zgrajeno za velike stvari.

Tudi za poroke!

Vrt sicer lahko najamete tudi za civilno poroko ali druge fotogenične butične dogodke.

Sprehod skozi Interpretacijski center kraške vegetacije

Medtem ko je Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso zakladnica rastlin z različnih koncev sveta, je Interpretacijski center kraške vegetacije (ICKV) odsev kraške pokrajine in njenega rastlinstva.

Center, opremljen z didaktičnimi in interaktivnimi vsebinami, na umetniški način predstavlja skrivnosti podzemnega kraškega sveta, čar tamkajšnjih gozdov, skladnost kraških travišč, burjo in Kosovelovo pesem kot odraz samega Krasa.

V interaktivnem prostoru centra si je možno ogledati tudi grafično animacijo o 12 tisočletnem spreminjanju kraške pokrajine, pred izhodom iz centra pa se nahaja tudi “Kraški travnik” z izbranimi izdelki kraških mojstrov in ustvarjalcev.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Mlada Slovenca, ki že dobro leto živita na Novi Zelandiji in nabirata kivije #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.