Štajerski biolog, ki izdeluje lične (skoraj) samooskrbne terarije #INTERVJU

Miha Leitinger je študent, ki se je podal na prav imenitno poslovno pot. Med epidemijo je ustvaril podjetje in začel izdelovati skoraj samooskrbne terarije – miniaturne ekosisteme v steklenih posodah. Ti so primerni tudi za tiste, ki jim uspe “ubiti” še tako nezahtevne sobne rastline in tudi videti so odlično!

Kakšna je bila njegova pot do sem, kam vse ga bo peljala velika ljubezen do narave in kakšne terarije vse je do zdaj že ustvaril, preverite v tokratnem Vandraj intervjuju.

Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo? 

Sem Miha Leitinger, star sem 25 let in prihajam iz okolice Maribora. Sem študent zadnjega letnika magistrskega študija Biologija, ekologija in naravovarstvo, moja največja strast pa zaenkrat še ostaja botanika.  Pred malo več kot dvema letoma sem ustvaril podjetje Tropicarium, kjer izdelujem skoraj samooskrbne, miniaturne ekosisteme v steklenih posodah. V prostem času se ukvarjam tudi s hip-hop plesom, rad pojem, igram kitaro in se družim z mojo psičko Mišo. 

Kaj vas je tako navdušilo nad botaniko? 

Kot otrok sem bil sicer vedno bolj fasciniran nad živalmi. Z očetom sva hodila lovit ribe, kače, žabe, ki sva jih potem opazovala in jih seveda izpustila nazaj v naravo. Takrat me niti malo niso zanimale rastline. Prva rastlina, ki me je nekako resnično pritegnila je bil limonovec v vrtnem centru v Mariboru. Nekako mi ni bilo jasno, kako lahko uspešno skrbiš za limonovec tukaj pri nas na štajerskem koncu in si pridelaš tudi kak sadež za svežo limonado. Tisti limonovec sva z očetom kupila in začela se je obsesija z različnimi vrstami citrusov, ki jih zdaj vsako zimo prestavljam na vse konce hiše na prezimovanje, ko postane premrzlo, da bi bili zunaj.

Iz semen tropskega sadja sem pričel vzgajati razno tropsko sadje, ki sem ga kupil na policah večjih trgovin. Od mangov, tamarillov, ananasa, pitaje in drugih tropskih vrst sadja. Moja soba je bila polna teh sadik. Nekako tako so bili videti moji začetki. Po končani gimnaziji pa sem se vpisal na faks, kjer sem na prvi stopnji študiral ekologijo z naravovarstvom. Na faksu me je profesor botanike navdušil nad našimi avtohtonimi rastlinami. Nisem mogel verjeti, da tudi pri nas rastejo orhideje ter da imamo toliko zanimivih vrst. Bil sem tisti študent, ki je profesorju na terenih zastavljal največ vprašanj. Morda sem šel kakšni sošolki na živce, ampak mi je bilo vseeno, ker me je res zanimalo.

Ustvarjate lične samooskrbne rastlinske terarije, ki so primerni tudi za tiste, ki jim med dopustom v varstvo in zalivanje sicer ne bi zaupali svojih rastlin. Od kod ideja za ustvarjanje takšnega ekosistema, za katerega ni treba veliko skrbeti?

Ko se je začela moja obsesija z rastlinami, sem prijateljem za darilo velikokrat prinesel kakšno sobno rastlino. Ker zanjo niso znali poskrbeti, rastlina ni živela dolgo. Zato sem začel iskati nekaj, česar ne bodo mogli “ubiti”.  Na internetu sem zasledil ameriškega terarista, ki je eksperimentiral z raznimi oblikami terarijev. Kasneje sem se tudi sam preizkusil in svoje prve terarije naredil kot poklon najdražjim v času božiča. Vsi so bili zelo navdušeni, zato sem začel svoje ideje izpopolnjevati. Trajalo je kar nekaj časa, preden sem ugotovil tisto pravo kombinacijo materiala, rastlin in posod iz katerih sedaj izdelujem Tropicarium terarije.

Če ponovimo osnove – kako takšen samooskrbni terarij torej deluje?

