V Zürichu niso samo banke, možje v suknjičih ter točen vozni red

Zürich je znan po visokemu življenjskemu standardu in visokih cenah, le redko kdaj pa je prikazan kot evropska kulturna prestolnica. Prej kot to, se nam v misel prikradejo ulice z bankami, visoke plače in draginja za obiskovalce. Čeprav je Zurich eno najdražjih mest na svetu, lahko z nekaj premišljenimi potezami tam zelo uživate. Predvsem je to mogoče, če se raje kot na hrano v restavracijah fokusirate na kulturo. Celotno mesto je zelo prijazno tako pešcem kot kolesarjem.

zurich_shutterstock_400627639

Mesto muzejev in zgodovine

Mesto se ponaša s številnimi kulturnimi ustanovami in ena glavnih je Kunsthaus, saj gre za enega izmed največjih in najsodobnejših muzejev v Evropi. Staro mestno jedro je kraj, kjer boste našli veliko züriških dobrot in okusa po zgodovini. Rimska trdnjava je nekoč stala na Lindehof-u v 4. stoletju, sedaj pa je na tem mestu park, ki vam ponuja lepe poglede na mnoge zgodovinske stavbe. Grossmünster je impresivna staro-romanska cerkev in vzpon na vrh stolpov ponuja odličen razgled na mesto. Fraumünster je stara gotska cerkev, v kateri so ogleda vredne okenske poslikave Marca Chagalla. Le nekaj metrov od glavne železniške postaje pa najdemo dom Švicarskemu narodnemu muzeju, ki se nahaja v veličastnem pravljičnem gradu starem več kot 100 let. Park za muzejem je prav tako vreden ogleda.

MEGABON priporoča // jesenski izlet v Zurich po izjemni ceni.

Uživajte lepoto mesta ob pogledu na veličastno jezero

Jezerska promenada ob istoimenskem jezeru Zürich je prav tako odlična za začetek vašega raziskovanja Züricha. Promenado krasijo tudi manjši parki, ki so idealni za sprostitev in občudovanje razgleda. Prav tako pa se v njih veliko dogaja, še posebej v poletnih mesecih. Iz obale jezera se sprehodite po svetovno znani Bahnhoffstrasse, ki poteka vse do glavne železniške postaje v Zürichu. Trgovine so tu najmodernejše na svetu in si sledijo ena za drugo. Ko zagledate Augustienerstrasse se sprehodite po ozki vijugajoči ulici, vse do starega dela mesta, kjer vas bodo vso pot spremljale barvite stare stavbe.

zurich_2_shutterstock_410017579

Javni promet v mestu je kot nirvana

Če ste lahko kje brez skrbi, ali bodo avtobus, tramvaj ali žičnica prišla ob napovedanem času, je to v Zürichu oziroma po celotni Švici. Švicarski javni prevoz je namreč točen, čist, varen in uporaben. Iz vseh teh razlogov je odlična izbira za premikanje po mestu. Karte se kupijo na avtomatih na postajah. Tako lahko na primer skočite na tramvaj številka šest izpred glavne železniške postaje in se peljete po hribu navzgor v smeri živalskega vrta. Pred tem se lahko ustavite na zanimivem pokopališču Friedhof Fluntern na Zurichbergstrasse. Tukaj so pokopani James Joyce in njegova žena Nora Barbacle ter Elias Canetti, bulgarski pisatelj in nobelov nagrajenec. Lahko pa si sposodite tudi kolo in mesto raziščete na dveh kolesih.

Švica sodi med 11 najbolj varnih držav na svetu <–

zurich_3_shutterstock_363970541

Brez čokolade ne gre

Seveda v Švici ne bo šlo brez pokušanja ene izmed njihovih vrhunskih čokolad. Znamke, na katere morate biti pozorne so Lindt, Frej in Camille Bloch. Prijetna kava je prav tako odličen način za začetek dneva. Priporočamo Niederhof, poznan tudi kot »mala vas«, saj je odlična lokacija za jutranjo kavo. In če iz sladkega preidemo še na slano; lokalna jed, ki jo morate poskusiti je Züricher Geschnetzelt, ki je sestavljena iz narezane teletine v kremni omaki postrežena z Rösti (švicarska krompirjeva palačinka). Okusna klobasa (bratwurst) s hrustljavim kruhom je priljubljena izbira na uličnih stojnicah.

Katera je najboljša čokoladnica v Zürichu? Preberi tukaj. <–

Mesto ne ponuja samo zgodovinskih stavb, prelepih parkov, živahnih trgov ampak tudi sproščeno vzdušje. Brez pomisleka je Zürich vsekakor odlična ideja za jesenski izlet!

Preveri Megabon ponudbo.

