Čez Afriko boste sedaj lahko potovali s prvim hitrim vlakom na celini

Azija je znana po svojih hitrih vlakih, sedaj pa boste s takšnim lahko potovali tudi čez Afriko.

Slavni francoski vlaki TGV bodo sedaj povezovali tudi Afriko. Prvi hitri vlak na tej celini bo potnike od tega tedna naprej prevažal čez Maroko. Linija povezuje Casablanco in Tangiers. Hitri vlak lahko doseže hitrosti do 320 kilometrov na uro, čas potovanja med omenjenima mestoma pa bo več kot prepolovil.

Vožnja po dosedanji železnici, ki prav tako povezuje Casablanco in Tangiers, traja štiri ure in 45 minut. Nova povezava bo čas potovanja pošteno skrajšala. Za enako razdaljo boste s hitrim vlakom namreč potrebovali le dve uri in 10 minut, piše portal Travel + Leisure.

Vlak naj bi z glavne postaje odpeljal vsako uro, v prvih treh letih delovanja pa bo novo linijo uporabilo kar šest milijonov potnikov, predvidevajo.

Projekt nova železnica so poimenovali LGV, namenjen pa je predvsem turistični in ekonomski promociji Maroka. Seveda pa ga bodo poleg turistov uporabljali tudi lokalni prebivalci.

Pa cena?

Cena vozovnice bo v primerjavi s prejšnjo linijo dražja za približno 30 odstotkov. Za trenutno še obstoječo – počasnejšo – linijo pa je treba odšteti med 12 in 23,50 evrov.

Zamisel za prvi afriški hitri vlak sta sicer skupaj skovala že nekdanji francoski predsednik Sarkozy ter maroški kralj Mohammed VI leta 2011. Pretekli teden je linijo otvoril trenutni francoski predsednik Macron, projekt pa naj bi se v prihodnosti predvidoma še razširil ter povezal tudi Združene Arabske Emirate, Saudsko Arabijo in Kuvajt.

Foto: Pexles/jeshoots

Preberite še:

Fotoreportaža: Maroko Iztoka Medje

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.