INTERVJU z najbolj priljubljeno učiteljico slovenščine ta hip: “Hedonizem mi nikoli ni bil ravno blizu.”

Jana Božič je ta hip zagotovo najbolj priljubljena učiteljica slovenščine. A mi vemo, da je bilo tako že preden se je znašla na jumbo plakatih in televiziji. Jana Božič je tista učiteljica, ki jo učenci vedno pozdravijo s širokim nasmehom in nemalokrat tudi z iskrenim objemom. Z njimi še leta ostaja v stiku tudi preko družbenih omrežij, kjer nas vse razveseljuje s čudovitimi fotografijami svojih številnih potepov. Ko se vsedeš z njo na klepet, ti je takoj jasno, da bo pogovor poln ljubezni do življenja, ljudi in sveta.

1. Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo? 

Ljubljančanka, ki se rada potepa, pa če je to zgolj za eno uro in jo razveselijo malenkosti: pogled na neskončnost morja, spokojnost stare istrske vasi, domačini, mestni vrvež poletnih mestec, odlična kavica in klepet z natakarjem, valovanje trave v rahlem vetrcu, mogočnost gozdov, … Počela sem že marsikaj: delala na radiu, vodila prireditve in koncerte, lektorirala, posnela kratke klipe z učnimi vsebinami kot pripomoček pri učenju, ves svoj poklicni čas pa s srcem in z dušo učiteljica slovenščine.

2. Kakšni so vaši popotniški načrti za letošnje leto? 

Načrti se pri meni porajajo sproti, nikoli nič načrtovano, a vedno vse realizirano.

3. Se vam zdi, da dobro poznate slovenske bisere, tudi tiste bolj skrite in manj turistično oblegane?

Veliko večino slovenskih biserov dodobra poznam.

4. Od kod sicer prihajate? Katere kotičke vašega kraja bi pokazali tistim, ki ga še ne poznajo? 

Ljubljana je idealno mestece z nešteto kotički, ki jih je sicer najlepše odkriti povsem mimogrede, zagotovo pa ljubljanski grad ob sončnem zahodu ter spust z gradu do Gornjega trga, Starega trga, Tranče in do Mestnega trga, kozarec vina v starem mestnem jedru, ljubljanska tržnica, veverice, ki ti jedo iz rok v Tivoliju, spokojnost v stolnici, kjer se ob pogledu na strop zdi, kot da je vse v  3D dimenziji, 

5. Kateri del Slovenije poznate kot svoj žep?

Kostanjevica na Krki – očarljivost na višku.

6. Kam po Sloveniji se najraje odpravite na aktiven izlet?

Aktiven izlet zame pomeni: pogledam vremensko napoved, na googlu odtipkam razdalje med kraji, zberem cilj, potem pa poiščem vse kraje na poti do cilja, kjer še nisem bila in kaj bi v njih lahko obiskala: cerkve, gradove, galerije, muzeje, parke, domačije, lokalne zanimivosti, potem pa pot pod noge, najlepše pa je, ko na takšnem izletu odkrijem še kaj nepričakovanega. 

7. Kam v Sloveniji ali k sosedom greste najraje na oddih in potešite svoje hedonistične želje? 

Hedonizem kot ideologija, ki zagovarja užitek kot najvišji človeški cilj, mi nikoli ni bil ravno blizu, bližje mi je sprotno uresničevanje bolj »prizemljenih« želja: sončna sprehajalna pot Lungo mare od Lovrana do Opatije, kosilo v Moščeniški Dragi z lokalno hrano in obvezno bisko. Ali Ptuj, kjer iz vsake hiše diha daljna preteklost, prijaznost domačinov, Drava pa si da duška in izgleda kot morje, …

8. Katero kulinarično razvajanje pri nas bo vedno na vrhu lestvice najljubših?

Največkrat me prijetno presenetijo dogodki, ki jih prirejajo po manjših vaseh, kjer se potem izkažejo vaške gospodinje s tipičnimi jedmi tistega kraja. Npr. obiranje sivke na Krasu je bil eden izmed takšnih.

9. Katera tradicionalna slovenska jed vam je najbolj pri srcu?

Ajdovi štruklji z orehi.

10. Kam k našim sosedom se radi podate na daljši oddih?

Korčula je moj otok že od otroških dni. Gostoljubni ljudje, odlično vino, neokrnjena narava, mesteca in vasi z mogočno zgodovino, prireditve, ribarski večeri, sonca na pretek in kristalno morje.

11. Katere kotičke sveta ste že raziskali? Kje vam je bilo najbolj všeč?

Glede na to, da sem se do sedaj precej bala letal (zdaj se jih ne, no, vsaj mislim in upam, da ne) sem se potepala zgolj po stari celini: Italija, Francija, Avstrija, Nemčija, Madžarska, Romunija, Bolgarija, Grčija in seveda cela stara Jugoslavija. Francija je od naštetih moja dežela, vijolična Provansa, neverjeten Pariz, mondena Azurna obala, gradovi Loare…

12. Katera popotniška destinacija je naslednja na vašem seznamu?

Pariz (z letalom seveda).

Jana Božič svoja potepanja deli tudi na Instagram profilu,
ki mu lahko sledite TUKAJ

Foto: Jana Božič

PREBERITE ŠE: To je TOP 10 najbolj romantičnih destinacij po izboru našega uredništva

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.