Foto: Shutterstock

Kam po najboljšo čokolado na svetu

Ja, vsi vemo, da velja Belgija za odlično destinacijo za čokoholike, a že dolgo ni le ta država tista, ki se lahko pohvali z odličnimi okusi te vsesplošno priljubljene slaščiče. S pomočjo avtorjev Conde Nast Traveler ti razkrivamo točke, ki bi jih z veseljem obiskal tudi Willy Wonka.

Čokoladnice Kate Weiser v Dallasu

V teh čokoladnicah boš težko našel običajno tablico čokolade. Vse so na osnovi venezualskega kakava, pri okusih pa lahko izbiraš med acai jagodami ali kombinacijo karamele in sezama. Pisane embalaže tablic in bonbonov kar kličejo po pretiravanju z nakupom.

01_cokolada

Compartés v Los Angelesu

Leta 2005 je John Grahm prevzel trgovino v Los Angelesu, kjer je nekoč sladkarije kupovala celo Marilyn Monroe. V starinskem slogu opremljeno trgovino je spremenil v trendovsko verzijo starega Hollywooda, poleg vabljivega ambienta pa strankam postregel s čokoladami posebnih okusov. Na primer čokolada s tortiljami in kajenskim poprom ali pa čokolada začinjena z balzamičnim kisom. Kljub velikemu uspehu pa so v tej čokoladnici ohranili spoštovanje do tradicije in vsaka čokolada je ročno izdelana in celo ročno pakirana.

02_cokolada

Rozsavolgyi v Budimpešti

Katalin Csiszar in njen mož Zsolt Szabad sta leta 2004 začela izdelovati čokolado kar pri sebi doma. Pri izdelavi, zdaj že s priznanjem nagrajene čokolade, uporabljata venezuelski kakav, organski sladkor in res majhno količino kakavovega masla. Ljubitelji čim bolj pristnih okusov čokolade prisegajo na njuni Criollo in Trincheras čokoladi, a tisti, ki se pustijo presenetiti radi preizkusijo njune nenavadne kombinacije. Izbirajo lahko med čokoladami z olivami, kruhom, matcho in masala začimbami.

O boemski Budimpešti si lahko prebereš tukaj.

03_cokolada

Original Beans v Amsterdamu

V čokoladah Original Beans boš začutil najbolj pristen okus čokolade. Njihova receptura organske temne čokolade sicer ostaja skrivnost, a trdijo, da uporabljajo enega najbolj redkih kakavov Južne Amerike in Afrike. Ker zraven uporabljajo le trstni sladkor, so njihove čokolade primerne tudi za vegane.

04_cokolada

Teuscher v Zurichu

V več kot 80 letih ustvarjanja je ta švicarska čokoladnica naredila nekatere najboljše slaščiče na svetu. Slovijo po trufflih s šampanjcem, ki skupaj s pisano embalažo tvorijo edinstveno slaščico. Pri čokoladnih tablicah stavijo na čisto, popolno čokolado. Njihove čokoladnice najdeš tudi po svetu, a nam najbljižje so le v Švici.

05_cokolada

Mary v Bruslju

Čokoladnica s 97 letno zgodovino, ki slovi po barviti embalaži bonbonov, je najljubša čokoladnica belgijske kraljeve družine. Poleg bonbonov so greha vredne tudi bonboniere, ki so pakirane v lične pastelne škatle. Izjemna je tudi 72 odstotna temna čokolada, ki je izdelana iz kakavovih zrn iz afriškega otoka Sao Tome. Deset čokoladnic je v Belgiji, ena pa v Oakwoodu v Ohiu.

06_cokolada

À La Mère de Famille v Parizu

Trgovina s slaščicami na ulici Rue du Faubourg na Montmatre je z 255 leti najstarejša v Parizu. Že sam obisk te kultne trgovinice bo posebno doživetje, okušanje njihovih čokolad pa razoroži še največje skeptike. Presenetljivo topljiva v ustih in aromatična čokolada, je zagotovo nujna izbira, če obožuješ čokolado in se odpravljaš v Pariz.

Kako čim bolje izkoristiti obisk Pariza, si lahko prebereš tukaj.

07_cokoladaaaa

Bonat v Lyonu

Že res, da obstajajo čokolade z bolj atraktivno embalažo in zanimivimi okusi, a ko govorimo o najbolj čistih in osnovnih okusih čokolade, dobijo čokolade Bonnat posebno priznanje. Družinsko podjetje je svojo čokoladno pot začelo leta 1884, njihove čokolade pa je oboževala tudi Jackie Kennedy Onassis, ki jih je delila med goste Bele hiše. Čokolada Juliana je narejena iz zrn brazilskega kakava, njihova posebnost pa je dolgo sušenje. »V Alpah imamo čas,« pravi Stephane Bonnat.

Kako v 24 urah doživeti Lyon, si preberi tukaj.

08_cokolada

Foto: arhiv čokoladnic, Shutterstock

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.