Ja, vsi vemo, da velja Belgija za odlično destinacijo za čokoholike, a že dolgo ni le ta država tista, ki se lahko pohvali z odličnimi okusi te vsesplošno priljubljene slaščiče. S pomočjo avtorjev Conde Nast Traveler ti razkrivamo točke, ki bi jih z veseljem obiskal tudi Willy Wonka.
Čokoladnice Kate Weiser v Dallasu
V teh čokoladnicah boš težko našel običajno tablico čokolade. Vse so na osnovi venezualskega kakava, pri okusih pa lahko izbiraš med acai jagodami ali kombinacijo karamele in sezama. Pisane embalaže tablic in bonbonov kar kličejo po pretiravanju z nakupom.
Compartés v Los Angelesu
Leta 2005 je John Grahm prevzel trgovino v Los Angelesu, kjer je nekoč sladkarije kupovala celo Marilyn Monroe. V starinskem slogu opremljeno trgovino je spremenil v trendovsko verzijo starega Hollywooda, poleg vabljivega ambienta pa strankam postregel s čokoladami posebnih okusov. Na primer čokolada s tortiljami in kajenskim poprom ali pa čokolada začinjena z balzamičnim kisom. Kljub velikemu uspehu pa so v tej čokoladnici ohranili spoštovanje do tradicije in vsaka čokolada je ročno izdelana in celo ročno pakirana.
Rozsavolgyi v Budimpešti
Katalin Csiszar in njen mož Zsolt Szabad sta leta 2004 začela izdelovati čokolado kar pri sebi doma. Pri izdelavi, zdaj že s priznanjem nagrajene čokolade, uporabljata venezuelski kakav, organski sladkor in res majhno količino kakavovega masla. Ljubitelji čim bolj pristnih okusov čokolade prisegajo na njuni Criollo in Trincheras čokoladi, a tisti, ki se pustijo presenetiti radi preizkusijo njune nenavadne kombinacije. Izbirajo lahko med čokoladami z olivami, kruhom, matcho in masala začimbami.
O boemski Budimpešti si lahko prebereš tukaj.
Original Beans v Amsterdamu
V čokoladah Original Beans boš začutil najbolj pristen okus čokolade. Njihova receptura organske temne čokolade sicer ostaja skrivnost, a trdijo, da uporabljajo enega najbolj redkih kakavov Južne Amerike in Afrike. Ker zraven uporabljajo le trstni sladkor, so njihove čokolade primerne tudi za vegane.
Teuscher v Zurichu
V več kot 80 letih ustvarjanja je ta švicarska čokoladnica naredila nekatere najboljše slaščiče na svetu. Slovijo po trufflih s šampanjcem, ki skupaj s pisano embalažo tvorijo edinstveno slaščico. Pri čokoladnih tablicah stavijo na čisto, popolno čokolado. Njihove čokoladnice najdeš tudi po svetu, a nam najbljižje so le v Švici.
Mary v Bruslju
Čokoladnica s 97 letno zgodovino, ki slovi po barviti embalaži bonbonov, je najljubša čokoladnica belgijske kraljeve družine. Poleg bonbonov so greha vredne tudi bonboniere, ki so pakirane v lične pastelne škatle. Izjemna je tudi 72 odstotna temna čokolada, ki je izdelana iz kakavovih zrn iz afriškega otoka Sao Tome. Deset čokoladnic je v Belgiji, ena pa v Oakwoodu v Ohiu.
À La Mère de Famille v Parizu
Trgovina s slaščicami na ulici Rue du Faubourg na Montmatre je z 255 leti najstarejša v Parizu. Že sam obisk te kultne trgovinice bo posebno doživetje, okušanje njihovih čokolad pa razoroži še največje skeptike. Presenetljivo topljiva v ustih in aromatična čokolada, je zagotovo nujna izbira, če obožuješ čokolado in se odpravljaš v Pariz.
Kako čim bolje izkoristiti obisk Pariza, si lahko prebereš tukaj.
Bonat v Lyonu
Že res, da obstajajo čokolade z bolj atraktivno embalažo in zanimivimi okusi, a ko govorimo o najbolj čistih in osnovnih okusih čokolade, dobijo čokolade Bonnat posebno priznanje. Družinsko podjetje je svojo čokoladno pot začelo leta 1884, njihove čokolade pa je oboževala tudi Jackie Kennedy Onassis, ki jih je delila med goste Bele hiše. Čokolada Juliana je narejena iz zrn brazilskega kakava, njihova posebnost pa je dolgo sušenje. »V Alpah imamo čas,« pravi Stephane Bonnat.
Kako v 24 urah doživeti Lyon, si preberi tukaj.
Foto: arhiv čokoladnic, Shutterstock