Mal na zrak: izlet v Sežano in vzpon na Kokoš

Mal na zrak, na Primorsko!

Ko pozimi pritisnejo nizke temperature in obilno sneženje, nam ne manjka razlogov, da bi ostali doma, se zavili v odejo in gledali ceneno komedijo ali dokumentarec o kakšnih bizarnih avstralskih polžih. Toda tudi v takih dneh obstajajo kraji, kjer boste bolj verjetno našli sonce. Seveda na Primorskem! Danes se podajamo na izlet v Sežano in njeno okolico.

Najprej na Kokoš

Kokoš je majhna vzpetina na meji z Italijo, ki je priljubljena destinacija tako za slovenske, kot tudi italijanske športne navdušence in rekreativce. Če se boste nanjo odpravili z bolj penzionističnim tempom, vam vzpon ne bi smel vzeti več kot 45 minut. Na vrhu vas bodo pričakali koča, tople dobrote v obliki golaža, ričeta in čaja ter razgled, ki na lep dan seže vse do Tržaškega zaliva na eni in Nanosa na drugi strani.

Ko se boste spustili nazaj v dolino in se zapeljali po cesti proti Divači, boste kaj kmalu naleteli na prisrčno malo vasico imenovano Lokev, kjer je glavna atrakcija stolp iz 15. stoletja, ki je bil zgrajen za obrambo pred Turki in v katerem se nahaja vojaški muzej, ki poseduje daleč največ eksponatov od vseh tovrstnih institucij v Sloveniji. Po nadstropjih stolpa si sledijo različne razstave, katerih edina hiba je, da bi za takšno količino artefaktov potrebovali nekajkrat več prostora. Tako se v prvem nadstropju znajdemo med bojujočima silama Avstro-Ogrske in Nemčije, ki sta se udarili na soški fronti v prvi svetovni vojni, v drugem nadstropju sta predstavljena obdobje fašizma na Primorskem in druga svetovna vojna, na podstrešju pa lahko najdemo originalen prapor Franca Jožefa in uniforme slovenskih vojakov od leta 1914 do 1991. Muzej je zasebna zbirka strastnega zbiratelja zgodovinskih predmetov Srečka Rožeta, ki pozna zgodbo vsakega eksponata posebej in jo z veseljem in strastjo deli tudi z vami. Že samo obisk Lokve je lahko dovolj dolg in zanimiv, da bi se tam lahko zadržali cel dan.

Če pa boste vstali dovolj zgodaj zjutraj, se lahko namenite tudi v Sežano, prestolnico Krasa, ki leži nedaleč stran. Tam si boste lahko v kulturnem domu Srečka Kosovela pogledali kakšno zanimivo dramsko igro, film ali morda celo balet, v poletnih mesecih pa vas bo pričakal tudi eden najlepših botaničnih vrtov pri nas. Več o sežanskem botaničnem vrtu in fotoreportažo Dee Gombač si lahko ogledate tukaj.

Mi smo se v teh obmejnih krajih zadržali dlje, kot smo pričakovali in domov nas je pregnala šele tema. Prav tako smo izpustili tri največje lokalne znamenitosti – Lipico, Škocjanske jame in jamo Vilenico, ki si jih bomo ogledali spomladi.

Tudi v teh mrzlih dneh torej obstajajo možnosti za izhod iz tople dnevne in prijetno izletovanje. Obiščite torej Primorje in se hkrati naučite kaj novega o naši zgodovini. Vsekakor pa ne pozabite našega gesla: Ne bit bedak, pejt mal na zrak!

Na Vandraj kmalu lahko pričakujete nov izlet z Mal na zrak, če pa fantov še niste spoznali, tukaj preberite intervju!

Foto: Mal na zrak

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.