Terarij torej zalijemo, ko ga izdelamo. Nekaj vode se vpije v prst, odvečna voda pa odteče na dno terarija. Ob spremembi temperature ali drugih dejavnikih voda izhlapeva iz nižjih slojev v ozračje terarija. Nato se nabere na steklu terarija v obliki rose, se poveže v kapljice in steče nazaj do prsti, s čemer ponovno zalije rastline. Tako voda v terariju konstantno kroži.

Kakšni so optimalni pogoji za rastline v takšnem zaprtem terariju? Koliko svetlobe potrebujejo in kdaj dodamo vlago?

Rastline, ki jih nasadimo v zaprte terarije, so tropske vlagoljube vrste. Potrebujejo veliko zračne vlage, ki jo dobijo z izhlapevanjem vode iz plasti zemlje in drenaže. Ker uporabljam plutovinaste zamaške, le ti prepuščajo nekaj vlage, zato je terarij nekajkrat na leto vseeno potrebno zaliti (ponavadi 2-3-krat).

Terarije zalijemo, ko kroglice zemlje več ne puščajo mokrega odtisa na steklu. Morda zveni zapleteno, vendar je to čisto enostavna in preverjena tehnika, kako vedeti, kdaj je v terariju premalo vode. Najbolje, da odtis preverimo vsaj enkrat na mesec, tako se nam terarij ne bo mogel izsušiti. Moker odtis se bo s časoma manjšal, in ko ga več ne bo, ga zalijemo. Terarij prav tako potrebuje mesto z veliko svetlobe. Paziti moramo le, da vanj ne sveti direktno sonce, saj bi se lahko terarij skuhal. Seveda pa ne smem pozabiti, da mora biti terarij postavljen na mestih s sobno temperaturo, saj te rastline ne prenašajo nižjih temperatur. 

Kako dolgo lahko rastline živijo v takšnem terariju? 

Najstarejši terarij na svetu je trenutno star okoli 60 let. Ob minimalni, a pravilni oskrbi lahko terarij torej uspeva več let.

Kaj pa, ko rastline prerastejo svoj dom? Jih je treba redčiti ali narava sama naredi prostor? 

Če bi terarij pustili nedotaknjen in neprodušno zapt, bi se verjetno zgodilo, da bi prevladala samo ena vrsta rastline, ki bi prerastla terarij, in se začela samoomejevati v rasti. Terarij bi bil funkcionalen, vendar verjetno ne več tako lep. Zato svojim strankam priporočam, da ga vsaj enkrat na leto porežejo in uredijo, ali pa ga pripljejo k meni, da razrasle rastline pristrižem in omejim jaz. Tako se ne more zgoditi, da bi katera rastlina prevladala ali prevzela preveč prostora. 

Koliko sobnih rastlin imate v svoji zbirki? Vam že zmanjkuje prostora?

Vsekakor jih imam vedno manj, ker se enostavno ne uspem vsaki posvetiti tako, kot bi se ji moral. Zato sem začel veliko rastlin podarjati prijateljem in družinskim članom. A zbirka je še vedno velika in se konstantno spreminja. Seveda gre včasih tudi pri meni kakšna v “rastlinska nebesa”.

Najbolj ponosen sem na svoje terarije, v katerih raste kar nekaj vrst miniaturnih orhidej. Pa tudi moja zbirka citrusov mi je zelo pri srcu, sploh tista prva limona. Na njo sem cepil 5 različnih vrst citrusov. Tako na enem drevesu rastejo kumkvati, mandarine, limone, kalomondin in majerjeva limona. Verjetno imam čez 50 različnih vrst »mojih« rastlin, ter kakšnih 200 v Tropicarium trgovini, ki so namenjene za izdelovanje terarijev in nadaljno prodajo. 

Ste morda opazili, da so sobne rastline med najbolj strogimi ukrepi ob pandemiji zadnjih dveh let postale še toliko bolj pomemben del naših domov?

