Dišeči piškoti z adventnega sejma

Za najboljšo adventno izkušnjo toplo priporočamo obisk enega izmed božičnih sejmov v naši bližini, v vaši kuhinji pa lahko že danes zadiši po dobrotah z božičnih stojnic. Za drugi adventni vikend smo pripravili dišeče piškote, ki jih ponekod imenujejo tudi razpokani piškoti. Priprava je nadvse preprosta, za peko pa boste porabili slabo uro.

Za približno 40 piškotov potrebujemo:

225 gramov okusne jedilne čokolade

polovico kocke masla

50 gramov kakava

150 gramov moke

1 1/2 čajne žličke pecilnega praška

200 gramov rjavega sladkorja

2 jajci

1 vanilijevo palčko

1 deciliter mleka

piskoti_shutterstock_257817964

Priprava:

Na vodni kopeli raztopimo čokolado. V posodo zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. V skledi zmešamo stopljeno maslo in sladkor z jajci in vanilijo. Primešamo čokolado in mešanico moke. Dobro premešamo ter za pol ure postavimo v hladilnik. Nato na pladenj ali krožnik natresemo bel sladkor v prahu. Iz testa naredimo kroglice, jih povaljamo po sladkorju ter postavimo na pekač. Postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija, kjer naj se pečejo dobrih 10 minut. Še mehke vzamemo iz pečice.

piskoti_shutterstock_517465711

Dober tek in uživajte v veselem decembru!

Foto: Shutterstock

Nedelja je dan za sladoled

Vroči dnevi kar kličejo po sladoledu. Mi smo si ta vikend privoščili že kar nekaj kepic, poiskali pa smo tudi nekaj zanimivosti o njegovem nastanku, okusih in še marsičem.

#1 Mlečni sladoled po svetu strežejo že od 10. stoletja, njegov predhodnik pa je bil pripravljen le iz ledu in sadja.

#2 Sladoled so pričeli industrijsko izdelovati leta 1851 v Bostonu.

sladopisani

#3 Največ sladoleda na svetu pojedo v Ameriki, kjer vsak prebivalec poje približno 48 banjic na leto.

#4 Največji sladoled na svetu so naredili v Edmontonu v Kanadi. Tehtal je 24 ton.

#5 Najbolj priljubljen sladoledni okus na svetu je vanilija, sledi pa ji čokolada.

#6 Kornete so (po nesreči) izumili leta 1904, ko je prodajalec sladoleda v St. Louisu imel toliko dela z naročili, da je na pomoč moral poklicati prodajalca vafljev. Skupaj sta ustvarila ikonično kombinacijo.

sladollll

#7 Eden izmed najbolj neobičajnih okusov sladoleda je okus hot doga. Če ga želite poskusiti, boste ponj morali v Arizono.

#8 Največ sladoleda na svetu se poje ob nedeljah.

#9 Največ sladoleda proizvedejo v ZDA, mesec julij pa je tam proglašen za »nacionalni mesec sladoleda«.

#10 Na Siciliji je sladoled tradicionalno postrežen v sladki štručki.

sladosicilija

#11 »Brain freeze« ali sladoledni glavobol povzroča velika količina sladoleda, ki se dotakne neba v ustih ter povzroči hitro zožitev majhnih žilic, živčni končiči pa to prenesejo kot manjši glavobol.

Želimo vam čim več kepic in čim manj sladolednih glavobolov!

Foto: Shutterstock

Kam po najboljšo čokolado na svetu

Ja, vsi vemo, da velja Belgija za odlično destinacijo za čokoholike, a že dolgo ni le ta država tista, ki se lahko pohvali z odličnimi okusi te vsesplošno priljubljene slaščiče. S pomočjo avtorjev Conde Nast Traveler ti razkrivamo točke, ki bi jih z veseljem obiskal tudi Willy Wonka.

Čokoladnice Kate Weiser v Dallasu

V teh čokoladnicah boš težko našel običajno tablico čokolade. Vse so na osnovi venezualskega kakava, pri okusih pa lahko izbiraš med acai jagodami ali kombinacijo karamele in sezama. Pisane embalaže tablic in bonbonov kar kličejo po pretiravanju z nakupom.

