Za potapljaške navdušence: To so najlepši koralni grebeni na svetu!

Koralne grebene lahko najdemo po celem svetu. Igrajo pomembno vlogo za podvodni ekosistem, hkrati pa so s svojimi barvami in bogatim morskih življenjem, prava paša za oči. Obstoj koralnih grebenov je danes ogrožen, zaradi klimatskih sprememb in onesnaženosti. Zato je sedaj še toliko bolj pomembno, da jih spoštujemo in se ob obisku ravnamo po navodilih lokalnih vodičev in upoštevamo vsa pravila. Kje pa najdemo najlepše koralne grebene?

Veliki koralni grebeni

Med vsemi koralnimi grebeni je zagotovo najbolj znan Veliki koralni greben. Je največji koralni grebeni na svetu, saj je sestavljen iz večih manjših, ki stojijo ob vzhodni obali Avstralije. Je pravi raj za potapljače in tiste, ki radi šnorkljajo. Vodni svet okoli njega je zelo bogat. Med opazovanjem grebena lahko vidite nenavadne korale, pisane ribice in večje morske živali kot so morski psi, želve in mante. 

Koralni greben v rdečem morju

Greben v rdečem morju, ki ga lahko obiščete iz Egipta, Izraela ali Djiboutija, je eden najstarejših koralnih grebenov. Dolg je 2000 kilometrov in nudi domovanje na tisoče vrstam rib. Če bi ga radi obiskali, je najlepše viden iz nacionalnega parka Ras Mohamed.

Koralni grebeni na Maldivih

Maldivi so koralni otoki oz. atoli, saj so nastali iz belih koral koralnih grebenov, ki jih obdajajo. Maldivi so dom nekaterim edinstvenim živalskim vrstam, ki pa za razliko od drugih grebenov, niso nevarne. Na Maldivih lahko plavate z mantami in kitovci, opazujete nenevarne morske pse in pisane ribice, ki brez strahu priplavajo do vas. Če greste na Maldive, nujno izberite atol, ki ima svoj lasten koralni greben, da bo izkušnja še lepša.

Koralni greben pri Belizeju

Greben je eden od najspektakularnejših na svetu zaradi kar več vrst koral, rib, rakov, mehkužcev in predvsem zaradi Velike Modre luknje. To je velika podvodna jama, ki je vidna celo iz Vesolja. Belize ima čudovite plaže, na katerih gnezdijo želve. V lagunah pa najdete različne vrste ptic, tudi flaminge.

Koralni greben v Indoneziji

Raja Ampat je odročno in neturistično rajsko otočje z izjemno pestrim in raznovrstnim podvodnim svetom. To je verjetno najmanj okrnjen in najbolj čist koralni greben na svetu. Poleg zanimivega morskega življenja, je samo otočje tako rajsko, da boste uživali kot še nikoli.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Tega niste vedeli o ledeni kavi! (+ recept z belo čokolado in kokosom!)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Podvodni park, kjer potapljače v globini morja čaka odslužen Boeing 747

V Bahrajnu so predstavili največji tematski podvodni park, ki se razteza na 100 kvadratnih metrih in bo ponujal številne zanimive eksponate. Eden najbolj imenitnih je potopljeno letalo Boeing 747.

Kraljevina Bahrajn je najmanjša arabska otoška država in leži v Perzijskem zalivu. Ena od njihovih novih atrakcij je tematski podvodni park Dive Bahrain, ki naj bi pritegnil potapljače z vsega sveta.

Potapljanje okoli odsluženega letala

Njegova osrednja točka je potopljeno in odsluženo letalo Boeing 747, ki so ga tja namestili prav z namenom, da bo služilo kot točka za raziskovanje. 70 metrov dolgo letalo je potopljeno 22 metrov v globino. Preden so ga potopili na morsko dno, so iz njega odranili elektronsko drobovje in vse, kar bi lahko škodovalo okolju in ga zaščitili pred korozijo. Prizadevajo si namreč k temu, da celoten projekt ne bi negativno vplival na morski svet, zato so materiali, ki so jih potopili na dno, karseda naravni in ne ogrožajo morskega habitata.

Pod vodo tudi hiša in skulpture

Poleg letala so v parku postavili tudi repliko tradicionalne hiše trgovca z biseri. Ponazarja bogato dediščino vzgajanja biserov v Bahrajnu. Park je namreč zgrajen blizu Biserne poti, ki je pod UNESCO zaščito.

V naslednjih fazah dodajanja elementov v podvodnem parku bo tam stala celo 12 metrov visoka vetrnica in kup drugih načrtno potopljenih skulptur in eksponatov, ki bodo zanimivi za podvodne obiskovalce.

Foto: Dive Bahrain

PREBERITE ŠE: Maroko skozi oči Slovenke, ki jo je tja odnesla ljubezen do valov in Maročana

10 neverjetnih krajev za ljubitelje morskih globin

Mnogi potapljači sanjajo o edinstvenem potopu v morske globine, kjer bi lahko v tišini opazovali živopisan morski svet. Če ste eden teh sanjačev, potem si morate ogledati deset najlepših podvodnih krajev na svetu.

1. CAPE KRI – RAJA AMPAT, INDONEZIJA

Koralni greben kakršnega še niste videli, se ponaša s 374 podvodnimi živalskimi vrstami, med katerimi lahko vidite tudi morske pse in barakude.

potapljanje_shutterstock_415293637

2. BARRACUDA POINT – OTOK SIPADAN

Svetovno priznana potapljaška Meka v Maleziji.

shutterstock_262435955

3. BLUE CORNER – PALAU, MIKRONEZIJA

To je potapljaški kotiček za vse izkušene potapljače, ki jim močni tokovi predstavljajo izziv.

shutterstock_267492299

4. THISTLEGORM – RDEČE MORJE

Potopljena tovorniška ladja, ki je na dnu morja pristala s svojim tovorom leta 1942, po bombardiranju Nemcev, je danes priljubljen nočni potop.

shutterstock_64517197

5. SHARK & YOLANDA REEF – RDEČE MORJE

Na enem potopu lahko ubijete kar tri muhe na en krat, saj vas pod vodo čaka pisan svet kar treh grebenov.

shutterstock_149239508

6. THE YONGALA – QUEENSLAND, AUSTRALIA

V globinah vas pričakuje zaščitena 109 metrska ladijska razvalina in nenavadna kreacija koralov.

06_shutterstock_138809393

7.  GREAT BLUE HOLE – BELIZE

Izjemna vidljivost, vas lahko pripelje do unikatne jame okrašene z koralnimi lepotami, ki je prav tako dom številnim morskim psom.

07_shutterstock_168177275

8. BIG BROTHER – RDEČE MORJE

Potop je lahko divji in nepredvidljiv. Ob mahanju s plavutmi boste lahko zasledili tudi podvodni vulkanski stožec.

08_shutterstock_160175783

9. NOČNO POTAPLJANJE S SKATI – KAILUA KONA, HAVAJI

Bližnjo srečanje z velikim skatom je zagotovljeno in priča boste neverjetnemu šovu, ki ga nikdar ne boste pozabili.

09_shutterstock_199243262

10. LIBERTY WRECK – BALI, INDONEZIJA

To je priljubljena točk za vse ljubitelje podvodnega fotografiranja zaradi bogatega podvodnega življenja in dobre vidljivosti.

010_shutterstock_83474635

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.