Seveda. Se mi zdi, da smo med “lockdown” fazo vsi iskali nekaj, s čimer smo si krajšali čas. Rastline ne samo, da okrasijo in poživijo prostor, nekatere celo pripomorejo k čistejšemu zraku, vnesejo košček narave v prostor in lahko delujejo pomirjujoče. Hkrati pa nudijo zanimiv in zabaven hobi, kjer nikoli ne zmanjka stvari, ki jih še ne veš. Da sploh ne govorim o veselju, ko na svoji najljubši rastlini opaziš nastavek za nov list ali cvet.

Je takrat tudi vaš hobi prerasel v posel?

Tako je, takrat sem imel namreč ogromno časa, da sem se hobiju zares posvetil. Sprva brez kakršnihkoli pričakovanj, sem na Instagram story delil nekaj svojih terarijev, ker sem jih želel pokazati prijateljem. Ko sem videl, da je bilo zanimanje precej veliko, sem se odločil, da poiskusim zares. In tako se je v roku nekaj tednov in veliko pomoči družine razvilo podjetje Tropicarium. 

Zdi se, da je ljubezen do sobnih rastlin zadnja leta zakrožila tudi med mlajšo, digitalno generacijo. Katere so najmanj zahtevne tropske rastline, ki jih predlagate začetnikom?

Po mojem mnenju so 3 največje ovire, zakaj ljudem rastline ne uspevajo, premalo ali preveč zalivanja, premalo svetlobe in presuh zrak. Rastline, ki so najmanj občutljive na zgoraj naštete dejavnike, so vse vrste potosov, taščini jeziki, zamije, razne vrste filodendronov. Začetniki se naj izogibajo praprotim in kalatejam. Te tudi meni včasih delajo preglavice.

Zelo aktivni ste tudi na Instagramu, kjer delite uporabne nasvete, pa tudi čudovite fotografije terarijev in domače zelene džungle. Bi – poleg svojega profila Tropicarium, seveda – priporočili še kakšnega s sorodno vsebino? 

Od slovenskih profilov bi priporočal trgovino Džungla. Od tujih pa sem sam veliko spremljal različne teraristične profile kot so Worcesterterrariums, Serpa design in The_Urban_nemophilist.

Ste v Sloveniji ali tujini kdaj obiskali kakšen tropski rastlinjak, ki vam je posebej pri srcu? Obisk katerih bi priporočili?

Obiskal sem Tropski vrt v Dobrovniku, ki ima res ogromno zbirko tropskih rastlin. Med drugim ogromne monstere in palme, poper, avokado, kakav, tudi veliko tropskega sadja, na katerih zaradi ugodnih razmer dozorijo sadeži in nad katerimi sem še posebej navdušen.  Zelo zanimive so tudi njihove prave vanilije (ki so ena izmed vrst orhidej), s katerimi so lansko leto pridelovali vanilijev sladoled iz slovenske vanilije. Vsekakor priporočam ogled! 

Kakšni so vaši poslovni načrti za prihodnost?

V zadnjem času sem izpeljal nekaj delavnic izdelovanja rastlinskih terarijev in ugotovil, da mi je to delo zelo všeč. Vsekakor bi jih rad v prihodnosti izpeljal še več. Najbolj od vsega pa si želim ponudbo razširiti na izdelovanje ogromnih, vgradnih ali prostostoječih rastlinskih terarijev za stanovanjske ali poslovne prostore, ki jih opaziš takoj, ko vstopiš v prostor. V velikih terarijih lahko zelo resnično uprizoriš delček iz narave, kamor lahko vključiš tudi slap, bazenček, razgiban relief, večje rastline …

Ste študent magistrskega programa Biologije, ekologije in naravovarstva. Kako optimistični ste ob pogledu v prihodnost, ko govorimo o zdravju sveta, ki ga puščamo za sabo?

Zdi se mi, da smo splošno ljudje vse bolj sonaravni, trajnostni in se zavedamo, da imajo naša dejanja posledice na okolje. Bolj me skrbijo večje države, korporacije, tovarne, podjetja, ki imajo resnično škodljiv vpliv na okolje, posledično pa tudi na našo kvaliteto življenja.

Vsekakor podpiram ekološko pridelavo hrane, saj nekatere kmetijske prakse, žal, neposredno uničujejo biodiverziteto in okolje. Ekološka pridelava je pri nas res zelo kvalitetna, dobro nadzirana in postaja tudi vedno bolj popularna.

