Uradno je: TO so letos najboljši krofi v Sloveniji!

Znani so zmagovalci tekmovanja Naj krof Slovenije 2024! Ste jih že preizkusili?

V organizaciji Turistično gostinske zbornice Slovenije je že četrto leto zapored potekal izbor za Naj krof Slovenije 2024. Zmagovalec v kategoriji Naj klasični krof Slovenije 2024 in Naj inovativni krof Slovenije 2024 je letos isti: BIC (Biotehniški izobraževalni center) Ljubljana, smer slaščičarstvo.

Zmagovalci posameznih kategorij

Naj klasični krof Slovenije 2024

Prvo mesto: BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo
Drugo mesto: Kavarna in slaščičarna Marelica, Romana Oset s.p., Celje
Tretje mesto: Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto (dijakinja Janja Lapuh)

Naj inovativni krof Slovenije 2024

Prvo mesto: BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo (slivovo polnilo in meringa piva in suhega cvetja)
Drugo mesto: Istrabenz Turizem (citrusova krema z meringo melise in belo čokolado)
Tretje mesto: Atlantida Rogaška (integralna moka z jabolčnim polnilom in praženimi lešniki)

Inovativni krofi s korenjem, ingverjem, jurko ali tartufato!

Med inovativnimi krofi so ponovno največ pozornosti komisije vzbudili krofi z različnimi polnili, npr. pomarančo, korenjem, ingverjem, kurkumo, bučo, bobom, slano karamelo, pivsko meringo, posušeno vrtnico, jurko, tartufato … Pri ocenjevanju so sicer upoštevali videz in splošni vtis izdelka, pravilno obdelavo testa, stopnjo cvrtja, polnilo in okus.

Naj krof Slovenije – najslajši izbor, ki se je rodil med pandemijo

Dogodek je nastal v koronskem obdobju, ko so bile turistične kapacitete zaprte, Zbornica pa je s prireditvijo želela vseeno izvesti gostinski dogodek in s tem poskrbeti za vsaj malo dogajanja v panogi.

Zmagovalca izbrali med 30 prijavljenimi

Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije ter mednarodni ocenjevalec WACS, Alenka Kodele, priznana slaščičarska mojstrica in predavateljica na BIC Ljubljana ter Urška Strnad, vodja gostinstva Gostinsko podjetje Trojane. Komisija je izbirala med okoli 30 krofi ter ponovno imela imela zahtevno delo, saj so bili številni krofi ne le lepi, temveč narejeni z veliko domišljije.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Recept za krofe, ki jih bo zmanjkalo v trenutku

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Recept za krofe, ki jih bo zmanjkalo v trenutku

Prihaja vrhunec sezone pustnih krofov, po katerih bo omamno zadišalo po vsej Sloveniji. Ste jih že kdaj pripravljali sami? Imamo odličen recept za krofe z marmelado, ki jih boste zmazali v trenutku!

Tokratni recept za krofe z marmelado je znan že našim babicam – gre za klasiko, ki omamno odišavi domove in privablja pustne šeme, ki odganjajo zimo. Pri cvrtju krofov velja upoštevati nekaj zlatih pravil. Zelo pomembni so izbira prave moke, primerno ogret prostor za vzhajanje testa in pravilna temperatura olja za cvrtje, seveda pa tudi tu velja, da vaja dela mojstre.

Iz kilograma moke boste dobili okoli 30 krofov. Kaj potrebujete?

– 500 g ostre moke
– 500 g gladke moke
– 100 g kvasa
– 100 g sladkorja
– 10 g soli
– 10 rumenjakov
– 0,5 l mlačnega mleka
– 0,2 l olja
– 1 vaniljev sladkor
– 2 jušni žlici ruma
– 2 kapljici vaniljeve arome
– marmelada (običajno marelična, lahko tudi drugih okusov)

Postopek

Pripravimo delovni prostor – čez mizo pogrnemo prt, ki ga obilno pomokamo. Nato v posodi zmešamo moki in sol ter na sredini naredimo jamico. V ločeni posodici nadrobimo kvas, tri žličke sladkorja in približno 0,5 dl mlačnega mleka, da nastane gladka zmes. V jamico vlijemo gladko mešanico, po vrhu potrosimo moko in pustimo vzhajati nekaj minut. V ločeni posodi zmešamo rumenjake, sladkor, olje, preostanek mlačnega mleka, vaniljev sladkor in vaniljevo aromo ter rum. Rumenjakovo zmes nato dodamo v prvo posodo z moko in kvasom. Z mešalnikom kakšnih 20 minut mesimo testo, da postane mehko in gladko. Testo takoj narežemo in stehtamo na 80 gramov težke kose ter ročno oblikujemo kroglice. Kroglice polagamo na pomokan prt, pokrijemo z drugim prtom in v toplem prostoru pustimo vzhajati eno uro, oziroma tako dolgo, dokler se njihova velikost ne podvoji.

V loncu na 160–170 stopinj Celzija segrejemo olje, ki naj ga bo za okoli 2 prsta. Krofi se ne smejo dotikati dna posode, hkrati pa se lahko začnejo obračati, če je olja preveč. Krofe v olje najprej polagamo z vzhajano stranjo navzdol – tako bodo bolj okrogli. Na eni strani jih cvremo dobre 3 minute, jih obrnemo in 3 minute cvremo še na drugi strani. Tako dobimo značilen svetel pas skozi sredino krofov. Ko so pečeni, jih položimo na papirnato brisačko, da vpije odvečno olje. Še tople krofe nato s pomočjo brizgalke napolnimo z marmelado, za piko na I pa jih po vrhu potresemo še s sladkorjem v prahu.

Mmm, pa dober tek!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Recept: Prekmurska gibanica, prava kulinarična uspešnica

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.