S kolesom na vlak in odkrij čudovito Koroško

Vagon na sobotnem vlaku prilagodili za prevoz koles – Odkrivanje Slovenije s kolesom je vse bolj vabljivo

V sklop prizadevanj za širši razvoj kolesarskega turizma in vzpostavitev Dravske kolesarske poti, ki je že umeščena v prostor in naj bi jo postopoma zgradili v petih letih, spada tudi uvedba sobotnih vlakov na koroški progi od Maribora do Prevalj. Slovenske železnice so že uvedle vlak z dodatnimi prostori za prevoz koles.

Potniški vlaki se tako po več letih ponovno vračajo na koroško progo tudi ob sobotah, vse skupaj pa je, kot navajajo na Regionalni razvojni agenciji (RRA) Koroška, rezultat dobrega sodelovanja med RRA Koroška, direkcijo za infrastrukturo in Slovenskimi železnicami. Kot poudarjajo na RRA, je to »velika pridobitev za kolesarski turizem«.

Po podatkih Slovenskih železnic so vse vlakovne garniture že od prvomajskih praznikov pripravljene za prevoz dodatnih 15 koles, saj so začasno odstranili del sedežev in prostor namenili za prevoz koles. Ker vlaki, ki vozijo po koroški progi, vozijo tudi proti Murski Soboti, se povečuje tudi možnost prevoza koles v tem delu Slovenije, navajajo na Slovenskih železnicah, kjer ugotavljajo, da kolesarjenje oziroma odkrivanje Slovenije s kolesom postaja vse bolj vabljivo in zanimivo za domače in tuje popotnike.

Dvakrat na dan

Na koroški progi med Mariborom in Prevaljami bodo vlaki z dodatnim prostorom za kolesa vozili vse sobote, začeli so 24. junija, do 2. septembra, in sicer iz Maribora dvakrat na dan proti Koroški in s Prevalj nazaj dvakrat na dan proti Mariboru.

Zaradi ponovne uvedbe sobotnih vlakov na koroški progi pa Slovenske železnice posebej opozarjajo preostale udeležence v cestnem prometu, ki prečkajo železniško progo v Dravski in Mežiški dolini, da to upoštevajo in so pri prehodih železniške proge previdni.

RRA Koroška skupaj z Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in direkcijo za infrastrukturo ob odprtju sobotnega voznega reda vlakov na koroški progi pripravlja tudi predstavitveno novinarsko konferenco na vlaku ter promocijsko kolesarjenje po približno desetkilometrskem delu Dravske kolesarske poti med Vuhredom in Podvelko.

Na novinarski konferenci so sodelovali državna sekretarka z gospodarskega ministrstva Eva Štravs Podlogar, pomočnik direktorja Slovenskih železnic za potniški promet Miloš Rovšnik, vodja sektorja za železnice na direkciji za infrastrukturo Dejan Jurkovič in vodja projekta Dravske kolesarske poti v Sloveniji Uroš Rozman iz RRA Koroška.

Kolesarska pot ob reki Dravi v Avstriji prinaša tamkajšnjim turističnim delavcem okoli 150.000 turističnih prenočitev na leto, tudi priljubljenost te poti v Avstriji pa je obetavno znamenje za njen razvoj v Sloveniji. Kolesarska pot je ob Dravi v Sloveniji že umeščena v prostor na dolžini okoli 150 kilometrov, po napovedih Uroša Rozmana pa bi lahko bila Dravska kolesarska pot v Sloveniji dokončno urejena in povezana v petih letih.

STA

Prepusti se razvajanju in gostoljublju Mariborčanov

Maribor je kot štajerska prestolnica drugo največje mesto v državi, a hkrati simpatično, majhno in zeleno. Spoznaj mestni utrip z vrhunsko kulturo, bogato vinsko tradicijo z najstarejšo trto na svetu, izjemne možnosti za raziskovanje, sprostitev, gibanje, zabavo, ter sloves sproščene odprtosti in gostoljubnosti.

