Fotogalerija: Tropska oaza botaničnega vrta v Sežani

Tropski raj v osrčju Sežane.

Palme in monstere so od nekdaj veljale za čudovite in gotovo si prav vsak želi, da bi lahko enkrat v življenju obiskal tisto pravo, neprehodno džunglo. A ker morda za vikend nimate možnosti odpotovati na drug konec sveta, predlagamo, da se odpeljete proti Primorski, kjer lahko prav tako, čeprav v manjši različici, najdete pravi tropski raj – v botaničnem vrtu Sežana.

Vrt, katerega začetki segajo v leto 1848, ko je Tržačan, po rodu Grk, Giovanni Scaramangà di Hiccolo Cavaliere na robu Sežane kupil posest in na njej zgradil vilo Mirasasso kot protiutež tržaškemu gradu Miramare. V naslednjih letih je ob vili pričel z urejanjem vrta v slogu tedanjih italijanskih meščanskih vrtov. Kot lastnik ladjevja ter velik ljubitelj botanike je semkaj vnašal drevesne in druge rastlinske vrste z različnih koncev sveta, kasneje pa je vrtu dogradil še čudovit rastlinjak z belim ogrodjem in stekleno kupolo, ki spominja na dunajski Schonbrunn.

Danes sta tako zunanji del vrta kot zelena oaza pod steklenjakom prava paša za oči in objektiv, služita pa tudi kot kulisa za poroke, umetniške razstave, poslovna srečanja in fotografiranja. Posamezni obiskovalci si vrt lahko ogledajo brezplačno, če pa si želite vrt podrobneje spoznati, se lahko udeležite vodenega ogleda, ki ga v vrtu omogočajo za simbolično ceno dveh evrov za otoke, upokojence in študente, cena za odrasle obiskovalce pa znaša štiri evre.

Med sadnim drevjem, palmami in tropskim rastlinstvom se nahajata tudi naravoslovni muzej in galerija s stalnimi in gostujočimi fotografskimi razstavami, nemalokrat pa v vrtu potekajo tudi družabni dogodki.

Uživajte v fotografijah, ki jih je posnela Dea Gombač, obiščete pa lahko tudi spletno stran Botaničnega vrta.

  

Foto: Dea Gombač 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.