Mislim, da se večina Slovencev zaveda, kako bogata je Slovenija. Imamo prečudovito naravo in izjemno biodiverziteto, ki jo moramo seveda negovati in se vedno skupaj oglasiti, ko vidimo, da jo kaj ogroža. To smo že jasno storili in upam, da se bomo oglasili vedno, ko bo treba!

Mihu in njegovi zgodbi lahko sledite tudi na njegovem Instagram profilu @_tropicarium_ – TUKAJ.

PREBERITE ŠE: Top 5 idej za izlet po Sloveniji za ljubitelje tropskih rastlin (od Prekmurja do morja)

FOTO: arhiv Miha Leitinger

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Top 5 idej za izlet po Sloveniji za ljubitelje tropskih rastlin (od Prekmurja do morja)

Ste ljubitelji tropskih rastlin? Vam doma že zmanjkuje poličk, kamor bi spravili še kakšno krasno sobno rastlino, ki sicer izvira iz tropov? Morda pa lahko oči pasete kar na izletu! To so tropski rastlinjaki po Sloveniji, kjer vedno najdemo svoj mir.

Koliko vlagoljubnih tropskih rastlin raste v Sloveniji? Pravzaprav jih najdemo kar nekaj! Pogosto se niti ne zavedamo, da je večji del naših sobnih rastlin doma iz tropskega podnebja, čeprav živimo v mešanici sredozemskega, celinskega in alpskega podnebja. Sicer pa imamo po državi tudi nekaj tropskih rastlinjakov, ki ustvarjajo idealne pogoje za rast teh eksotičnih rastlin. In najboljši del – sprejemajo obiskovalce!

Zbrali smo 5 rastlinjakov, kjer lahko zadihate vlažen tropski zrak in uživate v pogledu na zeleno džunglo.

PREKMURJE: Tropski vrt, Dobrovnik 

Kos tropskega pragozda najdete tudi v Prekmurju! Blizu Lendave leži 1500 m2 džungle z več kot 900 eksotičnih primerkov približno 400 rastlinskih vrst. V Tropskem vrtu lahko poleg številnih botaničnih vrst orhidej občudujete zanimive tropske in subtropske rastline z vsega sveta. V 6 metrov visokem rastlinjaku lahko od blizu vidite številne rastline, ki jih poznate iz vsakdana: banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ilang, taro, ingver, karambola ter številne druge. Obsežna zbirka živopisanih flamingovcev (Anthurium) in pestra izbira vzpenjalk pa bo očarala vsakega ljubitelja bujne tropske narave.

Tropski vrt je sicer spremljevalna ponudba uspešnega prekmurskega podjetja Ocean Orchids, ki s pomočjo geotermalne energije v rastlinjakih na 4 hektarjih na leto vzgojijo 2 milijona orhidej rodu falenopsis. Vrt tropskih rastlin se nahaja tik ob proizvodnih površinah podjetja, iz njega pa lahko pokukate tudi v proizvodnjo, kjer vsak dan zacveti okoli 4000 orhidej.

OSREDNJESLOVENSKA REGIJA: Tropski rastlinjak v Botaničnem vrtu v Ljubljani

Veste, da lahko tudi v našem glavnem mestu najdete košček prave tropske džungle? V Botaničnem vrtu v Ljubljani se skriva tropski rastlinjak, v katerem boste našli bananovce, ananase, palme in številne tropske rastline, ki jih danes kot sobne rastline najdemo tudi v naših domovih. Na primer difenbahije, fikuse, monstere in praproti.

V rastlinjaku vam bo toplo tudi pozimi, saj se temperatura takrat giblje na okoli 25 stopinj Celzija, zato bundo le pustite v predverju. Minimalna temperatura v tropskem rastlinjaku je 20 stopinj Celzija. Poleti pa je v tropskem rastlinjaku nekaj stopinj nad 30 stopinjami Celzija. Avtomatski sistem megličenja omogoča v tropskem rastlinjaku vzdrževati visok odstotek vlažnosti (70-80%), kar te rastline potrebujejo. In tudi vaša pljuča bodo ob suhem zimskem zraku tukaj lahko globoko zadihala. Ob vhodu v rastlinjak je tudi manjša trgovinica, kjer lahko izberete potaknjence, ki bodo popestrili vaš dom.