Sprehodi se po Lentu

Naj te očara najstarejši predel mesta, Lent, z najstarejšo trto na svetu, vpisano v Guinnessovo knjigo rekordov. Preko 400 let naj bi imela in letno rodi okoli 50 kilogramov simboličnega pridelka, ki ga večinoma porabijo za protokolarna darila. Trta raste na Hiši Stare trte, ki predstavlja slovenski hram vinske tradicije in kulture, kjer se lahko razveseliš pokušine vina in tudi kaj odneseš za domov.

Dravsko nabrežje pa je primerno tudi za krajši ali daljši sprehod. Ko si že ogledaš staro trto, lahko nadaljuješ priljubljeno sprehajalno pot Mariborčanov mimo mostička Studenška brv ter pod Koroškim mostom vse do Koblarjevega zaliva, od koder imaš le še malo do Mariborskega otoka, ene od naravnih znamenitosti Maribora.

MEGABON priporoča // dve osebi + dve noči + hotel s 4* = ugodna cena

maribor_shutterstock_442518256

Preštej, ali so v mestnem parki res trije ribniki

Mestne ulice te bodo popeljale vse do enega najlepših slovenskih mestnih parkov. Povzpni se na Piramido in Kalvarijo, mestna vinska griča s čudovitim razgledom na okoliške griče. In ko enkrat že dosežeš mestne vrhove, se lahko spustiš v vinsko podzemlje ene najstarejših in največjih vinskih kleti Evrope – Vinagovo klet.

maribor_shutterstock_451247626

Za najmlajše

Otroci bodo vsekakor veseli, če bodo lahko prestopili prag hiše lutk. Najdeš jo v čudovitih Minoritih, v prenovljeni zgradbi edinega srednjeveškega samostana v Mariboru na Lentu. Domišljijski svet ne pozna meja. Junaki na odru pa ne bodo navdušili samo najmlajših, ampak tudi tebe.

maribor_shutterstock_452296567

Pusti se razvajati

V številnih wellness centrih dobrega počutja v Mariboru in okolici lahko dobro poskrbijo, da se boš spočil in napolnil baterije.

V neokrnjeni naravi med Pohorjem in vinorodnimi griči boš s pomočjo visoko usposobljenega osebja in čudovitih ambientov napolnili življenjske baterije za nove izzive. Wellnes centri se nahajajo tako v samem Mariboru, kot tudi v neokrnjeni naravi Pohorja, le streljaj od mesta.  Tvoje razvajanje v pohorskih wellness centrih lahko dopolniš s številnimi aktivnostmi, saj so na voljo čudovite pohodne in kolesarske poti.

velnes_shutterstock_381139831

Po belih strminah

Ker pa zima vztrajno trka na vrata, naj še omenimo, da te na osrednjem grebenu Pohorja vabi priljubljeno turistično središče Mariborsko in Areško Pohorje. Smučarjem in deskarjem je na voljo 43 kilometrov smučarskih prog in 20 žičniških naprav, ki se razprostirajo na nadmorski višini od 325 do 1327 metrov. Zato je omembe vredno, da je Mariborsko Pohorje največji smučarski center v Sloveniji. In ker imajo tudi lisičke rade Pohorje, te že sedaj vabijo, da si svetovni pokal ogledaš v živo in doživiš Maribor še v nekoliko drugačnem vzdušju.  (7. – 8. 1. 2017)

maribor_shutterstock_168045383

Mesto Maribor s Pohorjem in vinorodnimi griči v vzhodnem, štajerskem predelu Slovenije ti ponuja nepozabna doživetja, pa naj bo za uro, dan, teden ali več. Obarvajte svoj dan v Mariboru in verjamemo, da se boš prijetno presenečen. K temu pripomore tudi dejstvo, da spada Maribor z okolico med najbolj sončne kraje v Sloveniji.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.