Ste že slišali za Villo Fabiani? To imenitno posestvo najdete na naslovu Kobdilj 39, le slabih 15 minut hoje po Fabianijevi poti iz očarljivega Štanjela, še ene točke, zaradi katere nas vedno znova vleče na Kras.

A najprej k Villi Fabiani. To je šestoletno vinogradniško posestvo, kjer stoji tudi rojstna domačija arhitekta Maksa Fabianija. Ta je bil v času med svetovnima vojnama celo župan sosednjega Štanjela, ki mu je prav gotovo vtisnil svoj pečat – med drugim je zasnoval Ferrarijev vrt, edinstven vrtni park, ki velja za eno pomembnejših znamenitosti Štanjela, ob tem pa je razglašen celo za kulturni spomenik državnega pomena.

Tudi Villa Fabiani je danes zaščiten kulturni spomenik – dom znane osebnosti in je vpisana v register kulturnih spomenikov na Ministrstvu za kulturo. Posestvo je dolga povojna leta žalostno propadalo, leta 2010 pa ga je kupila družina Malgaj in je v fazi oživljanja in rekonstrukcije. Ta se – kot šaljivo pravita zakonca Malgaj – arhitektka Blanka in zbiratelj starodobnikov Andrej – nikoli zares ne bo končala, saj na posestvu vedno odkrijeta kaj novega za urediti. In to, kar jima je uspelo oživiti zadnjih nekaj let, je vsekakor vredno ogleda.

Kdaj si lahko ogledate posestvo? Ko dišijo vrtnice!

Posestvo je občasno odprto tudi javnosti, tu pa poleg različnih kulturnih in kulinaričnih dogodkov prirejajo tudi lične in butične poroke. Kdaj jih lahko obiščete? Trenutno bodo vrata odprli za ogled čudovitih dišečih rožnih vrtov.

Villa Fabiani s svojimi historičnimi vrtovi in rožnikom namreč zadnja 3 leta sodeluje pri projektu odprtih vrtov Rendez-vouz aux jardins, ki jih že dvajseto leto pripravlja Francosko ministrstvo za kulturo.

Vrata vile bodo za obiskovalce odprta od ponedeljka, 5. junija, do četrtka, 8. junija med 10h in 12h ter med 16h in 18h. Vstopnina v vrtove, ki vključuje tudi kozarec penine, je 20 evrov. V sklopu rožnih dogodkov pa v četrtek, 8. junija ob 20h organizirajo tudi intimni koncert Anike Horvat. Število mest za udeležbo koncerta s pogostitvijo je omejeno, zato se jim za rezervacijo oglasite na info@villafabiani.com.

Stara murva, očarljivo sprehajališče in romantični kotički za oddih 

Zgradbe na posestvu so bile v osnovi grajene kot kmečke hiše z ločenimi poslopji, ki so pozneje postale vile, iz njih pa se pogled vedno odpira proti jugu. Danes v enem od poslopij (trenutno) ponujajo šest sob za goste, ki se običajno tako zaljubijo v posestvo, da ga v času svojega bivanja niti ne zapuščajo. In povsem jih razumemo.

Na dvorišču posestva, ki je zaščitena vrtna arhitektura, še vedno kljubuje času štiristoletna Murva, zaščitena naravna vrednota. In prav tu je prizorišče ljubezensko zgodovinskega romana Murva Fabianijevih, avtorja Renata Ferrarija. V latniku, skozi katerega vodi pot do ribnika, še vedno stoji kamnita klopca, sloveča po romanu Murva Fabianijevih. Prav zaradi te zgodbe v Villo Fabiani zanese marsikoga, a to je le vrh zanimivosti, ki jih ima posestvo.

Tu namreč najdete še kup zelenih oaz, kotičkov miru, od koder si ne boste želeli domov. Posestvo znotraj kamnitih zidov ustvarja svoj svet, ki ga sestavljajo stavbe, vrtovi, dvorišča, park z ribnikom v vinogradu, ki ima lasten vodni vir … Ena od sodobnejših pridobitev je tudi velik bazen, ki se prav lepo poda k okolici.

Na kozarec pikolita ali na izlet v okolico

Vse do zaključka druge svetovne vojne je bil ta kraj uspešna vinogradniška veleposest. Tudi Malgajevi so se vinogradniško tradicijo odločili nadaljevati. S pomočjo vinarja Primoža Štoke v butičnih količinah pridelujejo pikolit, pa tudi malvazijo in vitovsko grganjo. Všeč vam bo tudi pikolitova grappa, žganje s posebno aromo. Degustacijo pa priporočamo kar v faladurju, stari vinski kleti s sodobnim pridihom.

Zelo blizu je tudi Štanjel, ki ga vsekakor priporočamo za ogled, za podaljšek izleta pa so blizu tudi Lipica, Škocjanske jame, Vipavska dolina in celo Trst.

Nekoč bo tu stal muzej Porschejevih starodobnikov

Ena dolgoletnih želja Andreja Malgaja je, da bi na posestvu uredili manjši muzej, kjer bi na ogled postavil Porschejeve starodobnike. Pa tudi sicer družini navdiha za nove oživitve posestva vsekakor ne manjka.

FOTO: Villafabiani.com/Ana Rojc/Aljoša Videtič

PREBERITE ŠE: Štanjel: Idiličen kraj na griču, ki odpira kraške razglede (klik) ALI To skriva očarljiv vrt v Sežani, ki ga morate obiskati (klik)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.