Vanlife: Kako načrtovati najboljše potovanje s kombijem

Vanlife se zdi ena najboljših življenjskih izkušenj, kaj vse pa je potrebno spakirati v kombi?

Oh, vanlife. Pred kratkim smo pisali o posameznikih in parih, ki so se odločili malce oddahniti od običajnega ritma življenja ter se podati na potovanje s kombijem. Po vaših odzivih sodeč, bi lahko takšno potovanje oklicali za sanje vsakega pravega popotnika. Seveda pa vse skupaj ni tako preprosto kot se zdi na prvi pogled.

Preden prižgete motor ter odrinete na pot, bo potrebnih nekaj predpriprav. In da bo tudi vaše potovanje kar se da udobno, predvsem pa brezskrbno, spodaj svetujemo, kako načrtovati najboljše potovanje svojega življenja.

Poiščite najboljšega ponudnika

Če nimate te sreče, da si lastite popoln potovalni kombi, ga morate pač najeti. Vaša pot pa je v resnici precej odvisna od tega, kako kvaliteten je ponudnik, pri katerem si boste kombi izposodili. Preden se odpeljete s parkirišča, se pozanimajte o vsej opremi, ki jo najem vključuje. Nekateri ponudniki vam bodo omejili dnevno število prevoženih kilometrov, kar morate vsekakor vzeti v zakup. Povprašajte pa tudi po morebitnem zavarovanju in številki, na katero se lahko obrnete ob morebitnih zapletih.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Zarišite si pot

Potovanje bo potekalo veliko bolj gladko, če boste vedeli, v katero smer želite potovati. Vsaj za nekaj minut pred potovanjem ošvrknite zemljevid ter zarišite plan potovanja. Tako boste prevozili veliko manj nepotrebnih kilometrov. Seveda pa vedno dopustite, da na potovanju naredite dodaten ovinek. vanlife

Upočasnite tempo

Najprej ga upočasnite zato, ker ste na počitnicah in se vam v resnici nikamor ne mudi. Upočasnite pa ga tudi zato, ker marsikateri kombi, sploh če ste se odločili za tistega starinskega volkswagna, ki so ga nekoč vozili hipiji, ne drvi prav hitro.

Kampirajte pametno

Kako samostojno boste lahko prenočevali na poti je odvisno od dveh dejavnikov. Od politike države, v katero se boste namenili ter od opreme, ki jo ima vaš kombi. Nekatere države dovolijo prosto kampiranje in nočevanje na cestnih postajališčih, spet drugje za takšno početje kasirate visoko kazen. O tem se seveda pozanimajte pred vašim odhodom, ugotovite pa tudi, ali ima vaš kombi notranji akumulator, dodatne baterije in podobno. Pri iskanju prenočišč vam bo izredno prav prišla aplikacija Park4night.

Bodite minimalistični

Tudi, če vaš kombi izgleda ogromen, vanj spakirajte le najnujnejše. Teža prtljage bo namreč upočasnila vašo vožnjo, na poti pa se bo nabralo tudi toliko dodatnih stvari, da vam bivanje v polni kabini ne bo več udobno. Prav tako s seboj ne vzemite preveč hrane, temveč se za dodatne zaloge raje ustavite na poti.

Foto: Unsplash
Vir: Travel + Leisure

Preberite še: Ta hrvaški otok so v tujini mediji označili za magičnega

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.