Guinessova enolončnica z govedino #recept

Veste, kaj Irci jedo za vikend praznovanja Svetega Patrika? Odlično govejo enolončnico z Guinessom! Če boste praznovali ali ne, si tale recept shranite. Odličen je!

Dan svetega Patrika oz. Saint Patrick’s day je verski in kulturni praznik zavetnika Irske. Praznovanje se začne 17. marca in traja še cel vikend, ki temu datumu sledi. Običaj, ki vključuje predvsem veliko piva, se je razširil po vsem svetu. Tudi v Slovenijo. Ker po pitju piva, ali pa že ob, paše pojesti nekaj konkretnega, z vami delimo še recept za obaro, ki se je v tem času na Irskem poje na galone. To je Guinessova enolončnica.

Guinessova enolončnica z govedino

Potrebujete:

– 1 kg govejega mesa, primernega za golaž (na primer bočnik, pleče)
– 1 kg krompirja
– 3 stroke česna
– 2 čebuli
– 3 velike korenčke
– 4 dl Guinessa
– 4 dl goveje jušne osnove
– 2 žlici paradižnikovega koncentrata
– 1 žlico Worcesterske omake
– lovor, timijan, sol, sveže mleti poper

Priprava:

1. Goveje meso narežite na večje kose. Korenje očistite, operete in narežete na kolobarje. Česen in čebulo olupite ter ju drobno sesekljate.

2. V posodi segrejte 2 žlički olja in dodajte polovico mesa. Začinite s soljo in sveže mletim poprom. Meso rjavo opečete na vseh straneh. Ko je dobro opečeno, meso poberete iz lonca in ga shranite na toplo. V loncu na enak način opečete še preostalo meso.

3. Če je potrebno, v posodo prilijete še eno žlico olja, nato pa dodate korenje in čebulo. Med mešanjem pražite 5 minut.

4. Prepraženo zelenjavo zalijete s pivom. S kuhalnico dobro postrgajte po dnu, da odlepite vse karamelizirane koščke, ki so nastali med praženjem.

5. V lonec dodate opečeno meso skupaj z mesnim sokom. Prilijete govejo jušno osnovo in 1,5 l vode. Dodajte lovorov list, česen, timijan, Worchestersko omako in paradižnikov koncentrat. Premešajte in zavrete.

6. Znižajte temperaturo na minumum in posodo pokrijte. Pustite, da se enolončnica počasi kuha 60 minut, med kuhanjem pa jo večkrat premešajte.

7. Olupite in očistite krompir. Narežite ga na kose in dodajte v lonec. Enolončnica naj se ob rahlem brbotanju odkrito kuha še približno 40 minut.

8. Ko se meso in zelenjava zmehčata, je jed pripravljena.

Postrezite s kruhom. Dober tek!

Kaj pa sladica?

Za sladico pa se lahko poigrate z mafini. Ne pozabite na veeeeliko zelene barve!

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Obnorele vas bodo puhaste japonske souflle palačinke (recept + video)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.