V Zürichu niso samo banke, možje v suknjičih ter točen vozni red

Zürich je znan po visokemu življenjskemu standardu in visokih cenah, le redko kdaj pa je prikazan kot evropska kulturna prestolnica. Prej kot to, se nam v misel prikradejo ulice z bankami, visoke plače in draginja za obiskovalce. Čeprav je Zurich eno najdražjih mest na svetu, lahko z nekaj premišljenimi potezami tam zelo uživate. Predvsem je to mogoče, če se raje kot na hrano v restavracijah fokusirate na kulturo. Celotno mesto je zelo prijazno tako pešcem kot kolesarjem.

zurich_shutterstock_400627639

Mesto muzejev in zgodovine

Mesto se ponaša s številnimi kulturnimi ustanovami in ena glavnih je Kunsthaus, saj gre za enega izmed največjih in najsodobnejših muzejev v Evropi. Staro mestno jedro je kraj, kjer boste našli veliko züriških dobrot in okusa po zgodovini. Rimska trdnjava je nekoč stala na Lindehof-u v 4. stoletju, sedaj pa je na tem mestu park, ki vam ponuja lepe poglede na mnoge zgodovinske stavbe. Grossmünster je impresivna staro-romanska cerkev in vzpon na vrh stolpov ponuja odličen razgled na mesto. Fraumünster je stara gotska cerkev, v kateri so ogleda vredne okenske poslikave Marca Chagalla. Le nekaj metrov od glavne železniške postaje pa najdemo dom Švicarskemu narodnemu muzeju, ki se nahaja v veličastnem pravljičnem gradu starem več kot 100 let. Park za muzejem je prav tako vreden ogleda.

MEGABON priporoča // jesenski izlet v Zurich po izjemni ceni.

Uživajte lepoto mesta ob pogledu na veličastno jezero

Jezerska promenada ob istoimenskem jezeru Zürich je prav tako odlična za začetek vašega raziskovanja Züricha. Promenado krasijo tudi manjši parki, ki so idealni za sprostitev in občudovanje razgleda. Prav tako pa se v njih veliko dogaja, še posebej v poletnih mesecih. Iz obale jezera se sprehodite po svetovno znani Bahnhoffstrasse, ki poteka vse do glavne železniške postaje v Zürichu. Trgovine so tu najmodernejše na svetu in si sledijo ena za drugo. Ko zagledate Augustienerstrasse se sprehodite po ozki vijugajoči ulici, vse do starega dela mesta, kjer vas bodo vso pot spremljale barvite stare stavbe.

zurich_2_shutterstock_410017579

Javni promet v mestu je kot nirvana

Če ste lahko kje brez skrbi, ali bodo avtobus, tramvaj ali žičnica prišla ob napovedanem času, je to v Zürichu oziroma po celotni Švici. Švicarski javni prevoz je namreč točen, čist, varen in uporaben. Iz vseh teh razlogov je odlična izbira za premikanje po mestu. Karte se kupijo na avtomatih na postajah. Tako lahko na primer skočite na tramvaj številka šest izpred glavne železniške postaje in se peljete po hribu navzgor v smeri živalskega vrta. Pred tem se lahko ustavite na zanimivem pokopališču Friedhof Fluntern na Zurichbergstrasse. Tukaj so pokopani James Joyce in njegova žena Nora Barbacle ter Elias Canetti, bulgarski pisatelj in nobelov nagrajenec. Lahko pa si sposodite tudi kolo in mesto raziščete na dveh kolesih.

Švica sodi med 11 najbolj varnih držav na svetu <–

zurich_3_shutterstock_363970541

Brez čokolade ne gre

Seveda v Švici ne bo šlo brez pokušanja ene izmed njihovih vrhunskih čokolad. Znamke, na katere morate biti pozorne so Lindt, Frej in Camille Bloch. Prijetna kava je prav tako odličen način za začetek dneva. Priporočamo Niederhof, poznan tudi kot »mala vas«, saj je odlična lokacija za jutranjo kavo. In če iz sladkega preidemo še na slano; lokalna jed, ki jo morate poskusiti je Züricher Geschnetzelt, ki je sestavljena iz narezane teletine v kremni omaki postrežena z Rösti (švicarska krompirjeva palačinka). Okusna klobasa (bratwurst) s hrustljavim kruhom je priljubljena izbira na uličnih stojnicah.

Katera je najboljša čokoladnica v Zürichu? Preberi tukaj. <–

Mesto ne ponuja samo zgodovinskih stavb, prelepih parkov, živahnih trgov ampak tudi sproščeno vzdušje. Brez pomisleka je Zürich vsekakor odlična ideja za jesenski izlet!

Preveri Megabon ponudbo.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.