OSREDNJESLOVENSKA REGIJA: Arboretum Volčji Potok, aktualna razstava v steklenjaku

Arboretum Volčji Potok je najbolj obiskana botanična ustanova v Sloveniji. V njem uspeva približno 3.500 vrst iglavcev in listavcev, trajnic ter drugih rastlin. Veliko obiskovalcev pritegnejo nasadi tulipanov in sezonskega cvetja, rododendroni, vrtnice in lokvanji.

Nas pa je v njihovem steklenjaku pritegnila aktualna razstava sobnih rastlin, ananasovk in orhidej! V rastlinjaku je letos na ogled izbor necvetočih rastlin, ki so zaradi atraktivnih barv in oblik listov priljubljene kot sobne rastline!

Spomladi si boste lahko ogledali tudi edinstveno razstavo kaktusov, ki vključuje preko 1000 rastlin iz zbirke Dušana Hrovatina. Najstarejši primerek v rastlinjaku ima že petdeset let. Poleg kaktusov rastlinjak ponuja sočnice, čebulnice, mlečke, tilandsije, kristate, bulbe in žive kamenčke. V njihovem steklenjaku pa bodo tudi letos poplesavali krhki in graciozni tropski metulji! Opazovali boste lahko razvojne stopnje njihove popolne preobrazbe. Barve, vzorci in edinstvenost vrst kot so morfo, sovjeoki metulj, pisanček ali monarh, vas bodo ponesle v eksotični svet. Začetek in trajanje razstave metuljev sta odvisna od vremenskih razmer, načeloma jih boste lahko ujeli nekje od konca maja naprej.

KRAS: Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso in njegov zelen rastlinjak

Ste že slišali za Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso? Gre za prav imeniten kotiček v mestu, ki bo očaral ljubitelje kraške vegetacije, pa tudi eksotičnih tropskih rastlin z vsega sveta. Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso v grobem delimo na dva dela. Na osrednji oziroma formalni del z lepo oblikovanimi pušpanovimi parterji, nasadom iglavcev, ribnikom in vodometom ter pergolami. Tu najdete tudi rastlinjak, ki je pravzaprav manjša kopija Schönnbrunskega rastlinjaka na Dunaju in je poln čudovitih tropskih rastlin. Drugi, neformalni del vrta je grajen v bolj sproščenem krajinskem slogu s prostranimi travnatimi jasami, borovim gozdom, nasadom ceder in javorovo alejo. Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso se ponaša z zbirko, ki šteje okoli 170 različnih rastlinskih vrst ter skupno skoraj 700 rastlin.

Medtem ko je Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso zakladnica rastlin z različnih koncev sveta, je Interpretacijski center kraške vegetacije (ICKV) odsev kraške pokrajine in njenega rastlinstva. Center, opremljen z didaktičnimi in interaktivnimi vsebinami, na umetniški način predstavlja skrivnosti podzemnega kraškega sveta, čar tamkajšnjih gozdov, skladnost kraških travišč, burjo in Kosovelovo pesem kot odraz samega Krasa.

PRIMORSKA: Vrt kaktusov Grašič, Seča

Za konec pa še sladkorček tik ob slovensko-hrvaški meji, za katerega masikdo ne ve, da je tam, pa bi moral! V neposredni bližini krajinskega parka Sečoveljske soline se nahaja čudoviti vrt kaktusov in tropskih rastlin. Pozvonite pri kovinskih vratcih in odpre se vam nov svet. Tak, ki ga na tem koncu slovenske obale sploh ne bi pričakovali. Je eden redkih tovrstnih vrtov v tem delu Evrope, imajo pa okoli 1600 vrst kaktusov, ki sta jih že pred leti zbrala zakonca Grašič. Semena kaktusov je pokojni gospod Grašič prinesel s potovanj po Južni in Srednji Ameriki. Najstarejši kaktus grison je star 65 let! In tudi tukaj lahko kupite kakšen primerek za v domačo zbirko.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Dolenjski izlet: naravni vrelec Klevevž in izvir cvička v Šmarjeti

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

To skriva očarljiv vrt v Sežani, ki ga morate obiskati

Ste že slišali za Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso? Gre za prav imeniten kotiček v mestu, ki bo očaral ljubitelje kraške vegetacije, pa tudi eksotičnih tropskih rastlin z vsega sveta.

Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso je posebno navdihujoč zagotovo spomladi, ko vse zaživi. Ko se rastline prebudijo in vrt zažari v pisanem cvetju. Vrtnic, hortenzij, travniških rož … Tisti, ki ste v zadnjem letu podlegli evforiji sobnih rastlin in svoj dom spremenili v pravi tropski vrt, pa se boste povsem zaljubili v tamkajšnji tropski rastlinjak!

Očarljiv vrt s kopijo Schönnbrunskega rastlinjaka na Dunaju

Stari del vrta v grobem delimo na dva dela. Na osrednji oziroma formalni del z lepo oblikovanimi pušpanovimi parterji, jasami, nasadom iglavcev, ribnikom in vodometom ter pergolami. Tu najdete tudi rastlinjak, ki je pravzaprav manjša kopija Schönnbrunskega rastlinjaka na Dunaju. In na drugi, neformalni del, grajen v bolj sproščenem krajinskem slogu s prostranimi travnatimi jasami, borovim gozdom, nasadom ceder in javorovo alejo.

Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso se ponaša z zbirko, ki šteje okoli 170 različnih rastlinskih vrst ter skupno skoraj 700 rastlin.

Vrt zato ponosno nosi status:

  • vrtno-arhitekturne dediščine,
  • naravne vrednote državnega pomena,
  • naravnega spomenika lokalnega pomena ter,
  • kulturnega spomenika lokalnega pomena.

Vrt, ki ga je ustvarila grška trgovska družina Scaramangà iz Trsta

Vrt je leta 1848, po vzoru italijanskih meščanskih vrtov, ob svoji vili Mirasasso, oblikovala grška trgovska družina Scaramangà iz Trsta. Zaljubljena v naravo, kulturo in lepoto je v vrt vnašala rastline, prinesene s popotovanj po vsem svetu, hkrati pa tudi izjemne kulturne elemente, med katerimi je rastlinjak iz leta 1890 zagotovo najpomembnejši. Vrt je od leta 1957 last Občine Sežana, z njim pa upravlja KSP d.d. Sežana.

Prostor, namenjen ljudem, ki cenijo naravo 

Botanični vrt ob vili Mirasasso ni mestni park. Je umetnost človeka, narave in časa. Zato je danes zaščitena vrednota. Je sežanska dolžnost, kraška znamenitost in državni ponos, vreden obzirnega občudovanja. Je prostor namenjen ljudem. Domačinom in obiskovalcem. Da pridejo in začutijo, česar v mestnih parkih ni moč dojeti. Da spoznajo, razumejo in ohranijo veličino narave in kulture. Veličino, zgrajeno za velike stvari.

Tudi za poroke!

Vrt sicer lahko najamete tudi za civilno poroko ali druge fotogenične butične dogodke.

Sprehod skozi Interpretacijski center kraške vegetacije

Medtem ko je Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso zakladnica rastlin z različnih koncev sveta, je Interpretacijski center kraške vegetacije (ICKV) odsev kraške pokrajine in njenega rastlinstva.

Center, opremljen z didaktičnimi in interaktivnimi vsebinami, na umetniški način predstavlja skrivnosti podzemnega kraškega sveta, čar tamkajšnjih gozdov, skladnost kraških travišč, burjo in Kosovelovo pesem kot odraz samega Krasa.

V interaktivnem prostoru centra si je možno ogledati tudi grafično animacijo o 12 tisočletnem spreminjanju kraške pokrajine, pred izhodom iz centra pa se nahaja tudi “Kraški travnik” z izbranimi izdelki kraških mojstrov in ustvarjalcev.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: 1000 ur zunaj: Gozdarka iz Bohinja z najboljšimi idejami, kaj početi v naravi #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.