01_cokolada

Compartés v Los Angelesu

Leta 2005 je John Grahm prevzel trgovino v Los Angelesu, kjer je nekoč sladkarije kupovala celo Marilyn Monroe. V starinskem slogu opremljeno trgovino je spremenil v trendovsko verzijo starega Hollywooda, poleg vabljivega ambienta pa strankam postregel s čokoladami posebnih okusov. Na primer čokolada s tortiljami in kajenskim poprom ali pa čokolada začinjena z balzamičnim kisom. Kljub velikemu uspehu pa so v tej čokoladnici ohranili spoštovanje do tradicije in vsaka čokolada je ročno izdelana in celo ročno pakirana.

02_cokolada

Rozsavolgyi v Budimpešti

Katalin Csiszar in njen mož Zsolt Szabad sta leta 2004 začela izdelovati čokolado kar pri sebi doma. Pri izdelavi, zdaj že s priznanjem nagrajene čokolade, uporabljata venezuelski kakav, organski sladkor in res majhno količino kakavovega masla. Ljubitelji čim bolj pristnih okusov čokolade prisegajo na njuni Criollo in Trincheras čokoladi, a tisti, ki se pustijo presenetiti radi preizkusijo njune nenavadne kombinacije. Izbirajo lahko med čokoladami z olivami, kruhom, matcho in masala začimbami.

O boemski Budimpešti si lahko prebereš tukaj.

03_cokolada

Original Beans v Amsterdamu

V čokoladah Original Beans boš začutil najbolj pristen okus čokolade. Njihova receptura organske temne čokolade sicer ostaja skrivnost, a trdijo, da uporabljajo enega najbolj redkih kakavov Južne Amerike in Afrike. Ker zraven uporabljajo le trstni sladkor, so njihove čokolade primerne tudi za vegane.

04_cokolada

Teuscher v Zurichu

V več kot 80 letih ustvarjanja je ta švicarska čokoladnica naredila nekatere najboljše slaščiče na svetu. Slovijo po trufflih s šampanjcem, ki skupaj s pisano embalažo tvorijo edinstveno slaščico. Pri čokoladnih tablicah stavijo na čisto, popolno čokolado. Njihove čokoladnice najdeš tudi po svetu, a nam najbljižje so le v Švici.

05_cokolada

Mary v Bruslju

Čokoladnica s 97 letno zgodovino, ki slovi po barviti embalaži bonbonov, je najljubša čokoladnica belgijske kraljeve družine. Poleg bonbonov so greha vredne tudi bonboniere, ki so pakirane v lične pastelne škatle. Izjemna je tudi 72 odstotna temna čokolada, ki je izdelana iz kakavovih zrn iz afriškega otoka Sao Tome. Deset čokoladnic je v Belgiji, ena pa v Oakwoodu v Ohiu.

06_cokolada

À La Mère de Famille v Parizu

Trgovina s slaščicami na ulici Rue du Faubourg na Montmatre je z 255 leti najstarejša v Parizu. Že sam obisk te kultne trgovinice bo posebno doživetje, okušanje njihovih čokolad pa razoroži še največje skeptike. Presenetljivo topljiva v ustih in aromatična čokolada, je zagotovo nujna izbira, če obožuješ čokolado in se odpravljaš v Pariz.

Kako čim bolje izkoristiti obisk Pariza, si lahko prebereš tukaj.

07_cokoladaaaa

Bonat v Lyonu

Že res, da obstajajo čokolade z bolj atraktivno embalažo in zanimivimi okusi, a ko govorimo o najbolj čistih in osnovnih okusih čokolade, dobijo čokolade Bonnat posebno priznanje. Družinsko podjetje je svojo čokoladno pot začelo leta 1884, njihove čokolade pa je oboževala tudi Jackie Kennedy Onassis, ki jih je delila med goste Bele hiše. Čokolada Juliana je narejena iz zrn brazilskega kakava, njihova posebnost pa je dolgo sušenje. »V Alpah imamo čas,« pravi Stephane Bonnat.

Kako v 24 urah doživeti Lyon, si preberi tukaj.

08_cokolada

Foto: arhiv čokoladnic, Shutterstock

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.