Podvodni park, kjer potapljače v globini morja čaka odslužen Boeing 747

V Bahrajnu so predstavili največji tematski podvodni park, ki se razteza na 100 kvadratnih metrih in bo ponujal številne zanimive eksponate. Eden najbolj imenitnih je potopljeno letalo Boeing 747.

Kraljevina Bahrajn je najmanjša arabska otoška država in leži v Perzijskem zalivu. Ena od njihovih novih atrakcij je tematski podvodni park Dive Bahrain, ki naj bi pritegnil potapljače z vsega sveta.

Potapljanje okoli odsluženega letala

Njegova osrednja točka je potopljeno in odsluženo letalo Boeing 747, ki so ga tja namestili prav z namenom, da bo služilo kot točka za raziskovanje. 70 metrov dolgo letalo je potopljeno 22 metrov v globino. Preden so ga potopili na morsko dno, so iz njega odranili elektronsko drobovje in vse, kar bi lahko škodovalo okolju in ga zaščitili pred korozijo. Prizadevajo si namreč k temu, da celoten projekt ne bi negativno vplival na morski svet, zato so materiali, ki so jih potopili na dno, karseda naravni in ne ogrožajo morskega habitata.

Pod vodo tudi hiša in skulpture

Poleg letala so v parku postavili tudi repliko tradicionalne hiše trgovca z biseri. Ponazarja bogato dediščino vzgajanja biserov v Bahrajnu. Park je namreč zgrajen blizu Biserne poti, ki je pod UNESCO zaščito.

V naslednjih fazah dodajanja elementov v podvodnem parku bo tam stala celo 12 metrov visoka vetrnica in kup drugih načrtno potopljenih skulptur in eksponatov, ki bodo zanimivi za podvodne obiskovalce.

Foto: Dive Bahrain

PREBERITE ŠE: Maroko skozi oči Slovenke, ki jo je tja odnesla ljubezen do valov in Maročana

Kako je živeti v letalu Boeing 727?

Različne letalske družbe nudijo različno udobje, po dolgem potovanju pa se vedno prileže počitek v domači postelji. Razen, če je letalo tvoj dom.

Kanal “Great Big Story” na Youtubu objavlja zanimive zgodbe z vsega sveta in pred kratkim se je v njihovem videu predstavil tudi Bruce Campbell, ki si je svoje domovanje uredil v zapuščenem avionu Boeing 727.  Povprečno se na svetu “upokojijo” tri letala dnevno, ki se velikokrat znajdejo na letalskih pokopališčih, kjer počasi propadejo. Bruce je zato izkoristil priložnost ter enega izmed odsluženih letal preoblikoval v čisto pravo domovanje na mirni lokaciji v gozdu.

bruce

Nekdaj potniško letalo je danes stanovanjski prostor s toaletnim prostorom, dnevno sobo ter kuhinjo, ne manjka pa niti kopalna kad. Stanovanje, ki gotovo ni za vsakogar, je za Bruca neprecenljivo, saj je letalo ob enem tudi njegov hobi, saj veliko svojega časa posveti njegovemu popravilu.

Kako izgleda domovanje v letalskem trupu, si lahko ogledaš v spodnjem videu.

Udobje življenja v letalskem stanovanju pa lahko preveriš tudi sam. Na spletni platformi AirBnb namreč lahko najameš podobno stanovanje, ki je prav tako urejeno v letalu. Nahaja se v Franciji, za eno nočitev v njem pa boš moral odšteti 89 evrov.

Foto: Youtube

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.