Ljubko francosko mestece Lyon se lahko pohvali s številnimi priznanji, ki jih je dobil skozi zgodovino. Od evropskega središča svile, antične prestolnice Galije, do rojstnega kraja kinematografije in zadnje čase središče kulinaričnih užitkov. Zdi se, da ima Lyon vse, kar potrebujemo za uživanje na oddihu v Franciji.

Lyon stoji med dvema rekama in med dvema hriboma, kar mestu zagotovo pričara posebno atmosfero. Mesto ponuja mešanico stare arhitekture in moderne kulinarike, tradicionalne obrtniške izdelke in avantgardne kose.

Čarobnosti Lyona se lahko naužiješ že v 24 urah, mi pa ti predlagamo, česa v tem mestecu res ne smeš spregledati.

Nujen razgled

Povzpni se na hrib Fourvière, kjer boš prišel do cerkve Notre Dame de Fourvière. Na vrh lahko prideš že v petih minutah z gondolo, a če ti ne primanjkuje kondicije, tudi sprehod do vrha ne bo prehud napor. Iz vrha se odpre prekrasen razgled na Lyon, videl boš tudi reki Rhône in Saône, ki obdajata mesto.

Nujen obisk

Ne zapusti Lyona brez obiska muzeja svile, Maison des Canuts, ki se nahaja v soseski Croix-Rousse. Muzej je v stari zgradbi iz 19. stoletja, vhodna vrata pa so tako majhna, da jih zlahka zgrešiš. V njem boš odkril bogato zgodovino dela s svilo, s katero se tam ukvarjajo že pet stoletij. V muzeju lahko tudi sam preizkusiš delo s svilo.

lyon_5

Nujen obrok

Slavni kulinarični kritik Curnonsky je leta 1935 Lyon razglasil za svetovno prestolnico kulinarike. Takrat so vsi ljubitelji francoske hrane leteli v to mestece. Najbolje boš tamkajšnjo kulinariko doživel v bouchon-ih, gre za tipične družinske bistroje, ki so značilni za Lyon. V njih strežejo domače jedi, prav takšne, ki so jih tkalci svile jedli stoletje ali dva nazaj. Ko boš stopil v bouchon, boš dobil občutek, da si pristal v starih časih. Pri naročilu se prepusti priporočilom natakarjev in doživi tipične okuse Lyona.

lyon_3

Nujno raziskovanje

S 13 stenskimi poslikavami skozi mesto je Lyon galerija sodobne umetnosti na prostem. Med sprehajanjem po mestu in posedanju v parkih, boš užival v porisanih zidovih, mnogi od njih predstavljajo optične iluzije. Ena najbolj popularnih poslikav je Fresque des Lyonnais, na zgradbi Quai St. Vincent. Druga poslikava, ki odlično prikaže karakter mesta, je Mur des Canuts, ki je posvečena tkalcem svile in tudi največja stenska poslikava v Evropi.

lyon_1

Nujno okušanje

Za uživanje v raznolikosti lyonske kulinarike, obišči pokrito tržnico Les Halles Paul Bocuse, ki se imenuje po znanem chefu, ki je Lyon postavil na kulinarični zemljevid. Sprehodi se po tržnici, si privošči prigrizke ali pa tam ostani na večerji. Na tržnici ponujajo pravzaprav vse, od morske hrane, mesa, notri so bari, deliji in tradicionalne restavracije. Ne manjka niti kot s slaščičarnami in pekarnami.

lyon_4

Nujno pred odhodom

Glede na to, da je Lyon obkrožen z vinskimi regijami, steklenica ali dve vrhunskega vina za spomin na to čudovito mesto morata s tabo domov. Največja regija z vini je Beaujolais, ki ima kar deset različnih vinogradov. Poleg omenjenega so še Burgundy ter Côte du Rhône in nabor izbire se občutno poveča. Boš še vseeno ostal le pri dveh steklenicah?

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.